Командний чемпіонат Європи. День перший. П”ять перемог України

227
В столиці Швеції розпочався третій командний чемпіонат Європи з легкої атлеттики. Про виступи українців протягом прешого дня змагань читайте у даному матеріалі, що постійно оновлюватиметься. Аби дізнатися останні новини зі Стокгольму не забувайте оновлювати даний матеріал. В зв”язку з динамікою змагань протягом старту вивішуватимуться лише де-які флеш-інтерв”ю. Розлогі інтерв”ю з переможцями та призерами чемпіонату з”являтимуться на сайті після закінчення чемпіонату. 

 
 

Sekachova_Iryna_Stokholm2011Закінчився перший вид командного чемпіонату Європи з легкої атлетики. В секторі для метання молоту серед жінок виступала переможниця Кубка України Ірина Сєкачова, котра нинішнього сезону мала найкращий результат 70м 31см. Втім, повторити кидки за 70 метрів на Олімпійському стадіоні Стокгольма Ірині не вдалося. У своїй найкращій (третій) спробі рекордсменка України показала результат 64м02см і фінішувала десятою. Перемогу в цьому секторі відсвяткувала новоспечена рекордсменка світу Бетті Хейдлер із Німеччини, метнувши молот на 73м43см.
“Звісно, я розчарована своїм виступом, – сказала Ірина Сєкачова у мікст-зоні. – Сподівалася показати результат ближчий до 70 метрової позначки. Зважаючи на те, що минулого року я дуже рано закінчила змагальний сезон, відчуваю, що зараз мені бракує саме змагальної практики. Попередні змагання і в Кореї, і в Ялті показали, що далекі кидки я виконую вже в останніх спробах. Тут, звісно, налаштовувалася викластися одразу, але так і не вдалося. Втім, я вірю, що за це літо надолужу згаяне.”


Melnykov_Stanislav_Stockholm2011Першою біговою дисципліною для збірної України став біга на 400 метрів з бар’єрами серед чоловіків, де у другому забігові стартував бронзовий призер барселонського чемпіонату Європи Станіслав Мельников. У своєму забігові одесит фінішував п’ятим з показником 50.53сек. За підсумками двох забігів Мельников так мі залишився на п’ятій позиції. Перемогу з новим рекордом чемпіонатів відсвяткував капітан британської команди, чинний чемпіон Європи  Девід Грін – 49.21сек.

«Мій сьогоднішній виступ – це загадка, – сказав Станіслав після фінішу. – Вчора на розминці все було чудово, а сьогодні вийшов на доріжку і відчув абсолютну пустоту в ногах.  Я мав сьогодні вибігати з 50 секунд за будь-яких розкладах, маючи кращий результат в сезоні 49.62сек. Будемо аналізувати цей старт з тренером дуже серйозно.»

 

Povh_Olesya_Stockholm2011На жіночій стометрівці чималі сподівання наша команда покладала на чинну чемпіонку Європи в закритих приміщеннях Олесю Повх. В забігові Олесі не обійшлося без фальстарту, втім, судді дали всім попередження і повернули дівчат на стартову лінію. Свій забіг Олеся впевнено виграла з результатом 11.28сек. Втім, чемпіонка Європи з бігу на 200 м Веронік Манг була швидшою у першому забігові, показавши новий рекорд чемпіонатів 11.23сек.

«Я страшенно перенервувала після першого фальстарту. Так сталося, що на команду УВАГА суддя довго тримав усіх на старті й ми почали сіпатися одна за одною. Коли забіг повернули, мені здавалося, що дискваліфікують саме мене. Однак, коли суддя показав всім зелену картку, я швидко опанувала свої емоції. Єдина прикрість, що не вдалося стартувати в одному забігові з Веронік Манг. Аби хтось із суперниць був зовсім поруч, можна було б поборотися і за вищий результат і за перемогу. Зараз ще подивимося. Що скаже тренер. Мабуть, я на дистанції ще й купу помилок наробила. Зараз головне, відпочити, відновитися і добре налаштуватися на естафету» – сказала Леся після страту.

 

Після другого місця Олесі Повх на стометрівці Україна набрала 22 очки і піднялася на п’яту позицію загального заліку.

 

Burakov_Volodymyr_Stockholm2011У забігові на 400  метрів серед чоловіків Україну представляв Володимир Бураков, кращий результат якого в нинішньому сезоні – 46.61сек. У своєму забігові киянин фінішував третім з показником 46.80сек. У підсумку двох забігів результат Буракова став дев’ятим. Перемогу на чоловічій чотирьохсот метрівці здобув Росіянин Максим Дилдін зі своїм найкращим результатом нинішнього сезону – 45.82

 

Андрій Семенов у секторі для штовхання ядра серед чоловіків закінчив змагання на шостій позиції. Свій найкращий результат 19м38см одесит показав одразу в першій спробі. Перемогу серед штовхальників ядра з результатом 20м81см здобув Девід Шторль з Німеччини, котрий на другій позиції залишив Олімпійського чемпіона Томаша Маєвськи.

