Ігор Гоцул: «Держава збільшить фінансування спорту»

240
26 травня в олімпійському навчально-тренувальному центрі “Конча-Заспа” під головуванням прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських та Паралімпійських Іграх в Ріо-де-Жанейро в 2016 році.
 
Про його підсумки, а також про те, як триває реформування українського спорту, за рахунок чого збираються знаходити додаткові кошти для фінансування спортивної галузі – розповів перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул.
 
– В достатньо жорстких умовах живе та діє зараз наша країна, але нас тішить те, що незважаючи на усі складнощі, спорт займає достатньо серйозне місце в житті держави. І це виявляється серед іншого в тому, як вона підтримує спорт. Зокрема, на засіданні оргкомітету Прем’єр-міністром були дані достатньо конкретні жорсткі доручення щодо необхідності збільшення фінансування, підтримки наших спортсменів, щоб розвивалася спортивна інфраструктура. Це є виявом того, що уряд думає не тільки про теперішній час, але й знаходить сили думати і про майбутнє, закладати фундамент майбутнього і престижу країни, здоров’я нації.
 
– Тобто можна стверджувати, що тепер український спорт у фінансовому відношенні стане почувати себе більш впевнено?
 
– Не можна сказати, що нам було так важко до цього засідання. Протягом цього року ми відчували достатньо серйозну підтримку з боку Уряду України. Ми зуміли погасити минулорічні заборгованості та вийти зараз на достатньо ритмічне фінансування тих заходів, які відбуваються. І прем’єр-міністром було дано доручення збільшити цю підтримку, зробити її більш адресною, більш точною, більш ефективною.
 
– Не так давно багато говорилося про реформування спортивної галузі. На скільки ці реформи втілюються у життя?
 
– Процес реформування триває, Міністром на Кабміні була представлена програма реформування, і вона була сприйнята як така, що має бути реалізована. І зараз тривають роботи з реалізації реформування. Воно відбувається у кількох напрямках. Один з них – це делегування повноважень Федераціям. Тобто, держава знімає з себе невластиві для неї функції і визнає, що федерації є частиною громадянського суспільства, що весь спорт будується на спортивних федераціях і, відповідно, значна частина повноважень має бути делегована саме їм.
 
Друга складова – вдосконалюється антидопінгове законодавство, як складова чесного спорту. Тут також, в тому числі на засіданні оргкомітету були дані доручення щодо розділення функцій лабораторій та Національної антидопінгової агенції, вдосконалення національного законодавства в галузі антидопінгу, атестації нашої лабораторії на міжнародній арені тощо.
 
І ще одне – ми працюємо над тим, щоб вдосконалити наше спортивне законодавство, зняти ті іноді недоречні перепони, які існують в ньому. Наприклад, найближчим часом у Верховній Раді будуть розглядатися зміни в законодавстві щодо відмови держави від участі у реєстрації спортивних правил. Така річ, на жаль, існувала, і зараз це знімається, оскільки це протирічить і Олімпійській хартії, і здоровому глузду.
 
– На якій стадії зараз вирішення питання, щоб певний відсоток прибутку від лотерей йшов напряму на спорт?
 
– Мінмолодьспорту і особисто Міністр Ігор Жданов активно беруть участь у дискусії з цього приводу. Ми зібрали і надали в Уряд і в Верховну Раду досвід європейських країн, у переважній більшості яких спорт значною мірою фінансується за рахунок лотерей. Ми зараз активно працюємо, щоб ця практика була запроваджена у в Україні. І ми відчуваємо розуміння інших членів Уряду – зараз триває дискусія не про те, має фінансуватися спорт з лотерей, чи ні – у цьому протиріч не має. Зараз дискусія точиться навколо самого механізму “лотереї – спорт”.
Попередня статтяЧотирьом легкоатлетам НОК України призначив стипендії для підготовки до Ріо-2016
Наступна статтяНОК України та компанія «Самсунг Електронікс» продовжили співпрацю ще на два роки