Зміни до правил щодо наступання на лінію доріжки, ліворуч від бігуна.

1497

1 листопада набули чинності зміни до правил змагань і технічних правил, затверджені Радою Всесвітньої легкої атлетики. Вони стосуються послаблень до пунктів щодо наступання на лінію доріжки, ліворуч від бігуна.

Зміни були узгоджені в березні й липні 2021 року та доступні у книзі правил Всесвітньої легкої атлетики.

Зміни щодо правил наступання на лінію доріжки, ліворуч від бігуна, були в порядку денному Технічного комітету Всесвітньої легкої атлетики з січня 2018 року. Того року на чемпіонаті світу в приміщенні, який відбувався у Бірмінгемі, було дискваліфіковано 21 атлета через подібні порушення. При цьому чотирьох з них у двох забігах. З того часу навколо цього питання точилися активні дебати.

Як і при порушеннях зі спортивної ходьби, відтепер деякі порушення щодо наступання на доріжку, ліворуч від бігуна, дозволені, проте вони все ж можуть призвести до дискваліфікації у разі, якщо будуть повторюватися тим самим атлетом або в одній і тій же естафетній команді в будь-який час упродовж одного раунду одних і тих самих змагань.

До списку додані два винятки (правило TR 17.4), при яких наступання на лінію доріжки, ліворуч від атлета, не буде відразу вести до дискваліфікації. А саме:

– 17.4.2 – якщо під час бігу по доріжках на повороті торкнутися лінії або бровки;

– 17.4.3 – якщо біг відбувається не по своїх доріжках і один крок зроблено на або повністю за лінію чи бровку.

Якщо описану вище дію у тому ж виді вдруге повторює атлет або це відбувається всередині однієї і тієї ж естафетної команди, це може призвести до дискваліфікації. Запис таких порушень може передаватися у наступні кола/раунди цього виду й бути позначеним у стартових протоколах і результатах, аналогічно до жовтої картки, яка вказує на порушення.

Атлети, які біжать по своїх доріжках, можуть бути дискваліфіковані, якщо повністю заступлять за лінію (за внутрішній кордон лінії) або бровку, ліворуч від них. Навіть якщо це станеться лише одного разу. Або якщо дії, описані в пунктах 17.4.2 і 17.4.3, будуть трактовані суддями як такі, які призвели до того, що атлет отримав перевагу або завадив супернику.

Детальніше про всі зміни читайте на сайті Всесвітньої легкої атлетики.

Попередня статтяУкраїнці виграли марафон у Пловдиві
Наступна статтяЗі світу по нитці: Скіпперс змінює тренера, Бенгтссон і Бальнувайт завершують кар’єру