Подарунок від Болта та дуель довжиною у 10 км. Неординарний другий день спекотного Тегу.

253

Другий день чемпіонату світу в південнокорейському Тегу підготував прихильникам легкої атлетики доволі неприємний сюрприз. Після півфіналу бігу на 100м, де Усейн Болт майже пішки перетнув фініш за 10.05сек, ніхто вже не сумнівався у його сьогоднішній перемозі. Жоден з суперників не міг скласти рекордсменові світу найменшої конкуренції. Тому до початку старту всі тільки й думали про те, чи зможе Блискавка-Болт побити власний світовий рекорд – 9.58сек. Всі, крім Господа Бога. Цього вечора він приготував для невгамовного Болта зовсім іншу участь.

 

На старт фіналу чоловічої стометрівки Усейн вийшов, як завжди, впевнений, спокійний і веселий. Все що йому залишалося – проявити свою блискавичність на дистанції й знову піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. Але Болт проявив свою блискавичну реакцію разом з ямайським темпераментом набагато швидше. Він, як і завжди кулею вилетів з колодок, але до пострілу стартового пістолету. Нове правило ІААФ, введенням якого так пишалася міжнародна федерація, спрацювало цього разу проти всієї легкої атлетики. Після першого ж фальстарту найшвидшу людину планети зняли з дистанції. Шоу не відбулося. Фінал чоловічого бігу на 100 метрів без Усейна Болта, Тайсона Гея та Асафи Пауела втратив будь-який колорит, проте визначив нового чемпіона.

 

21-річний Йохан Блейк дістався фінішу першим зі своїм найкращим показником сезону – 9.92сек. Американець Волтер Дікс здобув  срібло – 10.08. Лише однією сотою поступився йому невтомний Кім Коллінз з островів Сент Кітз енд Девіс. Він ще у 2003 став чемпіоном світу на доріжці паризького Сент-Дені, а цього року оголосив про завершення спортивної кар’єри. 36-річному Кіму доля подарувала шанс розпрощатися з великим спортом гідно. І він скористався ним сповна. Шкода лише, що так і не зміг повторити свій тріумф восьмирічної давнини. Це було б справді круто!

 

 

Ще один фінал другого дня чемпіонату світу в Тегу змусив трибуни стадіону аплодувати стоячи. 400метровий спринт на фініші дистанції 10тисяч метрів – видовище, яке залишає незабутнє враження. А коли за найвищу сходинку на п’єдесталі бореться ще й європейський стаєр, серце завмирає. За коло до фінішу чоловічого бігу на 10000 метрів британець Мо Фарах зробив відчайдушний ривок, який пропустили ефіопи Ібрагім Джейлан та Імане Мерга. Отямившись Мерга кинувся навздогін британцеві, але добрих метрів з 200 відстань між атлетами хіба що тільки збільшувалася.  Лише на останній стометрівці Ібрагім почав наближуватися до втікача і вирвав перемогу неймовірним зусиллями волі у фінішних клітинах.  Тот ж чемпіоном світу з бігу на 10 тисяч метрів серед чоловіків став ефіоп Ібрагім Джейлан (27:31.81). Мо Фарах залишився зі сріблом (27:14.08). Імане Мерга фінішував на третьому місці – 27:19.14.

Попередня статтяЧемпіонат світу. День другий. Вечірня програма у виконанні українців.
Наступна статтяАлексей Касьянов. От Пекина до Лондона с остановкой в Тэгу.