Вітряний початок та перші медалі чемпіонату України-2023 з кросу

1921
Фото (с)Олександр Залевський/ФЛАУ

Боротьба на дистанції, інтрига, емоції… Все це притаманне більшості легкоатлетичних змагань, і чемпіонат України з кросу, який 28 жовтня стартував у Білій Церкві, не виняток. Тим паче що атлети борються тут не лише за медалі, а й за місця в команді на чемпіонат Європи.

Про важливість чемпіонату України свідчить і те, скільки поважних гостей на чолі з в.о. президента ФЛАУ Ольгою Саладухою, міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом і міським головою Білої Церкви Геннадієм Диким зібралося на змаганнях.

Боротьбу на цьогорічному чемпіонаті ускладнив сильний вітер, який і став для багатьох найбільшим випробуванням.

«Дерева так хиталися! Думала, що гілка на голову впаде», – зізналася після фінішу переможниця з бігу на 1 км серед дівчат U16 Іванна Олексюк. Подолавши дистанцію за 3:11 хв, киянка залишила позаду, зокрема, двох представниць Вінницької області – Алісу Павленко (3:13 хв) і Ванду Школу (3:18 хв), які виграли срібло й бронзу відповідно.

Відчув на собі вітер і переможець у цій віковій категорії серед юнаків Артем Набок з Борисполя. Не суперники, не траса, а саме вітер став для нього найважчим випробуванням на дистанції. Проте йому все ж вдалося виграти золото з бігу на 2 км (6:16 хв).

Саме в цій дисципліні розгорнулася одна з найбільших інтриг цього дня в боротьбі за медалі. Срібного призера, сина й учня Івана Гешка Олександра (Чернівецька область) та Артема Чернушенка з Чернігівської області на фініші розділили долі секунди. Обоє показали час 6:19 хв, та Гешко усе ж був дещо швидшим, тож саме він зійшов на другу сходинку п’єдесталу.

Не меншою інтригою було й залишається питання, хто ж представить Україну на чемпіонаті Європи з кросу в Брюсселі.

Нагадаємо, що медалі на чемпіонаті Європи розіграють змішані естафетні команди, а в індивідуальних дисциплінах – чоловіки й жінки, які змагатимуться серед дорослих, молоді (U23) та юніорів і юніорок (U20). І якщо імена переможців і призерів у перших двох категоріях ми дізнаємося лише завтра, то вже сьогодні стало відомо, хто ж був найшвидшим серед атлетів і атлеток U20.

У юніорок поза конкуренцією була ще зовсім юна Софія Гордійчук, яка представляє місто Київ. Атлетка за віком могла б змагатися у категорії U18, але перед собою вона з тренером ставила завдання потрапити на континентальну першість. Особливо після того, як влітку для того, щоб відібратися на чемпіонат Європи в своїй віковій категорії з бігу на 5000 метрів, їй забракло лише однієї позиції в рейтингу.

Гордійчук стала єдиною, хто вибіг 4 км з 16 хвилин (15:44 хв), проте легкою цю перемогу назвати складно. В якийсь момент спортсменка думала, що зійде з дистанції, але зібрала всі сили й вирішила боротися до останнього. Й не дарма.

«Це був відбір на чемпіонат Європи з кросу. Це мотивувало мене сьогодні. Дуже хочу там виступити й сподіваюся, що мене включать до команди, – сказала Софія Гордійчук після фінішу. – В Брюсселі намагатимуся потрапити в першу десятку, хоча розумію, що суперниці будуть сильні, й ще невідомо, якою буде траса».

Срібло й бронзу серед юніорок виграли Вікторія Бондарєва з Житомирської області (16:13 хв) і Юлія Петрик з Волинської області (16:21 хв).

Цікаво було поспостерігати й за тим, чим закінчиться дуель Василя Несміянова з Донецької області та Даниїла Дуба з Закарпаття на дистанції 6 км серед юніорів.

«Сьогодні виграв мій друг, Василь Несміянов. Хоча на весняному кросі було навпаки, – говорить Даниїл Дуб (21:07 хв). – Звісно, я дещо засмутився, адже ми довго йшли до цього відбору. Проте будь-який старт – це певний результат. І для мене він непоганий».

Несміянов виконав задумку тренера й зумів дотриматися тактики, яка й принесла йому золото з часом 20:24 хв.

«На початку було легко бігти, а після третього кілометру, як і планували, почав «пахати» й відриватися. Після п’ятого кілометру мене «вставило» так, що кожні 400 метрів озирався, чи не наздоганяють суперники, але вдалося фінішувати першим, – говорить Василь Несміянов. – На чемпіонаті Європи хочу посісти якомога вище місце, адже для України це важливо. Тому віддаватиму там усі сили».

Трійку призерів у змагання чоловіків U20 замкнув Віталій Альохін з Харківської області (21:17 хв).

Фото (с)Олександр Залевський/ФЛАУ

Дорослі й молодь, як уже зазначалося вище, основні дистанції бігтимуть 29 жовтня, проте сьогодні вони долали 2 км. І у чоловіків боротьба була ще напруженішою, аніж у юнаків. Вадим Лонський з Донеччини та Андрій Краковецький з Вінниччини показали однаковий час (6:13 хв), проте Лонський все ж був попереду й виграв золото. Такою ж була й інтрига в погоні за бронзою між Євгеном Кузнєцовим з Донецької області й Олегом Каяфою з Києва. Обоє пробігли 2 км за 6:14 хв, але переможцем з цієї дуелі вийшов Кузнєцов.

Серед жінок першою фінішувала Вікторія Шкурко з Київської області (7:25 хв). Анжеліка Бондар (7:30 хв) і Анна Шустова (7:35 хв) з Києва посіли друге й третє місця відповідно.

Серед молоді перемогли кияни Олександр Гонський (6:22 хв) та Анжеліка Бондар, яка довела кількість своїх нагород у перший день до двох. Руслан Наумов з Донеччини (6:27 хв) й Даниїл Гнатів з Львівської області (6:40 хв) виграли срібло й бронзу. У жінок U23 другою і третьою стали представниці Київської області Тетяна Чорновол (7:37 хв) і Аліна Корсунська (7:59 хв).

Також у перший день медалі розіграли у віковій категорії U18. Дар’я Дубенець з Донеччини розміняла сім хвилин на дистанції 2 кілометри й перемогла з результатом 6:58 хв. Анастасія Уляницька з Житомирщини (7:01 хв) й Ольга Правецька з Тернопільщини (7:04 хв) фінішували слідом.

Серед юнаків 3 км найшвидше пробіг Олег Мусіяка з Полтавщини й виграв золото з результатом 9:12 хв. Ростислав Матьковський з Закарпаття (9:16 хв) і Денис Лисенко з Київщини (9:33) – зі сріблом і бронзою відповідно.

29 жовтня змагальна програма почнеться о 10:30 з бігу на 6 км серед жінок U23.

Ознайомитися з усіма результатами першого дня змагань, а також розкладом і стартовими протоколами другого можна ТУТ.

Попередня статтяБагатобічна діяльність ФЛАУ: Ольга Саладуха провела низку робочих нарад
Наступна статтяБоротьба до фінішної лінії: як атлети змагалися за медалі в другий день чемпіонату України з кросу