Андрій Проценко відкриває сезон-2023 перемогою

964
Фото ©Getty Images for World Athletics

«Це був точно мій сезон», – говорив після фіналу «Діамантової ліги» український стрибун у висоту Андрій Проценко. Бронзові медалі чемпіонатів світу та Європи, фінал «Діамантової ліги» – й усе це попри всі складнощі, з якими зіштовхнувся Андрій і його сім’я на початку 2022 року через окупацію росіянами Херсонської області.

На щастя, наразі сім’я Андрія в безпеці й він може більше сконцентруватися на тренуваннях і змаганнях. Проте щоразу, виходячи на старт, він дякує ЗСУ за цю можливість і не припиняє закликати всіх разом працювати заради перемоги нашої країни.

Змагальний сезон-2023 Проценко відкрив у Стокгольмі. Напередодні Катерина Табашник, яка тренується разом з Андрієм у Геннадія Зуєва, провела свій перший старт року й перемогла. 29 січня настав час зробити те ж і Андрію.

Проценко приїхав у Стокгольм фаворитом турніру, проте попри це вирішив почати змагання досить рано – з 2.05 м. Цю висоту, як і всі наступні, він долав з першої спроби й з результатом 2.20 м виграв змагання. У статусі переможця українець спробував підкорити також 2.25, але цього разу йому це не вдалося.

«Цього року основна підготовка спрямована на літній сезон, на зиму ставок не робили, – розповідає Андрій Проценко. – Вирішили виступити на кількох турнірах і подивитися, як усе буде: якщо все добре, тоді змагатимуся також на чемпіонаті Європи в приміщенні, в Стамбулі.

Щодо Стокгольма, то результатом 2.20 більше задоволений, аніж ні. Звісно, дуже хотілося стрибнути 2.25, тим більше були непогані спроби, проте цього разу не вдалося.

Головне ж зараз, що є можливість змагатися, і я користуватимуся нею. Наступні турніри в мене заплановані в Лодзі (4 лютого) й в Удіне (9 лютого)».

На дистанції 60 метрів Україну представляла Вікторія Ратнікова. Показавши в забігу час 7.43 с й фінішувавши другою, вона впевнено кваліфікувалася до фіналу. На жаль, продемонструвати такі ж секунди або поліпшити їх у вирішальній стадії змагань їй не вдалося. З результатом 7.52 с вона восьма. Перемогла швейцарка Саломе Кора (7.27 с).

Всі результати змагань у Стокгольмі – ТУТ.