Олеся Повх: «Ви пам’ятаєте мій стан в Парижі? Так то був не мандраж!»

196

Чемпіонка Європи в закритих приміщеннях з бігу на 60 метрів Олеся Повх пройшла перше коло жіночої стометрівки на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Тегу. У своєму забігові Леся фінішувала третьою з результатом 11.26сек.

 

«Сьогодні трохи не все гаразд у мене було з вибіганням зі старту, – почала аналізувати свій біг Олеся в мікст-зоні. – Маріам Сумарі виграла у мене одразу на першому кроці. Ні, я не зробила якоїсь грубої помилки, але хотілося б краще. Більш того, я ж знаю, що могла це зробити. Насправді я задоволена і результатом, і виходом до наступного кола змагань. Як для ранкового старту, я показала швидкі секунди, на які, відверто, навіть не розраховувала. Справа в тому, що м’язеві відчуття у мене чудові, а ось дихати тут дуже складно. Враження, що я пробігла не 100, а 300 метрів. Щоправда, під час забігу цього не помічаєш, проте після фінішу дихати точно нічим. Своє завдання-мінімум я виконала. Тепер потрібно ще попрацювати над помилочками – і в бій! Тепер вже за результатом.

Знаючи твою відповідальність, не можу не запитати: дуже хвилювалася?

Хвилювалася  – це не те слово. Пам’ятаєте, я розповідала, що перед фіналом на зимовому чемпіонаті Європи у мене дихання перехоплювало через мандраж?

Думаю, це запам’ятали всі і надовго.

Так в порівнянні з сьогоднішнім станом то був не мандраж (сміється)! Тут все ж таки чемпіонат світу. І що б мені не говорили, мовляв, не варто звертати увагу на імена і результати суперниць, це не можна оминути увагою аж ніяк. За найкращими особистими рекордами і показниками нинішнього сезону у мене підібрався дуже сильний забіг. Зараз мене ніби холодом починає пронизувати від усвідомлення того, що я зробила. Одним словом, я дуже задоволена сьогоднішнім виступом.»

 

Наталя Погребняк у своєму забігові фінішувала п’ятою з результатом 11.34сек і мала всі шанси потрапити до наступного кола чемпіонату за добором по часу. Саме з таким показником 11.34 останньої добралася у півфінали ямайчанка Джура Леві. Але Наталя поступилася їй у тисячних долях секунди.

«Можу сказати, що на Універсіаді в Китаї мені біглося набагато гірше, – говорить Наталя Погребняк. –  Сьогодні я вже відчула і потужність у ногах і швидкість. Щоправда, оскільки я стартувала по центральній доріжці, мені не видно було ані першої доріжки, ані восьмої. То ж здалося навіть, що я біжу попереду. Навіть почала фінішувати раніше, щоб потрапити у наступне коло. Трохи мені не пощастило. Тепер будемо готуватися на естафету. Сьогоднішній біг у мене був як тренувальний. Головні сили і сподівання ми покладаємо на естафету. Перед нею дуже важливо було вийти на стадіон, відчути доріжку й атмосферу чемпіонату саме в умовах змагання, щоб під час естафети не одразу кинутися у вир з головою. Хоча… В індивідуальному виді я одна людина, а в естафеті – звір! Мій тренер навіть жартує, мовляв, тобі потрібно і стометрівку з паличкою бігти та ще й на Машу Рємєнь набігати… (сміється). Ми ж традиційно з нею перетинаємося в естафеті, оскільки я стартую на другому етапі, а Маша – на третьому.

Перед стартом хвилювалася так само, як Леся?

Навпаки. Мандража практично не було. Просто нинішнього літа старт за стартом йде. Мабуть, звикла дещо. А 11.34, думаю, цілком нормальний результат. Нинішнього сезону для мене він стабільний. А якщо врахувати, що я вже місяць без тренера, так це взагалі чудовий показник. Краще неї ніхто мені підказати не може. Вона бачить мій функціональний стан зсередини, та й корективи в техніку завжди вчасно вносить. А так ми вже тривалий час спілкуємося лише за допомогою Скайпу. Але хіба може електроніка замінити живе спілкування, особливо з тренером. Враховуючи цей фактор, можна сказати, що я задоволена своєю стабільністю. Хотілося б, аби у майбутньому вона стала підґрунтям для сплеску результатів.»