Абсолютний рекорд України від Ганни Шелех

268

У донецькому Палаці спорту відбувся 23-тій за ліком міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини», – змагання, що включені до календаря Європейської легкоатлетичної асоціації.

 

 

Традиційно високий рівень учасників донецького старту завжди гарантує дуже високі результати. Та нинішнього року змагання видалися щедрими на рекорди саме для українських вболівальників в цілому, а для донецьких зокрема. Усі четверо наших атлетів представляли в секторі донецьку школу стрибків з жердиною.

Срібний призер чемпіонату Європи в Барселоні Максим Мазурик цього разу не впорався з початковою висотою, не зважаючи на високу фізичну та технічну готовність. Через травму, отриману влітку на командному чемпіонаті Європи, Максим пропустив більшу половину літнього сезону і трохи запізно, аніж зазвичай, почав змагальну серію нинішньої зими. Аби реалізувати накопичений потенціал, донеччанину потрібно ще кілька стартів найближчим часом. Дружина Максима Наталя Мазурик поступово повертається до своєї колишньої спроби після народження доньки Інеси. У Донецьку Наталя подолала планку на позначці 4м40см і в останній спробі на 4.50 була дуже близькою до того, аби взяти і цю висоту.  Бронзовий призер пекінської Олімпіади Денис Юрченко почав із висоти 5.52м. Її і наступний рубіж у 5.62 Денис подолав з першої спроби, втім висота 5.72 другому нашому  атлету в чоловічому секторі поки що не підкорилася.

 

 

Порадувала наймолодша із наших учасниць Ганна Шелех. Вісімнадцятирічна Донеччанка спершу встановила особистий рекорд та національний юніорський рекорд для змагань під дахом, подолавши з першої спроби висоту 4м50см. А потім з третьої спроби Аня впоралася з висотою 4.60. Цей результат став національним юніорським, молодіжним і дорослим національним рекордом України Більш того, 4.60 – це абсолютний національний рекорд, оскільки вищий за показник літнього українського досягнення Анжели Балахонової (4.58). Попередній зимовий рекорд України зі стрибків з жердиною серед жінок належав Наталі Мазурик і становив 4м52см. Ганна повела в секторі мудру тактичну боротьбу. Не взявши з першої спроби 4.65 і побачивши, що її головні суперниці в боротьбі за перемогу цю висоту пропускають, донеччанка перенесла дві спроби на позначку 4.70 і була дуже близькою до того, аби підкорити сьогодні і цей результат. У підсумку з показником 460см Шелех посіла третє місце на турнірі «Самсунг – Зірки Жердини».  


Переможниця і срібна призерка також не залишилися в боргу з рекордами. Фіналістка чемпіонату світу в Тегу Яріслі Сільва, перелетівши планку на позначці 4м60см (з другої спроби) також встановила новий національний рекорд Куби для закритих приміщень. Чеська жердинниця Іріна Птачнікова була єдиною, кому підкорилася висота 4.70. Взявши її з третьої спроби, Іріна поновила таблицю національних рекордів для залів на 5 см і замахнулася на абсолютний рекорд Чехії. Втім планка на позначці 4м76см Птачніковій поки що не підкорилася.

 

 

 

Призерами 23-ого міжнародного турніру «Самсунг – Зірки жердини» серед чоловіків стали:

  1. Чинний чемпіон Європи в приміщеннях та на стадіоні француз Рено Лавіліньє – 5м82см
  2. Бронзовий призер чемпіонату Європи 2007р в манежі німець Бьйорн Отто – 5м82см
  3. Призер зимових чемпіонатів Європи (2011) та світу (2010) в закритих приміщеннях німець Мальте Мор – 5м72см.

Четвертим з результатом 5.72  та новим національним рекордом Куби для залів фінішував срібний призер чемпіонату світу в Тегу Лазаро Боргез.

 

Попередня статтяШевченко і Повх перемогли у Дюссельдорфі
Наступна статтяПерший семінар “Nestle Kid’s Athletics” відбувся у Донецьку