Микола Авілов став почесним гостем на змаганнях з багатоборства в Раттінгені

820
Фото (с)DLV

7-8 травня в Раттінгені відбулися традиційні міжнародні змагання з багатоборства. Особливим гостем на цьогорічному турнірі став олімпійський чемпіон з десятиборства, українець Микола Авілов. Олімпійську перемогу він здобув 50 років тому теж у Німеччині, в Мюнхені.

Ще в квітні Авілов отримав дзвінок від Германна Гольцфусса, з яким познайомився десять років тому під час підготовки до святкування сторіччя олімпійського десятиборства. Той цікавився, як справи в українця й де він. “Я в Одесі. Й хочу тут і залишатися”, – відповів тоді Микола Авілов.

Але на початку травня вже Авілов телефонував Гольцфуссу: “Я в Німеччині. В Одесі почалися вибухи, я не міг там більше залишатися”. Через Краків Авілов приїхав у Дортмунд, куди ще на початку війни виїхав один з його синів з дружиною й чотирма дітьми.

Проте сім’я й досі не об’єдналася. Свого часу Авілов працював тренером на Сейшелах. Саме там перебував його другий син перед війною. “Моя дружина поїхала відвідати його і його сім’ю, але через війну так і не змогла повернутися додому, – пояснює Авілов. – Вона каже, щоб я приїжджав до них, а я кажу їй їхати до нас у Німеччину”.

Після розмови з Гольцфуссом Авілов отримав запрошення на турнір у Раттінгені. Упродовж цих двох днів він зміг повернутися до звичного для себе життя в колі багатоборців і в змагальній атмосфері.

Про те, яким буде майбутнє, Микола Авілов поки говорити не береться. “50 років тому саме в НІмеччині я здобув олімпійську перемогу. Але де святкуватиму цей ювілей, поки що не знаю”, – говорить він.

Цілком можливо, що німецька спортивна сім’я зможе допомогти українцю, якщо він вирішить залишатися там. Принаймні Гольцфусс відразу зателефонував меру Марбурга Еґону Фаупелю, де десять років тому якраз і було святкування сторіччя олімпійського десятиборства, з питанням, чи можуть вони якось підтримати Миколу Авілова. “Звісно, – відповів той. – Якщо він захоче, ми щось зробимо для нього!”.

І поки в історії Миколи Авілова стоять три крапки, німецька федерація продовжує підтримувати Україну у війні, яку проти нашої держави розпочала Росії. 1 червня у всій Німеччині відбудеться  “День бігу” на знак солідарності з Україною. Внески будуть добровільними і їх перерахують благодійному фонду, з яким співпрацює німецька федерація і який допомагає Україні.

Більше читайте на сайті www.leichtathletik.de