Валерій Ємельянцев: «Ми готуємо спортсменів для дорослого спорту, а не чемпіонів на один день»

220
Чим ближче юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики, тим більше зростає напруга. 25-26 квітня у Ялті пройде чемпіонат України серед команд ДЮСШ, СДЮШОР (1996 року народженні та молодші), на якому атлети зможуть виконати норматив. Але його наявність ще не буде запорукою потрапляння в команду. Червневий чемпіонат України серед юнаків у Харкові буде обов’язковим пунктом відбіркової програми, наголошує старший тренер з резерву збірної команди України з легкої атлетики Валерій Ємельянцев.

 
Саме про критерії відбору на юнацький чемпіонат світу, очікування від змагань, та про стан справ у юніорській і молодіжній командах ми і говорили з Валерієм Миколайовичем. А почали ми саме з юніорського та молодіжного чемпіонатів Європи.
 
– Не секрет, що ситуація з фінансуванням цього року значно гірша, ніж була в олімпійський 2012-й. У зв’язку з цим і кількість місць у команді на юніорський та молодіжний чемпіонати Європи обмежена. Розуміючи, що норматив ЄА може виконати більше людей, ніж місць у команді, ми були змушені ввести додаткові нормативи, щоб зробити відбір більш прозорим і уникнути непорозумінь, – пояснює Валерій Ємельянцев. – Виконання нормативу ЄА залишається обов’язковим, без нього вас не допустять до участі. Також потрібно показати результат рівня вісімки фіналістів чемпіонатів Європи-2011 у відповідній віковій категорії. Крім того спортсмен повинен посісти з першого по третє місце на чемпіонаті України.
 
Цього року молодіжний чемпіонат Європи не лише накладається на юнацький чемпіонат світу, а ще й стикується у датах з Універсіадою. Вже вирішили, як атлети робитимуть вибір між цими двома стартами?
 
Попередній склад команди на молодіжний чемпіонат Європи у нас уже готовий на 95 відсотків. Звичайно, кожен з претендентів повинен буде відповідати озвученим вище критеріям. Але потрібно буде розводити спортсменів: хтось поїде на чемпіонат, а хтось – на Універсіаду. Свою роль може зіграти і те те, що в молодіжному чемпіонаті Європи можуть брати участь атлети віком лише до 23 років, а в Універсіаді – до 28.
 
У цій ситуації більше хвилюватися потрібно тим, хто планує виступити і на Універсіаді, і на дорослому чемпіонаті світу. Їм потрібно робити двопіковий сезон, що складно. Звичайно, є винятки, є люди, які успішно виступали на обох стартах. Але є методика і людський організм, який не обдуриш. Повинен бути цикл відновлення.
 
Зовсім інша ситуація з відбором на юнацький чемпіонат світу. Те, що змагання проводяться в Україні, дає нам можливість як країні-господарці виставити наших атлетів у кожному виді?
 
Як мінімум один представник від України буде у кожному виді. А от для того, щоб було представлено по два атлети, потрібно, щоб хоч один з них виконав норматив ІААФ. З 19-ти видів програми таких у нас попередньо може бути по 17 у юнаків та дівчат.
 
А на яких стартах буде проводитися відбір у команду?
 
24-26 квітня в Ялті пройде чемпіонат України серед команд ДЮСШ, СДЮШОР (1996 року народження та молодші). Відсотків 80-90 претендентів на потрапляння у команду братимуть у ньому участь і зможуть виконати норматив. Але щоб потрапити у команду одного лише нормативу замало! На чемпіонаті України (21-24 червня, Харків) потрібно обов’язково посісти перше місце. Чемпіонство і виконаний норматив гарантують місце у складі команди. Доля другого місця, при наявності такого, залежатиме від змагань у Донецьку і Харкові.
 
Після змагань у Ялті атлети зможуть спробувати свої сили на матчевій зустрічі Україна-Білорусь-Туреччина у Донецьку, командному та індивідуальному чемпіонатах України. Ті, у кого ще не буде нормативу, зможуть там його виконати. Така кількість стартів для дітей лише плюс. Щоб гарно виступити на чемпіонаті світу, необхідно мати за спинною п’ять-шість турнірів. Якщо ж чемпіонат світу лише другий старт в їхньому календарі, то навіть з точки зору методики складно показати високий результат.
 
