Затверджено склад команди для участі в Кубку Європи-2022 з бігу на 10000 метрів

2259
Фото (с)Дмитро Вакулка, ФЛАУ

Виконком ФЛАУ затвердив склад команди для участі в Кубку Європи з бігу на 10000 метрів (28 травня, Пасе).

До складу жіночої команди ввійшла Валерія Зіненко, яка в 2021 році стала чемпіонкою України в цій дисципліні й виконала норматив на чемпіонат Європи в Мюнхені. Норматив, але з марафонського бігу, має і Вікторія Калюжна, проте й з бігу на 10000 метрів її особистий рекорд досить високий.

Богдана Семьонова провела хорошу підготовку безпосередньо з бігу на 10000 метрів, провівши збори спочатку в горах, а потім на рівнині. Вище Богдани в українському рейтингу тільки Євгенія Прокоф’єва, але вона веде цілеспрямовану підготовку до марафону на чемпіонаті Європи, та Ольга Скрипак, яка в декретній відпустці.

Ще одна учасниця української команди, Юлія Шматенко, провела збір у горах та перебуває у добрій фізичній формі. У неї досить високі особисті рекорди як на 5000, так і на 10000 метрів.

У чоловіків склад команди формувався з урахуванням рейтингу 2021 року, поточного стану тренованості та рівня спортивної форми, а також можливості виступу на Кубку Європи. З числа спортсменів, які входять до першої шістки з бігу на 10000 метрів за результатами 2021 року, Микола Нижник, Роман Романенко, Дмитро Сірук і Артем Казбан представляють Національну Гвардію України й останні два місяці не мали можливості тренуватися, оскільки перебували у військових частинах.

У зв’язку з цим Виконком ФЛАУ затвердив трьох атлетів, які представлять Україну на Кубку Європи з бігу на 10000 метрів. Серед них другий номер українського рейтингу Іван Стребков, а також Ігор Порозов і Вадим Лонський, які посідають у ньому четверту й сьому позиції відповідно.

Тренери також розглядали участь у Кубку Європи Богдана-Івана Городиського, проте наразі у спортсмена є мікротравма, тож було ухвалено рішення не ризикувати його підготовкою до марафону на чемпіонаті Європи в Мюнхені й пропустити цей старт.

Наразі вся команда (за винятком Валерії Зіненко, яка тренується в США), яка візьме участь у Кубку Європи, перебуває у Вільнюсі й цілеспрямовано готується до змагань.

На Кубку Європи команду очолюватиме старший тренер з видів витривалості Леонід Масунов. Крім нього до складу офіційної делегації ввійшли тренер Єгор Жуков і масажист Володимир Піпаєв.