Геннадій Зуєв отримав тренерську нагороду Світової легкої атлетики

967
Фото (с)World Athletics

Українець Геннадій Зуєв отримав тренерську нагороду Світової легкої атлетики за підсумками 2022 року.

Попри війну, яку росія веде проти України, й попри півторамісячне перебування в окупованій Херсонській області його учня Андрія Проценка, їм все ж вдалося підготуватися до сезону. Більше того, Проценко вперше в кар’єрі виграв медаль чемпіонату світу, бронзову, а за місяць піднявся й на третю сходинку п’єдесталу чемпіонату Європи.

Проценко почав тренуватися в Зуєва, ще коли був підлітком, і з того часу вони постійно працюють разом. До цього Андрій вигравав медалі чемпіонату Європи та чемпіонатів світу і Європи в приміщенні, був переможцем «Діамантової ліги» в 2019 році, фіналістом Олімпійських ігор, а його найкращий результат у кар’єрі дорівнює 2.40 метрам.

«Ця нагорода стала для мене несподіванкою, – говорить Геннадій Зуєв в інтерв’ю Світовій легкій атлетиці. – Але я дуже радий, що робота з Андрієм і моя були високо оцінені Світовою легкою атлетикою.

Ми розуміли, що єдине, що можемо зробити для нашої країни на той момент і за тих обставин, у яких опинилися мої спортсмени та я, це продовжувати тренуватися, щоб якомога краще підготуватися до участі в міжнародних змаганнях. Звісно, складно було налаштуватися на тренування й думати про змагання в той час, коли в твоїй країні йде війна. Ці думки переслідували нас. Але водночас, тренування якраз допомагали переключитися на якийсь час, а думка про те, що ми можемо бути корисними, стимулювала нас до роботи.

Я вдячний всім за підтримку. Вдячний Федерації легкої атлетики України, яка в такий важкий час змогла забезпечити нам гідну підготовку. Дякую всім міжнародним федераціям, які взяли участь і допомогли в підготовці наших атлетів до міжнародних змагань, й у першу чергу це федерації Туреччини, Болгарії, Португалії, Іспанії, Італії, США, Німеччини й інші.

Дякую за підтримку тим людям, які завжди були поруч, моїй родині й родині Андрія. Вони завжди підтримували нас на цьому шляху».

Крім підготовки спортсменів, у 2018 та 2019 роках Геннадій Зуєв провів низку семінарів, на яких ділився своїм досвідом.

Нагадаємо, що на нагороду «Чесної гри» за підсумком року в Світовій легкій атлетиці претендують Андрій Проценко та Ярослава Магучіх. Упродовж тижня ми дізнаємося, чи вдасться Україні здобути і її. А вже 5 грудня під час офіційної церемонії нагородження будуть названі імена найкращих легкоатлетів світу за підсумками 2022-го.

World Athletics