 

Lobanova_Lilia_Stockholm2011Чергову нагороду командного чемпіонату Європи з легкої атлетики до скарбнички нашої збірної знову поклали жінки. На дистанції 800 метрів серед жінок Лілія Лобанова фінішувала третьою з результатом 2:00.18сек. Поступилася броварчанка лише більш титулованим та досвідченим суперницям: чинній чемпіонці Європи та чемпіонці світу в закритих приміщеннях Марії Савіновій із Росії та призерці берлінського чемпіонату світу Дженіфер Мідоуз із Великої Британії. Результат переможниці – 1:58.75сек.

«Ще до початку змагань я намагалася прорахувати забіг і випрацювати тактику, – сказала Лілія після фінішу. – Все склалося саме так, як я і розраховувала. Таку трійку призерів на фініші можна було передбачити заздалегідь. Звісно, потайки я сподівалася позмагатися за найвищу сходинку п’єдесталу, але реалії підказували зовсім інше. Я трохи замешкалася у мішанині, що виникла одразу після старту. Довелося поштовхатися. На нашій дистанції без цього не обійтися. Але сил, аби набігти на фініш у мене таки вистачило. Чого бракує для успішних змагань у таків компанії, так це досвіду.»

Після шести видів Україна має в активі 43 очки і третю позицію.

 

На чоловічій стометрівці поза конкуренцією першим фінішував чинний чемпіон Європи Крістоф Лєметр. Крім нового рекорду чемпіонатів француз встановив ще й новий національний рекорд своєї країни – 9.95сек. Сергій Смєлик у цьому забігові фінішував останнім, втім його 10.54сек підняли українця на 10-ту позицію загального заліку в бігу на 100 метрів серед чоловіків.

 

Чоловічі стрибки у довжину також закінчилися для нашої команди не найкращим чином. Переможець Кубка України Шеріф Ель-Шеріф у своїй найкращій спробі приземлився на позначці 7м68см – це дев’ята позиція в цьому секторі. Переможцем у цій дисципліні став росіянин Алєксандр Мєньков – 8м20см – це новий рекорд командних чемпіонатів Європи.

Після восьми видів у збірної України 50 очок і п’ята позиція.

 

Tobias_Natalia_Stockholm2011На дистанції 3000 метрів серед жінок стартувала бронзова призерка пекінської Олімпіади з бігу на 1500 метрів Наталя Тобіас. Всю дистанцію донеччанка протрималася у лідируючій групі, хоча темп бігу був не досить високим. Як завжди, за коло до фінішу почався справжній спринт, в якому Наталя трималася напрочуд пристойно і у підсумку здобула срібло командного чемпіонату Європи – 8:54.16. Це найкращий результат нашої атлетки у нинішньому сезоні. Першою на фініші цієї дисципліні була росіянка Олеся Сирьєва – 8:53.20 (найкращий результат сезону в Європі).

«Наталю, тепер вже можна сказати вам «З ПОВЕРНЕННЯМ!»

Думаю, що так. Як і передбачала, було трохи важкувато. Після народження дитини дуже важливо повернути свої попередні навички, особливо на дистанції 3000 метрів, яка не є моєю профільною.

І тим не менш, у вас доволі непогано пішли результати. Можливо, збираєтеся перепрофілюватися?

Біг на 3000 метрів – це не олімпійська дисципліна, тому для мене як вона, так і біг на 800 метрів є допоміжними в підготовці до свого головного виду. Зараз перед стартом тренер сказав мені нічого не боятися й сміливо кидатися у боротьбу, оскільки функціональна база закладена вже дуже висока. Але ми не форсували підготовку до цього старту. Ми ще не бігали коротких відрізків, не працювали над швидкістю, так що покращувати результати є куди. Але для сьогоднішнього старту швидкісної підготовки мені цілком вистачило. Інша справа, що я м’язи трохи відвикли від такої роботи. Приміром, темп першого кілометра особисто для мене був занадто повільним. Через це мені і було важко. Але коли темп у забігові піднявся, я ніби вдало увійшла у роботу. Трохи шкода, що далекувато відпустила від себе росіянку. Можливо, могла б поборотися і з нею на фініші»

Трьох сотих секунди не вистачило Ганні Тітімець, аби стати бронзовою призеркою командного чемпіонату Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами серед жінок. У найшвидшому забігові дніпропетровська бар’єристка фінішувала четвертою в запеклій боротьбі з британкою Перрі Шейкс-Дрейтон. Результат Ганни – и55.09сек. Перемогу у цій дисципліні здобула чешка Сюзанна Хейнова – 53-87сек – новий рекорд змагань та новий національний рекорд Чехії.

