Україна – бронзовий призер командного чемпіонату Європи

181
В столиці Швеції розпочався заключний вирішальний день змагань командного чемпіонату Європи з легкої атлетики у Супер Лізі. Після першого дня збірна України посідала четверту позицію, програючи британцям 3 очки. Сьогодні відбудеться 19 із 40 видів програми. Про виступи та результати українських атлетів ви можете дізнаватися безпосередньо із сайту ФЛАУ. Цей матеріал постіно оновлюватися. Не забувайте і ви оновлювати сторінку для того, щоб вчасно дізнаватися всі новини і перші враження українських спортменів про власні виступи. Розлогі інтерв”ю з переможцями командного чемпіонату можна буде знайти на сайті ФЛАУ після повернення команди додому. 

 

 

Sokyrskyy_Oleksiy_Barcelona2010Другий день командного чемпіонату Європи з легкої атлетики почався з неперервного дощу. До початку змагань небо так і не розвиднилося. Перший вид – чоловіче метання молоту – почався під зливою при температурі лише 13 градусів вище нуля. Втім представник України в секторі для метання молоту серед чоловіків проявив не аби який характер. Олексій Сокирський в першій спробі послав молот у сітку, проте вже в другій встановив свій особистий рекорд, пославши снаряд на позначку 76м96см і ставши лідером змагань. Однак спершу поляк Павел Фаджек, а потім і німець Маркус Ессер обійшли Олексія, показавши відповідно другий і перший результат – 76м98см та 79м28см. Останній став новим рекордом командних чемпіонатів Європи.

«Олексію, насамперед, вітання з «бронзою». Але, скажи, як за таких погодних умов ти примудрився встановити особистий рекорд?

Ми готувалися спеціально до цього старту. Не те щоб повністю виходили на пік форми, але все ж таки робили серйозну підводку. Тому я був готовим метати і далі. Аби з погодою було б все гаразд, то намагався б штурмувати рубіж у 78 метрів, який би став кваліфікаційним нормативом відбору до чемпіонату світу і дозволив би мені спокійно готуватися до головного старту сезону. А так тепер ще доведеться і підшукувати старти і трохи змінювати плани підготовки.

Прикро було поступитися другому місцю двома сантиметрами?

Ще б пак. Втім і білоруський атлет, котрий фінішував четвертим, поступився мені трьома сантиметрами. Так що боротьба у нас була цікавою. Не на кожному старті три місця вписується в межу п’яти сантиметрів. Якщо зробити оцінку сьогоднішніх змагань, то можна сказати, що я задоволений виступом відсотків на 85.

Дивлячись на вас  у секторі, мої колеги-журналісти говорили, що мокре коло як раз допомагає вам швидше розкручуватися в секторі, а звідси, мовляв, і результати. Хоча, звісно, це був жарт…

Знаєте, коло мені сподобалося. Не можу сказати, що було слизько. В усякому разі мені це не завадило. Тут унікальне покриття. Інша справа, що нинішнього року на заваді стають якісь невеличкі нюанси. Ось і тут зірвав шкіру з долоні. Власне, рана трохи затяглася і не особливо заважала в секторі, але й не допомагала – це вже точно. Думаю, найближчим часом менеджер знайде кілька турнірів для мене, де знову буду тримати на прицілі рубіж у 78 метрів.»

На дистанції 110 метрів з бар’єрами серед чоловіків стартував Сергій Копанайко. В своєму забігові киянин фінішував останнім з результатом 14.57сек. У підсумку цей показник став останнім з дванадцяти учасників двох забігів. Перемогу на коротких бар’єрах у чоловіків здобув чинний чемпіон Європи Енді Тьорнер з Великої Британії – 13.42сек.

Ryemyen_Maria_Barcelona2010Марія Рємєнь стала першою володаркою золотої нагороди протягом другого дня командного чемпіонату Європи. Запоріжанка виграла біг на 200 метрів серед жінок з результатом 23.10 сек.

«Зважаючи на погоду, я навіть задоволена показаним результатом, – сказала Марія після фінішу. –  Втім, головним завданням на цей старт було перемогти, а для показання своєї форми і високих результатів будуть ще комерційні старти. У нас був доволі сильний забіг Маріам Сумаре, Юлія Чермошанкая, тощо. Але останні напуття тренера були чіткими, – ні на кого не зважати і бігти лише на перемогу.  Насправді, для мене набагато зручніше бігти по другій чи третій доріжці. Я вмію наздоганяти, проте ще не навчилася втікати від суперниць. Однак, сьогодні мені це вдалося навіть не зважаючи на те, що я бігла п’ятою доріжкою. Найскладніше було зберегти тепло і не травмуватися в таку холоднечу. Чималу частину розминки ми проводили під невеличким накриттям на асфальтованій доріжечці довжиною 20м, аби до нитки не вимокнути. Але це не нарікання, а констатація факту. Ми ж всі були в рівних умовах.»

