Норвезькі стрибки, чеський спринт та 0.02 до рекорду України: Як пройшов змагальний четвер для українських топів

1059
фото: зі світлин Данила Даниленко

Вчора, 02 лютого в Європі проходили легкоатлетичні турніри, де за перемогу боролися і українські легкоатлети. Данило Даниленко, Вікторія Ткачук, Сергій Никифоров, Станіслав Коваленко вкладалися у забіги та спроби в місті Острава, Чехія. А Ярослава Магучіх та юна Марина Ковтунова підкорювали планку в Ульштайнвіку, Норвегія. 

І там, і там нашим зіркам вдалося показати приголомшені результати. Але головним відкриттям сезону став саме Данило Даниленко, який майже доторкнувся до рекорду України на дистанції 400 метрів. До Острави Даниленко вже мав старт у Франції, пробіг 47.49 та зайняв 4 місце. А вчора атлет подолав 400 метрів за 46.46, посів другу позицію і ще б 2 сотих — встановив новий рекорд України. Ось як Даниленко коментує свій виступ:

«‎Очікував і знав, що готовий бити рекорд. Для мене важливо, щоб все склалося, тоді і результат приходить. На мою думку, сьогодні склалося не все. Змагання пройшли комфортно, адже в мене був час відновитися і потренуватися перед виступом в Остраві. Наступний старт у Дортмунді 12 лютого. Чекайте PB, він точно буде. Не можу сказати, коли. Але я не піду зі спорту, залишившись в сотій до рекорду країни».

Вразила і Вікторія Ткачук, яка повноцінно дебютувала у приміщенні на дистанції 400 метрів. Віка показала результат 52.39 і забрала бронзу. 

«‎Результату ніякого не очікувала. Я просто виконувала завдання тренера, а потім вже дивилась на секунди, але першим стартом дуже задоволена! Біглося, щоправда, незвично. Адже манеж класний і віражі пологі — для мене це було сюрпризом. Дистанція дуже сподобалась. Хочеться додати в результаті плюс — це цікавий досвід і чому б ні! Наступний старт в Торуні 8-го лютого». 

Але не всім Острава принесла так багато задоволення. Станіслав Коваленко теж поділився своїми емоціями після 60 метрів та результату 06.71, який приніс йому тільки восьме місце:

«‎Для мене змагання в Остраві були четвертими за 8 днів. Між стартами знаходився у виснажливих подорожах. Спробував побігти за всіма зайцями та ні одного не спіймав. Результатом, звичайно, незадоволений, але і не розчарований. Розумію, що до відбіркового нормативу на чемпіонат Європи у приміщенні цього і близько не вистачить, але маємо що маємо. Тепер на мене чекає маленький restart у плані підготовки. Треба напрацювати деякі не критичні моменти і показати всю свою силу на чемпіонаті України у приміщенні. Знаю, що хлопці не збираються поступатися, тому 60-метрівка буде запальна!».

Але і це ще не все! Норвегія вчора також була на зв’язку і свої виступи прокоментували Ярослава Магучіх та Марина Ковтунова. Ярослава розповіла, що змагання пройшли для неї добре і їй дуже сподобалась атмосфера. Вона показала результат 199 см та зробила спробу на 203 см, але планка, на жаль, не втрималась. Ми запитали в неї, як їй такий змагальний темп, на що отримали відповідь: 

«‎Зараз виступаю, можливо, більше ніж у попередніх роках. Але зараз треба вистрибатися. В мене ще один старт завтра і потім ще 11 та 14 лютого. А далі головний старт сезону — чемпіонат Європи у Стамбулі». 

Найемоційніший коментар дала Марина Ковтунова — 15-річна висотниця з Маріуполя, яка тренується разом з Ярославою Магучіх під керівництвом Тетяни Степанової. Вона взяла висоту 170, але розраховувала на трохи інший результат: 

«‎Це були найцікавіші змагання. Вийшло так, що я була найменша, хто там був. Стрибки в цілому мені сподобалися, але над розбігом треба багато працювати. Перестрибувала все з першої спроби. А потім все пішло не так, як очікувалося. Вилітала з запасом. Але багато, хто ходив, заважав на секторі — люди з камерами, спортсмени, бігуни, які робили розминки. Це трішки збивало настрій, але в принципі я задоволена. А від змагань взагалі дуже класні враження. Багато, хто підтримував з України. Наступний старт в Мюнхені 12 лютого, тому з Ярославою шляхи розходяться”. 

Підсумуємо: 

Ярослава Магучіх — 199 см — стрибки у висоту
Марина Ковтунова — 170 см — стрибки у висоту
Вікторія Ткачук — 52.39 PB — 400 метрів
Данило Даниленко — 46.46 PB — 400 метрів
Станіслав Коваленко — 06.71 — 60 метрів
Сергій Никифоров — 7.62 — стрибки у довжину