 

Після 11-ти видів збірна України має четверту позицію з 76 очками. Французи відстають від нас лише на 3 очки.

 

В секторі для метання спису серед жінок Віра Ребрик з показником 55м16см фінішувала сьомою. Перемогла з найкращим результатом сезону в світі німкеня Крістіна Обергфьоль з найкращою спробою – 66м22см.

 

Сьоме місце на дистанції 1500 метрів посів і Олександр Борисюк, котрий фінішував з найкращим результатом свого сезону – 3:40.83. Іспанець Мануель Альмедо, котрий став переможцем цієї дисципліни встановив черговий рекорд командних чемпіонатів – 3:38.43сек.

 

Mara_Valeria_Stockholm2011Перемогу на дистанції 3000 метрів з перешкодами серед жінок цілком очікувано здобула олімпійська чемпіонка та рекордсменка світу Гульнара Галкіна-Самітова з результатом 9:31.20. Валерія Мара фінішувала восьмою, показавши свій найкращий результат нинішнього сезону 9:54.10сек.

 Після 13-ти видів Україна тримається на четвертій позиції. В активі нашої команди 87 очок. На два очки відстають французи, на сім – іспанці. Лідирує збірна Росії 137 очок.

 

Efremova_Antonina_Stockholm2011Першу золоту нагороду чемпіонату для збірної України на дистанції 400 метрів серед жінок здобула Антоніна Єфремова, котра також оновила таблицю рекордів цих змагань – 51.02сек.

«Для мене перемога не стала несподіванкою. Перед чемпіонатом ми з тренером аналізували склад учасниць і четверо із нас мали досить близькі результати, а значить, і рівні шанси на перемогу.

Ти досить потужно провела другу половину дистанції…

Це тактика мого бігу. Ми так і тренувалися і готувалися до цього старту. Насправді, я просила наших тренерів підказати мені по дистанції результат, так на позначці 200 метрів вони дали мені знати, що початок занадто швидкий. Втім, я вирішила швидкість не скидати і, як з’ясувалося, зробила правильну ставку. Я дуже рада, що нарешті й у скарбничці нашої команди з’явилася перша золота нагорода на цьому чемпіонаті. Нехай це буде хорошим почином і дасть можливість піднятися нашій збірній вище у загальнокомандному заліку.»

В секторі для стрибків з жердиною серед жінок за збірну України виступала зовсім юна донеччанка Ганна Шелех. Зі своїм головним завданням Ганна впоралася, не допустивши «баранку» в секторі й подолавши початкову висоту 4 метри рівно. Щорправда, далі з вдалими спробами у Ганни не склалося і вона фінішувала одинадцятою. Пермеогу в цьому секторі відсвяткувала Анна Роговська з результатом 4м75см.

 

Lebed_Serhiy_Stockholm2011Біг на 5000 метрів серед чоловіків приніс нашій команді срібну нагороду, здобуту дев’ятиразовим чемпіоном Європи з кросу Сергієм Лебедем. Результат українця – 13:39.75сек. Хесус Еспана показав час 13:39.25сек, якого став не лише переможним, а й новим рекордом чемпіонатів.

«Я вважаю,що з тактичної точки зору я провів абсолютно грамотний забіг. А ось фізично відчуваю, що ще не розбігався так, як воно має бути, коли набираєш непогану форму. Втім, зараз це працює на мене, оскільки чемпіонат світу нинішнього літа починається пізно, то ж і нам квапитися нема сенсу. Звісно, виграти хотілося, але й поступився я доволі сильному суперникові. Потрібно було починати спурт за 200 метрів, а я кинувся за 300 метрів до фінішу. Хоча… Хтозна, потрібно випробовувати різні тактики,» – сказав Лебідь після фінішу.

 

Одразу чотири перемоги під завісу змагань подарували українські легкоатлети своїм вболівальникам. І якщо Ольга Саладуха цілком очікувано перемогла в секторі для стрибків потрійним з результатом 14м85см, то звання переможців чемпіонату Європи від Дмитра Дем’янюка в секторі для стрибків у висоту та Дмитра Косинського в секторі для метання диску для багатьох стали приємною несподіванкою. Косинський наметав спис на 81м29см, а Дем’янюк взяв висоту 2м35см. Для львів’янина це найкращий результат сезону в Європі та світі, а боротьба між Дем’янюком та Алєксєєм Дмітріком (лідером світового сезону) стали окрасою сьогоднішнього турніру. Дмитро переміг в цікавій тактичній боротьбі. Усі троє наших атлетів встановили нові рекорди командних чемпіонатів Європи.

