Добринська та Шустов – переможці «Меморіалу Дем’янюка»

217
Щорічний турнір зі стрибків у висоту «Меморіал Дем’янюка» дав старт міжнародному легкоатлетичному сезону в Україні. 19 січня змагання приймав Львів.

 
Заслужені майстри спорту та майстри спорту міжнародного класу, чемпіони світових та європейських першостей розіграли титул найсильнішого і перевірили власні сили на початку сезону. Участь у змаганнях брали спортсмени з України, Росії, Білорусі та Словаччини.
 
Турнір присвячений пам’яті відомого українського стрибуна, учасника Олімпійських ігор-1980 Олексія Дем’янюка, який трагічно загинув 1999 року. Наразі рекордом змагань серед чоловіків залишається результат його сина Дмитра – 2,31 м. Цього року він пропускав змагання, оскільки процес відновлення після операції все ще триває.
 
Гран-прі, жінки
 
1,93 метри – саме такий результат українка Ірина Коваленко показала ще 2003 року і він і досі залишається рекордом «Меморіалу Дем’янюка». Для більшості учасниць змагань у 2013-му перевершити цей показник означало б встановити особистий рекорд. Єдиною з тих, хто у приміщенні стрибав вище, була срібна медалістка молодіжного чемпіонату Європи-2011 Оксана Окунєва. Два роки тому вона виграла у Львові і повернулася додому не лише з золотою нагородою, а ще й з шиншилою. Такий приз у 2011-му підготував для переможниці серед дівчат один зі спонсорів. Саме Оксана перед початком змагань вважалася однією з головних фавориток і цього разу.
 
Стартову висоту (1,60 м) Окунєва пропускала, а 1,70 м взяла з непоганим запасом. Планку на цій же висоті з першої спроби перелетіли ще кілька претенденток на перемогу, серед яких були Вікторія Добринська і Наталія Гапчук.
 
Для Добринської львівські змагання складалися надзвичайно вдало. Вікторія впевнено долала усі висоти, а от у Окунєвої, навпаки, справи йшли не найкращим чином. 1,80 м Оксана взяла з другої спроби, а на висоту 1,83 їй довелося виходити тричі. Та останній стрибок усе ж був вдалим.
 
Роковими для Окунєвої стали 1,86 м. На жаль, усі її намагання подолати цю висоту виявилися марними. Натомість Вікторія Добринська зробила ще один крок до перемоги, упевнено взявши 1,86 м. З другої спроби ця висота підкорилася і Наталії Гапчук. Саме ці дві атлетки і розіграли між собою «золото».
 
Спроби Добринської на висоті 1,89 м були з розряду тих, які беруться, та планка в останній момент підступно падала вниз. Не змогла перелетіти її і Гапчук, а отже, переможницею з дуелі вийшла Вікторія (за спробами на попередній висоті). У Наталі «срібло», а бронзова нагорода дісталася Олені Демидовій.
 
«Свій виступ оцінюю дуже добре. Це лише початок сезону, і все ще попереду. Відбиратимемося на чемпіонат Європи, який буде у березні, і намагатимемося потрапляти до призової трійки, – каже Наталія Гапчук. – Якщо говорити про стрибок, то ще потрібно працювати над технікою, не все досконало. Планувала злетіти трішки вище, на 1,92 метри. Проте змаганнями я задоволена.
 
Хотілось би, щоб таких турнірів проводилося більше. «Меморіал Дем’янюка» відкриває сезон зі стрибків у висоту, а «Меморіал Лонського» у Бердичеві його закінчує. Туди теж приїжджають багато титулованих спортсменів і результати дуже високі».
 
У рамках Гран-прі змагалися і кілька юніорок. Одна з них – Ірина Геращенко, срібна медалістка юнацького чемпіонату світу-2011. Уже перші її стрибки дали зрозуміти: Ірина одна з тих, хто має реальний шанс як мінімум на призову трійку.
 
Особистий рекорд молодої, але перспективної і сильної атлетки – 1,90 м. Щоправда, встановила вона його на стадіоні. У приміщенні для молодої українки непрохідним бар’єром стали 1,86 м. У заключній спробі Ірина була особливо близька до успіху, проте планка, затримавшись на якийсь час, підступно впала вниз. У змаганнях дорослих Геращенко поза призовою трійкою, проте серед юніорок (спортсменок 1994-1995 років) вона стала найкращою.
 
Гран-прі, жінки
1. Вікторія Добринська – 1,86
2. Наталія Гапчук – 1,86
3. Олена Демидова – 1,83
4. Ірина Геращенко– 1,83
5. Оксана Окунєва (всі – Україна) – 1,83
 
Юніорки
1. Ірина Геращенко – 1,83
2. Бірюк Тамара – 1,80
3. Чумаченко Юлія (всі – Україна) – 1,75
 
Гран-прі, чоловіки
 
Апогеєм «Меморіалу Дем’янюка»-2013 стали змагання серед чоловіків. Росіянин Олександр Шустов зумів перетворити турнір, у якому і так невід’ємною складовою є шоу, на справжнє видовище. Щоправда, не без допомоги суперників.
 
За Шустовим було цікаво спостерігати ще під час розминки: як він готується, намагається врахувати найменші деталі. Здавалось, чемпіон Європи-2010 прорахував усе до найменших деталей і ще до початку змагань став головню їх зіркою. Проте суперники у нього були ще ті. Українці Юрій Крімаренко та Віктор Шаповал були сповнені натхнення залишити головний приз турніру на батьківщині. Всіляко намагалися їх підтримати й інші учасники.
 
Для чемпіона світу-2005 Юрія Крімаренка змагання закінчилися раніше, ніж того хотілося б глядачам і, певно, самому спортсменові (2,20 м). Наступну висоту, 2,23 м, не зміг взяти й Андрій Рубель, проте свого більш іменитого товариша по команді він усе ж таки обійшов за спробами на попередніх висотах і завоював «бронзу».
 
За золоті нагороди боролися згадуваний раніше Шустов і член спортивного клубу-організатора турніру «Висота» Віктор Шаповал.
 
Шустов виходив на старт, як на шоу, заграючи з глядачами і щоразу даруючи їм хороший настрій. Додаткову порцію позитиву вболівальники отримували від його вдалих стрибків. Усі висоти підкорювалися і Шаповалу, хоча не з першої спроби. Згодом саме цей фактор, як і у жінок, зіграє вирішальну роль у визначенні переможця.
 
Планку встановлено на висоті 2,23 метри. У секторі ще залишаються Крімаренко і Рубель, та для них це останні стрибки. У Шустова і Шаповала теж нічого не виходить. Вирішальна третя спроба все ж дарує росіянину можливість продовжити боротьбу. Проте і Віктор зібрав усю волю в кулак і перелетів планку. Але 2,26 м не підкорилися жодному з них.
 
Після змагань Шустов зізнається, що і планував стрибати приблизно на такому ж рівні, адже на більше наразі ще не готовий. І дуже радий, що при цьому ще й вдалося виграти.
 
Гран-прі, чоловіки
1. Олександр Шустов (Росія) – 2,23
2. Віктор Шаповал (Україна) – 2.23
3. Андрій Рубель (Україна) – 2,20