З прицілом на Париж-2024: українські спринтери проводять збір у Словаччині

1319

Десять українських спринтерів, більшу частину яких складають кандидати до чоловічої естафетної команди 4х100 метрів, з 15 по 30 листопада проводять тренувальний збір у Банській Бистриці. У зв’язку з затримкою державного фінансування й щоб не порушувати план програми підготовки, ФЛАУ покрила витрати команди в питанні харчування.

Не зійти з курсу важливо було ще й тому, що збір у Словаччині є частиною проєкту підготовки команди до Олімпійських ігор у Парижі-2024. Згідно з Меморандумом про співпрацю з Cardiff Metropolitan University, таких зборів заплановано шість – три з них до чемпіонату світу-2023 й ще три після нього. Наступний планується вже в грудні у Вельсі.

«Так, дійсно, ці збори розраховані на підготовку команди до Олімпійських ігор-2024, проте на шляху до них, звісно, будуть й інші цілі. Серед них – командний чемпіонат Європи наступного року, – розповідає старший тренер зі спринту Сергій Копанайко. – У 2023-му також відбудеться чемпіонат світу. Якщо об’єктивно, відібратися на нього на сьогодні нашій чоловічій естафетній команді 4х100 метрів буде складно. Але ми все ж спробуємо це зробити. Ми вже запланували для них кілька стартів, тож крім командної першості континенту вони також виступатимуть ще в низці міжнародних стартів».

До Банської Бистриці спочатку хотіли привезти не лише чоловічий, а й жіночий склад естафетної команди 4х100 метрів. Проте багато хто з атлеток уже поїхав на збори в Україні або за її межами, тож всіх разом планують зібрати весною. А поки крім чоловічої 4х100 в Словаччині також перебувають бар’єристка Ганна Чубковцова й 400-метровики Данило Даниленко й Нікіта Родченков.

«Ми обдумуємо ідею в перспективі підключити до цієї підготовки також естафету 4х400 метрів. Наразі такої можливості немає, але ми повинні принаймні зрозуміти, чи зможемо використовувати такий же механізм для них, тож Данило й Нікіта є нашими першопроходьцями, – пояснює Сергій Копанайко. – Крім того Даниленко готується до зимового сезону з прицілом на чемпіонат Європи в приміщенні, тож ці збори, сподіваюся, принесуть йому користь».

Загалом планується, що взимку виступлять всі атлети, які наразі перебувають на зборі в Словаччині. Щоправда, не у всіх метою буде чемпіонат Європи в Стамбулі, але бодай кілька стартів у приміщенні вони мають зробити.

«Чому ми обрали в листопаді базу в Словаччині, а не в теплішій країні? Насправді, база тут чудова, раніше я на ній жодного разу не був. Цього літа тут відбувався Європейський юнацький олімпійський фестиваль, і я думаю, що ми й надалі з ними співпрацюватимемо й використовуватимемо її для підготовки. Але, звісно, в тепліші пори року, – продовжує Сергій Копанайко. – Тут немає легкоатлетичного манежу. В приміщенні лише 50-метрова доріжка, тож збір, який переходить з осені в зиму, коли стає вже холодно й коли спринт на стадіоні не завжди побігаєш, тут проводити складніше.

Натомість тут хороший стадіон. Нам також надали можливість працювати в тренажерному залі. Він дещо віддалений від бази, тому доводиться розділяти тренування, але умови там хороші.

Насправді, цей збір є не лише підготовчим, а й організаційним. Не у всіх атлетів є британські візи. Через війну, яку росія веде проти України, ми змушені звертатися з цими питаннями до посольств в інших країнах. Було зручно зібрати всіх атлетів разом, щоб вони й потренуватися змогли, й візи відкрити. Сподіваюся, це всім вдасться й ми цим же складом плюс Андрій Васильєв, який наразі на зборі в Мукачеві, вже в грудні працюватимемо в Кардіффі».

Крім Сергія Копанайка в Банській Бистриці також є тренерка Тетяна Серорез та британський фахівець Ґарет Волтон, який уже працював з командою цього літа. В Кардіффі до роботи приєднається й наукова група університету. Там для українців уже запланована серія тестових і спринтерських тренувань, а на 400-метровиків чекають спаринги з місцевими атлетами.

«Насправді, підготовка до сезону розпочалася не так давно. В це міжсезоння ми вперше зібрали естафетників разом, але маю сказати, що за цей час вони встигли набрати досить непогану форму, – говорить Сергій Копанайко. – Навіть якщо порівняти її зараз з тією, якою вона була перед чемпіонатом Європи, коли ми їхали в Кардіфф, то зараз я задоволений значно більше. Тому вирушимо на наступний збір з якомога більшими надіями й хорошим настроєм.

Також радує, що разом з командою знову почав тренуватися Олександр Соколов. Минулий сезон він, на жаль, пропустив через травми, але вже бігає разом з нами і його присутність у складі, безумовно, підсилить нашу естафету».