Аліна Шух: про пропуск Олімпійських ігор, відновлення після травми та діяльність у сфері фінансів

2012

З Олімпійськими іграми в Токіо багатоборка Аліна Шух пов’язувала неабиякі надії, рік за роком готуючись до них. У цей час Аліна встигала тренуватися, навчатися в двох університетах, вивчати іноземні мови й навіть займатися своїм хоббі. Але водночас багато від чого доводилося відмовитися, адже основна її увага була прикута до спорту й саме це забирало левову частку її часу та сил.

Шух крок за кроком рухалася від юнацького спорту до дорослого, б’ючи один рекорд за іншим, підіймаючись на п’єдестали чемпіонатів світу та Європи у різних вікових категоріях, аж раптом…

«Минулого року травма почала давати про себе знати. Вона була не першою у моєму житті, але якщо попередні вдавалося вилікувати, то цього разу нічого не допомагало, – розповідає Аліна Шух. – Зимовий сезон пройшла «на зубах» і почала цілеспрямовано готуватися до Олімпійських ігор.

Терпіла й намагалася ні про що не думати. В голові було лише одне – відновлення й тренування. Але сьогодні ти працюєш, ніби все добре, та варто перетренуватися – і біль відчувається так, що взагалі мало що можеш робити».

За цей час Аліна відвідала багатьох лікарів. Ті говорили про знайомі більшості спортсменів бурсит та інші запалення. Але за два місяці до Олімпійських ігор, коли нарешті вдалося поставити точний діагноз – деформація Хаглунда, – стало зрозуміло, що без операційного втручання вилікувати ногу не вдасться.

«Навіть якби я кілька місяців відпочивала й нічого не робила, це не допомогло б. У мене була булижна кісточка на п’ятці, яку потрібно було зрізати, – пояснює Аліна. – Як я згодом дізналася, така проблема теж досить популярна серед спортсменів.

Ми втратили багато часу. Якби зробила операцію після зимового сезону, встигла б відновитися».

Проте Шух не мала наміру остаточно втратити сезон – аж надто багато сил було вкладено в підготовку. Вона ще могла метати спис. Саме в цій дисципліні Аліна свого часу вигравала юніорський чемпіонат світу, а цього року відібралася на молодіжний чемпіонат Європи. Планувалося, що спортсменка виступить у Таллінні, після чого залишиться там же на операцію.

«Відібратися я ще змогла, але весь мій нехай і скорочений, але сезон нога не витримала й у Таллінні мені не вдалося виступити успішно, – продовжує Аліна. – Чому вирішила робити операцію саме там? У Таллінні є хороший лікар, який успішно оперував багатьох спортсменів. Це й зіграло ключову роль».

Дивитися на атлетів на Олімпійському стадіоні в Токіо-2020 і не мати змоги змагатися з ними – таке будь-кого могло б ввігнати в глибоку депресію. Але, розуміючи це, атлетка вирішила завчасно до цього підготуватися й уникнути такого стану.

«Я відразу почала думати, чим зайнятися у цей період, – говорить Аліна. – Темою фінансів та інвестицій я зацікавилася давно. Як спортсменка, мала змогу досить рано почати заробляти. Вже тоді у мене з’явився маленький страх: «А що буде з цими грошима, коли я закінчу виступати чи травмуюся?» І я занурилася у світ інвестицій та фінансової грамотності, знайшла собі фінансового консультанта. А коли стояла на порозі вибору, що робити далі, подумала, що саме ця сфера мені дуже підходить.

Легку атлетику я не закинула, в жодному разі! Але паралельно розвиваюся у сфері фінансів. Сьогодні в спорті вже говорять про відновлення, фізіотерапію, про лікарів, психологів і навіть маркетологів. І це чудово, так і має бути. Але все ще ніхто не говорить про фінансову грамотність. І до цього не дійшли не лише спортсмени, а й більшість людей в Україні, хоча це невід’ємна частина нашого життя.

Насправді, є багато простих принципів і законів грошей. Якщо їх правильно застосовувати, це кардинально змінює життя людей: від кредитів і постійних мінусів можна вийти на забезпечення себе і реалізацію власних цілей. Це потрібно донести людям. До того ж їм не обов’язково самим у цьому розбиратися, адже саме для цього й існують радники.

Я влаштувалася на роботу в міжнародну компанію саме для того, щоб допомагати людям. Мені дуже подобається ця ідея, і я хочу її реалізовувати».

Чим же саме займаються Аліна Шух і фінансові радники? Вони аналізують ситуацію людей, допомагають визначити пріоритети, організувати бюджет, розробляють план для досягнення фінансових цілей, допомагають з інвестиціями.

«Це загальна практика за кордоном, і я хочу зробити її популярною в Україні. Хочу допомагати й бути корисною, хочу бачити вдячні очі людей, які з моєю допомогою, наприклад, змогли назбирати на квартиру шляхом правильного керування особистими грошима. І наразі я готова вкласти у цю справу всю свою спортивну цілеспрямованість і працьовитість. А вони у мене є!» – додає Аліна.

При цьому атлетка не припиняє відновлюватися й готуватися до нового сезону. За словами лікарів, планується, що повна реабілітація триватиме пів року. А це значить, що вірогідність побачити Аліну Шух на змаганнях уже цієї зими досить висока.

«Сподіваюся, до зимового сезону я вже добре почуватимуся й вийду на старт, але така планова реабілітація в мене вперше. Тож подивимося, як усе складеться», – говорить вона.

При цьому Шух сподівається, що робота у сфері фінансів цьому може навіть посприяти.

«Те, чим займаюся зараз, абсолютно не схоже на все, що було раніше. Це інша сфера діяльності, інші режим, зустрічі, розмови, постійне навчання і розвиток, – говорить Аліна Шух. – Звісно, у мене зараз інакші тренування, триває реабілітація. Коли перейду до цілеспрямованої підготовки до змагань, щось може змінитися. Але спорт і моя діяльність у фінансах – це те, що цілком можна поєднувати.

Закінчивши кар’єру легкоатлетки, я не хочу опинитися перед прірвою, не знаючи, що робити. Та й у спорті буває психологічно складно, коли ти запрацьовуєшся і не дивишся навкруги. Необхідно розмежовувати все і тим самим допомагати й собі, й іншим».

Попередня статтяМихайло Кохан претендує на звання «Зірка, яка сходить» в Європі за підсумками 2021 року
Наступна статтяРатифіковано світові рекорди, встановлені у Токіо-2020