 

Олег Каяфа, фінішувавши шостим на дистанції 800 метрів серед чоловіків, показав досить високий для себе результат 1:47.52сек, що лише на 7 сотих гірше його особистого рекорду. Доволі прогнозовано переміг у цій дисципліні поляк Адам Кжот – 1:46.50.

 

В секторі для штовхання ядра серед жінок юна Ольга Голодная з результатом 15м60см зупинилася на дев’ятій позиції. Переможницею в цьому секторі стала німкеня Надін Кляйнерт – 17м81см.

 

На дистанції 100 метрів з бар’єрами серед жінок збірну України представляла  Олена Яновська. У забігові В Олена фінішувала четвертою з результатом 13.56сек. Щоправда у зведеному протоколі двох забігів результат Яновської опинився на дев’ятій позиції. Золото командного чемпіонату ðропи на жіночій стометрівці з бар’єрами завоювала Татьяна Дегтярьова із Росії зі своїм найкращим показником цього сезону – 13.16сек.

 

Не змогла продемонструвати свою істинну спортивну форму Інна Акхозова, котра на національній Універсіаді в Ялті встановила власний рекорд в секторі для стрибків у довжину 6м83см, а на Олімпійському стадіоні Стокгольма у найкращій спробі приземлилася на позначці 6м18см. Перемогла в цьому секторі росіянка Дарья Клішіна – 6м74см.

Після 28 із 40 видів збірна України на четвертій позиції. Британцям, котрі йдуть на третьому місці ми програємо 10 очок. 
 

 

Микола Лабовський на дистанції 3000 метрів серед чоловіків фінішував шостим з результатом 8:05.17сек. Першим на фініші цієї дистанції був іспанець Хуан Карло Хігуеро -8:03.43.

 

56м30см – в активі Олексія Семенова в секторі для метання диску серед чоловіків  і восьма позиція. З показником 65м63см перемогу серед дискоболів здобув чемпіон світу Роберт Хартінг з Німеччини .

Mishchenko_Bergen2010_PhotoVoloshynБронзову нагороду на дистанції 1500 метрів серед жінок здобула переможниця минулорічного командного чемпіонату Європи Анна Міщенко, фінішувавши з результатом 4:07.27сек. Попереду опинилися  британка Шарлін Томас, котра перемогла зі своїм найкращим показником сезону 4:06.85 та росіянка Єкатєріна Мартинова (4:07.08)

«Нелегкий був сьогодні забіг, – ділиться свіжими враженнями Анна Міщенко у мікст-зоні. – Я зі старту заплуталася серед суперниць, а потім кілька разів збилася по дистанції через шалену штовханину. І якщо після перших двох разів я ще тримала темп, то після третього разу я просто вже підсіла, а це було за 250 метрів до фінішу, саме тоді, коли потрібно було включатися і спуртувати. Я всю дистанцію краєм ока слідкувала за іспанкою Нурією Фернандез, аби не пропустити її ривок, а вийшло, що прогавила представницю Британії. Це найприкріше, оскільки саме зі збірною Великої Британії у нас зараз боротьба за третю позицію. Та й прикро було не захистити свій минулорічний титул. Втім, це досвід, який ми ще будемо з тренером аналізувати. Обіцяю, що обов’язково реабілітуюся на наступному командному чемпіонаті.»

 

На дистанції 200 метрів серед чоловіків збірна України зробила змушену заміну. Замість травмованого Сергія Смєлика на старт вийшов Руслан Перестюк. Втім, пробігши дистанцію за 21.79сек Руслан посів останнє 12-те місце. Перемогу в цій дисципліні з новим рекордом змагань відсвяткував чемпіон Європи Крістоф Лєметр із Франції – 20.28сек. із зустрічним вітром 2.8 метрів на секунду.

Styopina_Vita_Yalta2011В секторі для стрибків у висоту серед жінок розбір медалей чемпіонату відбувся на несподівано низьких висотах. Єдиною спортсменкою, котрій підкорилася висота 1м92см стала призерка чемпіонату Європи Емма Грін зі Швеції. Віта Стьопіна зі стрибком на 1м89см посіла друге місце.

«Звісно, що сьогодні на заваді високих результатів стала погода. Дощ – це півбіди. Із колії найбільше вибила непогода, – констатувала Віта Стьопіна після старту. – Саме холоднеча і дала цей розлад у техніці, Хоча вже коли планку підняли на позначку 1м92см, то найбільшим моїм ворогом стало величезне бажання будь щ подолати цю висоту. Не зважаючи ні на що, я була готова і надалі змагатися з Емою Грін за перемогу. Ми всі живі люди, і хтозна, в кого міг статися черговий збій.»

 

На дистанції 5000 метрів серед жінок Тетяна Головченко фінішувала шостою зі своїм найкращим показником нинішнього сезону – 15:46.02. Перемогу у цьому забігові здобула іспанка Долорес Чека – 15:16.89сек.

Після 34 із 40 видів збірна України тримається на четвертій позиції, маючи в активі 244 очки. Британці вже відірвалися на 16 балів і впевнено тримаються бронзового місця. Команда Франції відстає від нашої збірної на 12 очок. 

