Молодіжний чемпіонат Європи. День другий. В України ще дві медалі

276

Початок ранкової сесії другого дня чемпіонату Європи (U23) з легкої атлетики приніс українській команді позитивний результат. Галина Облещук у першій спробі штовхнула ядро на 16,88 м. Спортсменка перевиконала кваліфікаційний норматив більше, ніж на метр і з четвертим результатом пройшла до фіналу.

 

У стрибках у висоту кваліфікаційний норматив рівнявся 2,20 метрам, проте вже традиційно так високо нікому злітати не довелося. До фіналу пройшли атлети, які подолали 2,11 та 2,14 метри. Серед останніх був Богдан Бондаренко. Українець виконав лише дві спроби (на 2,08 і 2,14), і обидві виявилися для нього результативними.

Натомість Андрій Рубель, злетівши на 2,04, не зумів подолати планку на висоті 2,08 і попрощався зі змаганнями.  

 

Не зміг пройти до фіналу на дистанції 3000 метрів з перешкодами і Юрій Кіщенко. Минулого року спортсмен ще виступав на юніорському рівні. Дебют на молодіжному чемпіонаті Європи українець навряд чи внесе у свій актив – його результат був на 20 секунд гірший від особистого рекорду (9.10,53 хв). У першому забігу Кіщенко фінішував передостаннім, а у загальному заліку посів 21-у позицію. На цьому ранкова програма для українців закінчилася.

 

Сьогодні копілка збірної України поповнилася ще двома нагородами. Слідом за Дмитром Савицьким «срібло» виграли наші дівчата на дистанціях 100 та 10000 метрів.

 

Першу медаль другого дня змагань нам принесла Дар’я Піжанкова. На дистанції 100 метрів українка пропустила вперед лише румунку Андреа Огразеану (11,65) і фінішувала другою (11,69). Вікторія Пятаченко у цій дисципліні стала шостою (11,90).

Не можу сказати, що срібна нагорода принесла мені щастя. Я хотіла перемогти, – зізнається Піжанкова. – У мене був хороший старт і на фініші усе було так близько. Сподіваюсь, на 200-метрівці у мене все вийде краще”.

Піжанкова ледь встигла перевести подих після медальної стометрівки, як уже потрібно було виходити на старт дистанції 200 метрів. Дар’я без проблем справилася з завданням проходження у наступне коло, фінішувавши у своєму забігу другою (24,01 с). Проте на доріжці спортсменка з’явилася з перев’язаною ногою, що візуально дещо заважало їй бігти. Ще одна представниця України Уляна Лепська зупинилася за крок від фіналу. На фінішну пряму вона виходила однією з лідерок, проте втратила свою позицію і фінішувала четвертою. У загальному заліку Лепська 17-та (24,28). Не зміг пробитися до чоловічого півфіналу і Руслан Перестюк. У загальному заліку він 19-й (21,54).

Минулого року азербайджанка Лайеш Абдуллаєва боролася за нагороди юніорського чемпіонату світу, а вже сьогодні зійшла на найвищу сходинку молодіжного чемпіонату Європи. Вже на третьому кілометрі дистанції на 10000 метрів Абдуллаєва вирвалася вперед і не віддала своєї перемоги. Азербайджанка виграла з серйозною перевагою над суперницями і встановила новий рекорд чемпіонатів (32.18,05 хв). Дістати її не змогла навіть українка Людмила Коваленко, яка принесла нашій команді «срібло» (33.35,36).

Претендувати на перемогу було складно, оскільки Абдуллаєва виглядала сьогодні надто добре. Я сфокусувалася на другій позиції. Не люблю повільний початок забігу, мені тоді складно підібрати ритм. Проте на половині дистанції знала, що все буде добре, – розповідає Людмила. – Біг був нелегким. Рада, що змогла виграти медаль”.

Ганні Князєвій не вдалося повторити результати ялтинського Кубка України в потрійному стрибку. В Остраві спортсменка, як і більшість її суперниць, не долетіла до 14-метрової позначки і завершила змагання п’ятою (13,61). Перемогу відсвяткувала Параскеві Папахрістоу з Греції (14,40).

У секторі для штовхання ядра поза конкуренцією була росіянка Євгенія Колодко (18,87 м). Наша Галина Облещук фінішувала шостою, відправивши снаряд на 16,87 метри.

Денис Тесленко не зумів пробитися до фіналу на дистанції 400 метрів з бар’єрами. Українець в останньому півфінальному забігу став третім (51,09 с).{jcomments off}