Позачергова Конференція та Рада ФЛАУ: вибори й інші основні рішення

1088

9 червня на позачергову Конференцію ФЛАУ до Івано-Франківська приїхали 75 делегатів з правом голосу від усіх територіальних федерацій легкої атлетики України.

Євген Пронін, який півтора роки виконував обов’язки президента ФЛАУ, почав Конференцію з хвилини мовчання за загиблими спортсменами та всіма українцями, які стали жертвами війни.

Після цього Пронін доповів делегатам про виконану за ці місяці роботу й повідомив про те, що надалі не виконуватиме обов’язки президента, але на посаді віцепрезидента продовжить початі ним проєкти й співпрацю зі спонсорами, партнерами та міжнародними федераціями.

На посаду віцепрезидента ФЛАУ претендували три кандидати – Іван Гешко, Віталій Матешко й Ольга Саладуха. Проте перед початком голосування Гешко відкликав свою кандидатуру й воно, зрештою, відбувалося між двома претендентами. Більшістю голосів на цю посаду було обрано Ольгу Саладуху.

На посаду першого віцепрезидента претендували також двоє – Ольга Саладуха й Володимир Рудюк.

Першою віцепрезиденткою і в.о. обов’язки президентки ФЛАУ до звітно-виборчої Конференції-2024 було обрано Ольгу Саладуху.

Крім феноменальних досягнень у спорті Саладуха вже встигла зарекомендувати себе на посаді голови підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету з питань молоді і спорту. А ще, завершивши кар’єру атлетки, передала естафету юному поколінню, організувавши змагання «Кубок білої пантери», вже у перший рік проведення якого, за місяць до повномасштабного вторгнення, він став одними з наймасовіших і подарував дітям справжнє свято.

Попри війну, Саладусі вдалося провести змагання й цьогоріч. Вона також створила благодійну організацію «Благодійні ініціативи Ольги Саладухи», яка надає фінансову допомогу дітям, і разом з друзями й партнерами вони передають екіпірування для тренувань.

Саладуха була й залишається однією з тих, хто активно бореться проти можливості допуску росіян і білорусів до участі в будь-яких офіційних спортивних заходах. Активно сприяє санкційній політиці та іншим обмежувальним заходам щодо агресорів, піднімає питання на українському й міжнародному рівнях, очолюючи спеціальну Робочу групу на базі парламентського комітету з питань молоді і спорту. Активно працює зі світовими фондами для підтримки й розвитку легкої атлетики.

У вступній промові вже на посаді в.о. президентки ФЛАУ Ольга Саладуха подякувала Конференції за довіру, а Євгену Проніну – за проєкти, впроваджені ним і спрямовані для поліпшення роботи федерації. Ольга Валеріївна також наголосила на тому, що вся команда віцепрезидентів і штатний тренерський склад Мінмолодьспорту має залишитися й продовжити працювати над підготовкою команди до участі в Олімпійських іграх і над розвитком української легкої атлетики.

***

Крім виборів на порядку денному позачергової Конференції було ще кілька питань.

Делегати ухвалили рішення про збільшення суми членських внесків до 400 грн на рік для осіб, старших 18 років, і 200 грн для молодших. Також були затверджені необхідні зміни до Статуту ФЛАУ  щодо внесення пунктів про застосування політики безпеки членів федерації, рекомендовані Європейською легкою атлетикою.

Наступна  позачергова Конференція ФЛАУ запланована на листопад цього року для затвердження програми розвитку, над якою зараз працює робоча група під керівництвом Ольги Валеріївни.

***

Після перерви відбулося засідання членів Ради ФЛАУ, на якому Ольга Саладуха призначила почесними віцепрезидентами ФЛАУ Івана Гешка й Віталія Матешка.

Члени Ради обговорили шляхи втілення політики безпеки членів федерації, зміни до порядку сертифікації легкоатлетичних споруд та нові можливості оплати членських внесків через розроблений програмний застосунок.

Члени Ради ФЛАУ залишили в силі рішення від 26.03.2023 року щодо санкцій по відношенню до Михайла Гаврилюка й Михайла Кохана, але надали їм можливість взяти участь у інших міжнародних змаганнях (не більше двох стартів, у період з 16 липня до 6 серпня 2023 року) для розвитку спортивної форми та набуття змагального досвіду, за попереднім погодженням з ГТР і за умови обов’язкової участі в чемпіонаті України.

Наостанок члени Ради ФЛАУ подякували генеральній секретарці федерації Іоланті Хропач за роботу, яку вона виконує, і одноголосно висловили їй довіру для подальшого виконання обов’язків на цій посаді.

Наступне засідання Ради ФЛАУ відбудеться 26 липня в Луцьку.

Попередня статтяМарія Сіней і Ольга Корсун – про виступ на змаганнях у Женеві (ВІДЕО)
Наступна статтяВиступ українців на чемпіонаті світу з гірського бігу та трейлу