«Своє завдання на цей чемпіонат я виконала беззаперечно, – підводить підсумок свого виступу Ольга Саладуха. – Завдання було перемогти. Але результат… Ним я насправді не задоволена. Вже час стрибати за 15-метрову позначку. Хочеться не просто 15м, а 15.01 як мінімум. Тим паче, що в Юджині мені таки стрибки вдавалися, щоправда, із невеличкими заступами.

Можливо, відсутність в секторі високої конкуренції і завадило далеким стрибкам?

Я завжди конкурую зі своїм результатом. Якщо нема стороннього подразника, то я змагаюсь сама з собою.”

 

Demyanyk_Dmytro_Stockholm2011А моя перемога відбулася не так в секторі, як була закладена далеко в підготовці, – аналізував свій виступ Дмитро Дем”янюк. – Цього разу ми дуже відповідально підійшли до підготовки до цих змагань, і, як на мене – професійно. Ми підводилися спеціально під цей старт. І нинішнього літа плануємо зробити двопікову підготовку. Другий пік спортивної форми виводитимемо на чемпіонат світу в Тегу. Є ще один величезний плюс у цих змагань – це початок сезону. Зараз я почуваюся свіжим і готовим до будь-якої боротьби.»

 

Kosynskyy_Dmytro_Stokholm2011«Я задоволений перемогою на цьому чемпіонаті, але результат хотілося б показати кращий, – підсумував свій виступ Дмитро Косинський.-Знаю, що є старти, де перемогти – це пріоритетне завдання але перемогти з красивим та далеким результатом було куди приємніше. Тим паче, що після кількох стартів у сильних компаніях я почуваюся куди впевненіше на міжнародній арені. Сьогодні було чимало технічних помарок, але виправити їх під час змагань так і не вдалося. В принципі, все це прийде з досвідом. Обов’язково прийде».

 

Програма першого дня змагань закінчувалася естафетами 4х100 метрів серед жінок та чоловіків. Наш жіночий квартет у складі Олесі Повх, Наталі Погребняк, Марії Рємєнь та Христини Стуй здобув впевнену перемогу з новим рекордом чемпіонатів та найкращим результатом сезону в Європі – 42.85сек. Щоправда, офіційного підтвердження своєї перемоги дівчатам довелося чекати хвилин з десять. Про те, що вони здобули «Золото» чемпіонату Олеся, Наталя, Марія та Христина дізналися аж у мікст-зоні, зустрівши новину шаленим вереском. «Щось вони із запізненням реагують на свою перемогу,» – дивувалися мої колеги. Втім, чекати і справді було на що…

«Насправді, я ледь наздогнала Наталю Погребняк, – говорить стурбована Олеся Повх у мікст-зоні. – Вірніше, я зрозуміла, що ми не вкладемося в коридор при передачі палички і почала кричати, аби Наталя хоча б трохи загальмувала. Дякуючи Богові ми встигли передати паличку з рук в руки ще в коридорі.»

А я після фінішу хвилювалася куди більше, аніж до початку змагань, – додає Наталя Погребняк. – Добре все, що добре закінчується.»

«Та й для поки що неспрацьованої команди ми показали доволі високий результат, – підсумовує Марія Рємєнь. – Нам тут так і не вдалося потренувати передачу палички. Хіба що кілька пробіжок зробили на розминці. Втім, до Тегу є час для тренувань. Сподіваємося, що такого більше не повториться.»

 

Чоловіча естафетна команда 4х100м у складі Руслана Перестюка, Сергія Сагуткіна, Віталія Коржа та Юрія Штанова спершу була дискваліфікована за вихід з коридору, але потім судді переглянули своє рішення.  Наш чоловічий квартет з результатом 40.23сек посів 10-те місце. Перемогу здобули британці з новим рекордом змагань – 38.60сек.

 

Після першого дня змагань збірна України утримується на четвертій позиції. В нашому активі 163 очки. Попереду Росія та Німеччина і Велика Британія, котрі здобули 213, 183.5 та  166 балів відповідно за перший день чемпіонату.  5) Франція 131очко, 6) Чехія – 129.5 очок, 7) Іспанія – 128.5 очок, 8) Польща – 124, 9) Італія – 118.5, 10) Білорусь – 105, 11) Португалія – 104, 12) Швеція – 69

Зараз на рахунку збірної України п’ять золотих нагород (Ольга Саладуха – потрійний, Дмитро Косинський – спис, Дмитро Дем’янюк – висота, Антоніна Єфремова – 400м, жіноча естафетиа 4х100), три срібних нагороди (Сергій Лебідь – 5000м, Олеся Повх – 100м, Наталя Тобіас – 3000м) та одна бронзова нагорода (Лілія Лобанова – 800м)

Попередня статтяЛебідь і Стьопіна очолили збірну України на командному чемпіонаті Європи
Наступна статтяУкраїна – бронзовий призер командного чемпіонату Європи