Жак Рогге: «Бубка хоче не просто брати участь у виборах, а перемагати»

292
Про це в інтерв’ю інформаційному агентству ІТАР-ТАРС заявив президент Міжнародного Олімпійського Комітету Жак Рогге. Він розповів про своїх імовірних наступників на посаді президента, порівнявши одного з кандидатів – Сергія Бубку – з П’єром де Кубертеном.

 
– Пане президент, перше запитання – про майбутні вибори президента МОК. Два тижні тому в Лозанні ви заслухали всі презентації кандидатів. Могли б поділитися своєю думкою? Є щось, що об’єднує всі передвиборні платформи?
 
– Як ви можете здогадатися, я не буду висловлювати особистої думки про жодного з шести кандидатів. Але я можу сказати, що це було цікаво. Я уважно вислухав усі шість презентацій. У всіх них є спільна ідея – необхідність якісних Олімпійських ігор, що було пріоритетним напрямком і для мене, необхідність продовжувати захищати наші цінності, боротися з незаконними ставками і допінгом, мати стабільне фінансування. Звичайно, були невеликі розбіжності у програмах кандидатів, але я можу сказати, що ці презентації засвідчили, що кандидати хочуть еволюції, а не революції.
 
– Сергій Бубка – реальний кандидат на пост президента МОК чи його висунення – це приціл на майбутнє, підготовка до майбутніх виборів? Все-таки він наймолодший серед претендентів – йому лише 49 років, а іншим  п’яти кандидатам вже виповнилося 60.
 
– У заявці Сергія відчуваються амбіції перемогти, а не просто взяти участь. У нього сильна заявка, він проводить роботу як кандидат, і я не думаю, що Сергій готує другу заявку на майбутнє, а нинішня – просто плацдарм для цього. Сумніваюся, що це так. Так, Сергію 49 років, але дозвольте мені нагадати вам, що П’єру де Кубертену було 30 років, коли він домігся відродження Олімпійських ігор на конгресі в Сорбонні в Парижі в 1894 році.
 
– Наскільки важливо для майбутнього президента МОК мати зв’язки у фінансовому світі?
 
– Президент МОК повинен бути хорошим менеджером. На нас лежить величезна відповідальність – підтримувати спорт, розвивати програму «Олімпійська солідарність» ( з координації діяльності НОК і допомоги їм у розвитку Олімпійського руху. – Прим. ІТАР-ТАРС), підтримувати міжнародні федерації, національні олімпійські комітети. Йдеться про бюджет розміром приблизно 4,5 – 5 млрд доларів на чотири роки. Звичайно, треба бути досвідченим у фінансових питаннях.
За матеріалами ІТАР-ТАРС