Раніше часто були нарікання на те, що між національним і чемпіонатом світу великий проміжок часу. Цього разу у календарі ці турніри розставлені вдало?
 
Так. Розумієте, раніше чемпіонати Європи і світу проводилися в інших країнах, нам потрібно було встигнути зібрати документи і зробити візи. Тому національний чемпіонат і робили за місяць, хоча за методикою це неправильно. Коли до головного старту залишається ще місяць, то людина може або перетренуватися, або розгубити форму.
 
Ви говорили про те, що виконання нормативів у деяких видах під питанням. Про що саме йшла мова?
 
У юнаків це штовхання ядра і багатоборство, а у дівчат – стрибки у висоту і багатоборство. Але не варто поспішати, можуть бути й сюрпризи. Згадайте юнацькі Олімпійські ігри-2010. Тоді стрибунів у висоту серед юнаків взимку навіть не розглядали серед претендентів на потрапляння до команди, а в квітні був різкий стрибок результатів. Більше того, Віктор Черниш став призером Ігор. Це дитячий організм. У вересні ми бачимо одних спортсменів, а в лютому – вже інших.
 
Але вже зараз вимальовується непогана картинка в деяких видах. Приміром, у видах метань ряд атлетів показали непогані результати?
 
Так, особливо в метанні молота як серед юнаків, так і серед дівчат. У дівчат шестеро показали результат, рівний нормативу на юнацький чемпіонат світу, у юнаків – четверо. Але це ще не говорить про те, що вони стануть чемпіонами світу чи призерами. Дай Бог, щоб вони виграли медалі, але це складно зробити. Нам легше виступати на чемпіонаті світу серед юніорів, ніж на юнацькому. Юніори – більш дозрілі, більше знають, мають досвід боротьби. А юнаки вперше виїжджають на змагання, у них пір’ячко ще не встигає вирости. Вони потрапляють на африканців, у яких більш ранній біологічний і фізіологічний розвиток. Тому на юнацьких чемпіонатах світу так складно виступати і давати прогнози.
 
Тобто від прогнозів ви б воліли утриматись?
 
Розумієте, у нас багато хто вважає, що якщо чемпіонат проходить вдома, то у нас повинно бути безліч чемпіонів та призерів змагань. Але якщо порівняти нас з однолітками з інших країн, особливо з африканцями, американцями, то ми маємо блідий вигляд на їх фоні. Це зовсім не означає, що у нас немає талановитих дітей. Але потрібно розуміти, що вони можуть розкритися в юніорському або молодіжному віці. Звичайно, свою роль відіграє і те, що в школах майже відсутні уроки фізкультури, в країні немає баз для підготовки. Їхня кількість не те, що збільшується, вони, навпаки, зникають. Тому варто радіти, що у нас взагалі люди займаються легкою атлетикою.
 
А участь у чемпіонаті України обов’язкова для всіх чи можливі винятки?
 
Це життя і будь що може статися. Але взагалі-то участь у чемпіонаті України повинні взяти всі, хто прагне потім виступити на чемпіонаті світу. Та й потім, це юнаки і дівчата, нехай змагаються! Це ж не останній чемпіонат світу. Наша мета полягає у тому, щоб ці діти у майбутньому потрапили на дорослі чемпіонати Європи і світу, Олімпійські ігри. Ми повинні так готувати спортсменів, щоб вони вже там себе показували. А так, припустімо, хтось «вистрілив», став переможцем юнацького чемпіонату світу, а завтра його вже й нема у великому спорті.
 
У багатьох країнах проводилися чемпіонати світу і їхні спортсмени не завойовували медалі. У цьому немає нічого страшного. Цей чемпіонат – це ж ще й дуже сильна популяризація легкої атлетики і спорту загалом в Україні. Це теж важливо.
 
Але повторюсь, я буду лише радий, якщо наші атлети виграють медалі в Донецьку. Проте заради цього форсувати підготовку ми не будемо. Це й для самих атлетів, і для країни не принесе жодної користі. Краще їх притримати сьогодні, щоб вони перемагали завтра.