Діамантову Лігу українці відкрили перемогою

230

6 травня в столиці Катару відбувся перший етап найпрестижнішої легкоатлетичної серії Діамантова Ліга 2011. В Досі стартували троє українців, двоє з яких повертаються додому з першими здобутими очками.

 

Mishchenko_Bergen2010_PhotoVoloshynЧималу сенсацію на дистанції 1500 метрів серед жінок створила Анна Міщенко. Переможниця минулорічного командного чемпіонату Європи за 200 метрів до фінішу почала приголомшливе прискорення, котре увінчалося впевненим відривом від суперниць і красивою перемогою на катарській доріжці також. Фінішну смугу харків’янка перетнула за 4:03.00, встановивши не лише особистий рекорд, а й найкращий результат сезону в світі. Щоправда, рекорд змагань, встановлений тут минулого року олімпійською чемпіонкою Ненсі Джебет Лангат (4:01.63) Анні поки що не підкорився. Срібна призерка турніру кенійка Ірене Джелагат програла українській середньовичці 1 і 89 сотих секунди. До речі, пейсмейкером у цьому забігові, як завжди блискуче, відпрацювала наша Тамара Твердоступ.

 

 

Mazuryk_Maksym_Barcelona2010Потішив результатом і срібний призер минулорічного чемпіонату Європи Максим Мазурик. Змагання в секторі для стрибків з жердиною серед чоловіків донеччанин завершив на другій позиції, відкривши сезон стрибком на 5м70см. Преможець літнього та зимового чемпіонатів Європи Рено Лавілліньє цього разу фінішував лише четвертим, зупинившись на позначці 5м50см. А перемогу у цій дисципліні з найкращим результатом сезону в світі відсвяткував німець Мальте Мор – 5м81см.

 

Pyatnytsya_Oleksandr_Barcelona2010Високий результат в секторі для метання спису серед чоловіків зміг показати і Олександр П’ятниця. Дніпропетровський атлет у найкращій своїй спробі послав спис на позначку 81м73см, але навіть з таким результатом фінішував лише дев’ятим. Виступати Сашкові довелося в компанії дворазового олімпійського чемпіона Андеаса Торкільдсена, чемпіонів світу Терро Піткамякі та Сєргєя Макарова і двох молодих вихованців легендарного Яна Желєзни. Один із них – Петр Фридрих , –  до речі, створив ще одну сенсацію турніру, здобувши перемогу з показником 85м32см. Піткамякі був лише третім (83.91), пропустивши вперед ще й південноафриканця Йохана Оостуйзена (84.38). Торкільдсен же взагалі задовольнився п’ятою позицією. В активі норвежця – 83м63см.

 

Цікава боротьба точилася в багатьох дисциплінах, включених до програми турніру в Досі. Приміром лише в останній спробі естонець Герд Кантер, котрий святкував тут свій День народження, виграв у легендарного литовського дискобола Вірджіліуса Алєкни. Результати переможця та срібного призера з метання диску серед чоловіків – 67м49см та 65м92см відповідно.

 

В секторі для стрибків у довжину серед жінок лише один сантиметр відділив переможницю Фанмі Джимо зі США (6м78см) від срібної призерки турніру, олімпійської чемпіонки бразилійки Маурен Хіга Маггі (6м77см).

 

Tamgho_Tedddy_Brussels2010Найкращі результати сезону в світі показали переможниці жіночого бігу на 3000м з перешкодами Мілка Чемос Чейва із Кенії – 9:16.44 та американка Келлі Уеллс на стометрівці з бар’єрами – 12.58сек. В чоловічому секторі для стрибків потрійним беззаперечна домінанта була у чемпіона та рекордсмена світу в закритих приміщеннях Тедді Тамго. Цього разу у найкращій своїй спробі француз приземлився на позначці 17м49см. Оновив світовий топ-лист і тріумфатор чоловічого бігу на 1500 метрів Ніксон Кіплімо Чебсеба із Ефіопії – 3:31.84сек. На вдвічі довшій дистанції перемога була за його співвітчизником, мало відомим Єнью Аламірью – 7:27.26.

 

Серйозні наміри на нинішній сезон підтвердив південноафриканець Ван Зил, котрий впевнено виграв чоловічий забіг на 400 метрів з бар’єрами – 48.11сек. Мав шанси розміняти 20-секундний рубіж на чоловічій двохсот метрівці  Уолтер Дікс. Та через відсутність гідної конкуренції  американець зупинив секундомір на позначці 20.06сек.

 

Лідер світового сезону зі штовхання ядра Дайлон Армстронг із Канади знову був непереможним із показником 21м38см. А олімпійський чемпіон з бігу на 1500 метрів Асбель Кіпроп із Кенії виграв чоловічий забіг на 800м – 1:44.74сек. Заявлений раніше на цей старт рекордсмен світу Девід Рудіша  не брав участь у змаганнях через травму.

 

 Повні результати Дохи дивіться тут

Попередня статтяПерший «Київський півмарафон – 2011» розпочне традицію весняних забігів
Наступна статтяIAAF World Challenge: Кавасакі – Кінгстон