 

Karsak_Kateryna_Berlin2009Друге золото другого дня командного чемпіонату Європи поклала до скарбнички збірної України Катерина Карсак, котра в останній четвертій спробі послала диск на позначку 63м35см. Після перемоги Каті збірна України скоротила відставання від британської команди до трьох очок.

«Я не просто сподівалася на перемогу, а була впевнена в тому, що зможу піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу, – схвильовано і емоційно почала свою розповіль Катерина Карсак у мікст-зоні. – Але минулорічні невдачі на змаганнях все ж таки накладають певний відбиток, який переростає у невеличкі сумніви. Але нинішнього року я вже зробила кілька вдалих виступів на комерційних стартах, що додало впевненості. Однак, у Стокгольмі хвилювалася за те, щоб не підвести команду. Зараз кожне очко до скарбнички збірної – дуже важливе. Першу спробу я виконувала для заліку, в другій влучила у сітку. До речі, нинішнього сезону – це було моїм слабким місцем, тому вже на третю спробу я виходила, сповнена рішучості показати високий результат. А коли перемістилася на другу позицію, то зрозуміла, що потрібно ризикувати, – метати швидко і гостро. Результатом, звісно, задоволена. Але дуже вже хочеться вийти на рубіж 64 метрів. Він ніби то і поруч, а все вислизає з рук. Аби не дощ і слизький сектор в перших спробах можна було б спробувати ці метри  «покласти» і в Стокгольмі. Тим паче, що ми готувалися до цього старту. У нас в планах нинішнього літа значиться два головних змагання: командний чемпіонат Європи та чемпіонат світу в Тегу.  Цього року мій тато і водночас тренер поїхав працювати за кордон. Це ще одна складність. Інколи здавалося, що я не зможу одна витягти. Але, виявляється, все не так вже й важко, як здавалося. Тато постійно тримає руку на пульсі. Щодня ми з ним спілкуємося у Скайпі. Я йому звітую про зроблену роботу, він вносить корективи. Зараз стало більше сумісної роботи зі старшим тренером. Ми вже два місяці знаходимося на зборах під його пильним наглядом. Після сьогоднішньої перемоги я впевнена, що можна і навіть потрібно ще і ще рухатися вперед. Перевірку на силу волі пройдено успішно.»

 

Kuznetsov2_Bergen2010_PhotoIAAFВ секторі для стрибків потрійним серед чоловіків титул минулорічного переможця командного чемпіонату Європи відстоював Віктор Кузнєцов. До останньої спроби зі стрибком на 16м79см броварчанин тримався на другій позиції. Однак, в четвертій спробі італієць Фабріціо Шерблі приземлився на позначці 16м95см і з цим результатом здобув перемогу. Кузнєцов фінішував третім.

«Прикро, звісно, що не зміг захистити сьогодні в секторі свій минулорічний титул, але в цих погодних умовах я і справді зробив усе, що міг, – констатував Кузнєцов після виступу. – Якщо проаналізувати мої результати саме в холодну погоду, то я ніколи не відзначався далекими стрибками. Мабуть, це особливість організму. Навіть минулого року на цьому ж стадіоні на етапі Діамантової Ліги я настрибав 16м85см. Не набагато далі, та й погода була дещо теплішою. З іншого боку виходити на пік форми до командного чемпіонату Європи було б зайвим. Головний старт сезону – чемпіонат світу в Тегу, а він нинішнього літа дуже пізній. То ж головну технічну та швидкісну підготовку ми також зсунули.»

Останніми видами на Олімпійському стадіоні Стокгольма в програмі командного чемпіонату Європи стали естафети 4х400 метрів серед жінок та чоловіків. Наш жіночий квартет у складі Ксенії Карандюк, Аліни Логвиненко, Юлії Баралей та Антоніни Єфремової вибороли бронзову нагороду з результатом 3:28.13. перемогли росіянки з найкращим результатом  сезону в Європі 3:27.17сек. Чоловіча команда у складі Євгена Гуцола, Михайла Книша, Станіслава Мельникова та Володимира Буракова фінішувала у загальному заліку на шостій позиції з показником 3:05.93сек.

 

Після закінчення 39 із 40 видів програми збірна України вийшла на ТРЕТЄ місце. В активі нашої збірної 292 очки. Британці на четвертій позиції – 283 очки. Попереду збірна Росії – 375 осок. На другому місці німецька команда – 320.5 очок.

Mazuryk_Maksym_Barcelona2010Через негоду змагання зі стрибків з жердиною серед чорловіків було перенесено в манеж. То ж по закінченню програми на стадіоні оголисили лише команду переможницю, оскільки збірна Росії вже була недосяжною для усіх інших суперників. Втім, результати чоловічих стрибків з жердиною лише укріпили нашу ккоманду на третій позиції. Максим Мазурик здобув третю насьогодні та восьму загалом золоту нагороду третього комсандного чемпіонату Європи, взявши висоту 5м72см.
  

Отже, збірна України з легкої атлетики, набравши 304 очки за два дні змагань здобула бронзу командного чемпіонату Європи!!!