ФЛАУ звернулася до спортивних брендів щодо подальших санкцій проти російських і білоруських атлетів та офіційних осіб

1044

Федерація легкої атлетики України й Комітет атлетів ФЛАУ продовжують активну діяльність, яка спрямована не лише на підтримку нашого виду спорту й команди, а й на посилення санкцій проти легкоатлетів, тренерів та офіційних осіб з Росії і Білорусі – країн, які ведуть або сприяють веденню війни проти України.

У цих кроках Україну підтримують атлети з усього світу та національні федерації різних країн. Спільними зусиллями ми вже домоглися того, що російських і білоруських атлетів й офіційних осіб не допустили до участі в низці міжнародних змагань. Відповідні позиції зайняли не лише Світова легка атлетика і Європейська легка атлетика, а й організаційний комітет чемпіонату Європи-2022 в Мюнхені, “Діамантова ліга” й організатори більшості одноденних міжнародних турнірів.

Наступний крок ФЛАУ спрямований на те, щоб спортивні бренди розірвали угоди, зокрема й індивідуальні, з усіма атлетами, тренерами, офіційними особами, менеджерами з Росії і Білорусі, а також з самими федераціями цих країн. З відповідним зверненням до спортивних компаній 9 травня звернулися офіс ФЛАУ від імені Виконавчого комітету Федерації легкої атлетики України та Наталія Добринська від імені Комітету атлетів ФЛАУ.

“Ми вдячні компаніям, які підтримують Україну в ці темні для нас часи й допомагають нашим легкоатлетам. Ми також вдячні тим, хто зачинив свої магазини в Росії. Проте від імені Федерації легкої атлетики України звертаємося до вас з проханням зробити наступний важливий крок.

У той час, коли багато українських легкоатлетів взяли зброю до рук, щоб захищати Батьківщину, багато спортсменів ще заблоковані у своїх містах і змушені ховатись у бомбосховищах, російські й більшість білоруських атлетів підтримують війну та своїх президентів – Володимира Путіна й Алєксандра Лукашенка. Багато хто з них робить це відкрито й активно, дехто віддає перевагу мовчанню, що в цій ситуації означає те ж саме.

Атлети мають вплив на багатьох людей, вони є лідерами думок і прикладом для майбутніх поколінь. І неприпустимо, коли спортсмени в такій ситуації підтримують війну замість того, щоб постати проти неї.

Зараз вони і їхні менеджери намагаються знайти можливості для того, щоб російські й білоруські легкоатлети все ж мали змогу виступити на міжнародних змаганнях. Ми віримо у стійку й сильну позицію Світової і Європейської легкої атлетики, організаційних комітетів чемпіонатів Європи й світу, організаторів “Діамантової ліги” та інших турнірів, Міжнародного олімпійського комітету, але нам потрібна також ваша підтримка.

Оскільки російські й більшість білоруських спортсменів підтримують вбивство українців, знищення й зрівняння з землею наших міст і сіл, у зв’язку з їхніми дешевими й ницими спробами вийти чистими з води, ми звертаємося до всіх компаній, які займаються екіпіруванням спортсменів, з проханням розірвати командні та індивідуальні контракти як з російською та білоруською федераціями, так і з атлетами, офіційними особами та менеджерами з цих країн. Всі вони мають нарешті побачити, що ніхто в демократичному світі не підтримує війну та їхні злочини.

Ми щиро віримо в те, що таким чином ви не лише підтримаєте нас, а й уникнете плям на вашій бізнес-репутації”, – говориться в листі.