Стартував чемпіонат України з легкої атлетики

228

Borzov_Donetsk20112 серпня на донецькому РСК «Олімпійський» стартував чемпіонат України з легкої атлетики, в якому беруть участь 578 атлетів з 25 областей України та міст Київ і Севастополь.

 

«Перед нинішнім чемпіонатом стоїть лише одне завдання – відібрати та укомплектувати збірну команду України на чемпіонат світу, що наприкінці серпня стартує у корейському місті Тегу, – сказав на прес-конференції у Донецьку президент Федерації легкої атлетики України Валерій Борзов. – Нинішнього року ми дали можливість 14-ти атлетам не стартувати на внутрішньому чемпіонаті. Це перші номери нашої команди, котрі протягом нинішнього літа проявили себе на всі сто відсотків у боротьбі з головними своїми суперниками на міжнародній арені. Всі ці атлети мають нормативи «А» відбору як на цьогорічний чемпіонат світу, так і на Олімпійські Ігри в Лондоні. З одного боку – це не привід пропускати національний чемпіонат, а з іншого ми мали чимало підстав, аби піти назустріч цим атлетам. Насамперед, чимала їх частина щойно повернулася з чемпіонату світу для військовослужбовців, що відбувався в Бразилії. Багато хто з них ще полетить у серпні на Універсіаду, що проводитиметься в Китаї. Змусити цих атлетів виступати в Донецьку – означало свідомо загнати їх в умови подвійної реакліматизації. Тому наш, так би мовити, елітний ешелон готується до головного старту сезону за індивідуальним графіком.


 

 

Нинішнього року українські легкоатлети виступили на найвищому рівні на командному чемпіонаті Європи та молодіжному  чемпіонаті Європи, де ми посіли треті місця. Непогані показники у наших вихованців і на юнацькому чемпіонаті світу, на олімпійському європейському фестивалі та на юніорському чемпіонаті Європи. Залишилося пройти чемпіонат світу і підбивати підсумки усього сезону. Робити прогнози на Тегу я не стану, але, звісно, є види на які ми розраховуємо. Насамперед, це жіночий та чоловічий потрійний стрибок, це наші багатоборці, це жіночий спринт. Ми розуміємо, що тим же спринтеркам на чемпіонаті світу боротися за високі місця буде набагато важче, чим на чемпіонаті Європи, але знаємо, що «покусатися» вони можуть добряче. В той же час ми дуже розраховуємо на естафету, яка минулого року за результатом очолювала світовий топ-лист. Так що певні інтриги й претензії на призові місця майбутнього чемпіонату світу в нас об’єктивно є.»

 

Apaychev_Donetsk2011«Остаточний склад збірної команди України на чемпіонат світу в Тегу буде визначений Головною тренерською Радою одразу після закінчення внутрішньої першості, – додав головний тренер збірної України з легкої атлетики Олександр Апайчев. – Уточню лише, що на Всесвітню Універсіаду, що відбудеться в середині серпня в Китаї, легка атлетика делегує 18 спортсменів. 15 із них потім виступатимуть і на чемпіонаті світу, що додає нам певних труднощів. У склад команди на Універсіаду включені в основному молоді атлети, більшість з яких були чемпіонами та призерами молодіжного чемпіонату Європи. На Тегу ми плануємо повезти команду із 60 атлетів. Загальна ж делегація складатиме близько 90 осіб.

Перед чемпіонатом світу ми плануємо учбово-тренувальний збір з 7-ого серпня на київських базах у Конча-Заспі та Святошино. Далі 13 серпня 18 атлетів вилітають на Універсіаду в Китай, а 17 серпня головна частина нашої команди вилітає в Пусан, де проходитиме акліматизацію перед чемпіонатом. 25 серпня ми вже заїжджаємо у атлетичне селище Тегу, а з 27 серпня стартує безпосередньо сам чемпіонат.

До оптимістичних прогнозів на головний старт сезону додалася перша прикрість. На жаль, через травму руки, отриману на командному чемпіонаті Європи, швидше за все не зможе стартувати в Тегу наш лідер в стрибках з жердиною Максим Мазурик. Буквально днями зі мною зв’язався особистий тренер Максима і повідомив, що травма таки до цього часу ще дається взнаки. Звісно, такого претендента на нагороди, як Мазурик, втрачати прикро, але розумніше зараз залікувати травму і вчасно почати підготовку до Олімпіади наступного року.»

 

 

Hryshyn_Ivan_Berlin2009В перший день чемпіонату України з легкої атлетики відбулися 8 фіналів. Високим результатом відзначився переможець серед метальників диску Іван Гришин. Після року заліковування травм представник Київської області послав снаряд на позначку 64м96см. Другим у секторі для метання диску серед чоловіків фінішував Микита Нестеренко – 61м14см.

 

У жінок у цій дисципліні відбулося повернення в сектор Наталі Семенової. Після серйозної травми з хірургічним втручанням та народження дитини донеччанка виграла чемпіонат з результатом 59м50см. 18-річна  Вікторія Клочко була другою з найкращою спробою на 52 метри рівно.

 

Ryemen_Safiullin_Donetsk2011Ігор Бодров фінішував першим на дистанції 100 метрів серед чоловіків. Результат харківського спринтера 10.32сек. У жінок на цій же дистанції за відсутності Олесі Повх, Марії Рємєнь та Наталі Погребняк перемогу відсвяткувала Дар’я Піжанкова – 11.57сек. Втім, Марія Рємєнь свою порцію уваги цього дня таки отримала. Під час урочистого відкриття змагань Голова державної служби з питань спорту Равіль Сафіуллін привітав запоріжанку з Днем Народження.

 

Ruyeva_MissSport_Donetsk2011Під час відкриття чемпіонату була вручена і корона «Місс спорт України», котру цього року за результатами вашого голосування та рішення журі виграла стрибунка з жердиною Алевтина Руєва, котра отримала ще й спеціальний приз від спортивного клубу Івана Гешко.

 

Chertkoshvili_Donetsk2011Втім, на самих змаганнях Аля цього разу залишилася поза призовою трійкою. В секторі для стрибків з жердиною серед жінок першість виборола Ксенія Черткошвілі зі стрибком на 4м20см. Срібна та бронзова призерки чемпіонату Ганна Шелех та Наталя Мазурик зупинилися на позначці 4м10см. Таким чином увесь п’єдестал жіночих стрибків з жердиною зайняли представниці Донеччини.

 

Shevchenko_Petlyuk_Donetsk2011Біг на 1500 метрів серед жінок закінчився перемогою ще однієї донецької спортсменки Анжеліки Шевченко, котра була першою на фініші з показником 4:07.29сек. Тетяна Петлюк завоювала «срібло» також з високим результатом – 4:08.56. На чоловічій «півторашці» першим фінішував Олександр Борисюк – 3:40.58сек.

 

Євгенія Снігур виграла фінал жіночого бігу на 100 метрів з бар’єрами – 13.32сек.

Всі результати чемпіонату України з легкої атлетики дивіться на офіційному сайті ФЛАУ. 

Попередня статтяВсемирные игры военнослужащих. Украинские легкоатлеты выиграли 11 медалей
Наступна статтяЧемпіонат України. День другий. Феєричні стрибки Рибалко і нормативи А ще до фіналів.