Можна позмагатися з Великобританiєю за перемогу

170

Серiя марафонiв “Найвеличнiша гонка на Землi” по сутi є неофiцiйним чемпiонатом Свiту з марафонського бiгу, – говорить старший тренер з марафону збiрної команди України з легкої атлетики Володимир Охрiменко.

Серiя марафонiв “Найвеличнiша гонка на Землi” по сутi є неофiцiйним чемпiонатом Свiту з марафонського бiгу, – говорить старший тренер з марафону збiрної команди України з легкої атлетики Володимир Охрiменко. У першому марафонi у Найробi в нас було завдання закрiпитися, подивитися на стан наших бiгунiв, на другий етап у Сiнгапурi ми повезли сильнiший склад, а головна сила братиме участь у Мумбаї 12 сiчня та Гонг Конзi 15 лютого. У залiку в групi “Європа – Океанiя” збiрна України зараз посiдає 4-ту сходинку, програючи другому мiсцю лише 43.45с, тому пiднятися до другого мiсця цiлком реально, i навiть можна позмагатися з Великобританiєю за перемогу. Це дуже престижно, оскiльки Україна бере участь у серiї не найсильнiшим складом. Провiднi марафонцi країни задiянi у iнших стартах, на якi вже пiдписанi контракти, i залучити їх до цих змагань немає нiякої можливостi.

Змагання проходять дуже жорстко, перший марафон проходив у Найробi в умовах високогiр’я, у Сiнгапурi довелося бiгти за майже стовiдсоткової вологостi та тридцятип’ятиградусної спеки, решта марафонiв умовами не вiдрiзнятимуться вiд Сiнгапуру.

Як ви прокоментуєте рекорд України, що встановив Дмитро Барановський?

За результатами, що показували нашi марафонцi цього року, рекорд був майже прогнозований. Ще навеснi Дмитро показував досить гарнi результати – 2:12, а зараз вибiгти з 2:08:00 йому завадили сильний дощ та зустрiчний вiтер. Але все ж таки – це кращий результат сезону в Європi.

За всю iсторiю марафонiв у Фукуоцi, краще за Барановського нiхто з росiйських чи бiлоруських атлетiв не виступав. Я вважаю, що за гарної пiдготовки, ми здатнi дати бiй i кенiйцям, i ефiопам, i танзанiйцям.

Нещодавно у ЄАА пролунали припущення, що європейцi програють у марафонi африканцям iз-за недостатнього бажання важко працювати при пiдготовцi до змагань; нiби-то європейцi розлiнилися…

Це припущення далеке вiд дiйсностi. Українцi, росiяни та iншi нацiї Європи дуже працелюбнi. iнша рiч, пiсля розпаду Радянського Союзу та нестабiльної економiчної ситуацiї у країнах пострадянського табору, дуже багато провiдних тренерiв виїхали саме до африканських країн, i готують спортсменiв там. Вони привезли туди нашi методики та технологiї, а кенiйцi та ефiопи дуже вдало ними розпорядилися. Ми думали навпаки – вiд них отримати новi методики, але вийшло зовсiм iнакше.

Якi перспективи розвитку марафонського бiгу в Українi?

Перспективи марафону в Українi дуже гарнi. Ми маємо дуже талановите молоде поповнення, а Федерацiя стимулює марафонський бiг великою кiлькiстю стартiв. Такої кiлькостi як цього року вже не було давно. Зараз до керiвництва бiгом на довгi дистанцiї прийшли iнiцiативнi люди, як Костянтин Стєпанцов та люди з досвiдом як Володимир iванець. i я сподiваюся, що поєднавши iнiцiативу з досвiдом, ми зможемо розвинути український марафонський бiг.