ФЛАУ протидіє неправомірним легкоатлетичним заходам та захищає інтереси країни доступними для спорту засобами

224
 
Тимчасова комісія з питань протидії організації неправомірних легкоатлетичних заходів і змагань та участі в них членів Федерації легкої атлетики України була створена ще минулого року і активно проводить свою роботу.
 
Нагадаємо, приводом для створення цієї Комісії стала тимчасова окупація українських територій в АР Крим, Донецькій та Луганській областях. Комісія переслідує дві мети: захист інтересів легкої атлетики і вимагання безумовного виконання Статуту та Конституції ІААФ,  а також захист інтересів нашої країни засобами, які доступні для спорту. Робота ведеться по трьом напрямкам:
1.       Усіляка протидія проведенню несанкціонованих змагань на окупованих територіях. Цей напрямок включає в себе наступні моменти – невизнання результатів, невизнання змагань і застосування санкцій щодо спортсменів, які беруть участь в несанкціонованих змаганнях.
2.       Відстеження виконання рішень Федерації легкої атлетики України стосовно того, що українські спортсмени можуть виступати на території Росії лише за спеціального дозволу ФЛАУ, а також вимагання санкцій до порушників.
3.       Недопущення засобами спорту легалізації Криму та частин Донецької та Луганської областей як територій, що не належать Україні. Крим, Донецька та Луганські області за визнанням міжнародної спільноти є частиною України, і лише ФЛАУ має право на організацію там легкоатлетичних змагань та заходів.
 
– ФЛАУ усіляко протестує і протидіє виступу команд з Криму, Донецької та Луганської областей на змаганнях в Росії та інших країнах, якщо це не було санкціоновано нашою федерацією, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – В першу чергу це стосується змагань в Росії, у тому числі внутрішніх змагань. Ми надали дозвіл на перехід ряду спортсменів з юрисдикції України до юрисдикції РФ, але при цьому на чемпіонаті Росії або інших змаганнях не можуть бути ні представлені команди Криму, Донеччини та Луганщини, а також не можуть виступати спортсмени, які офіційно позиціонують себе представниками цих територій. Навіть ті спортсмени, які перейшли під юрисдикцію Всеросійської федерації легкої атлетики, можуть мати прив’язку лише до тих територій Росії, які не є предметом суперечок.
– Окрім того, ми не допустимо будь-яких інших засобів легалізації – чи то конференцій, чи інших заходів в Росії, якщо там будуть присутні делегації чи представники цих українських територій, – продовжив президент ФЛАУ. – У подібних випадках ми будемо вимагати визнання недійсними таких заходів, пов’язаних з ними рішень, і застосування санкцій до федерації, яка проводили ці заходи (у даному випадку російської). В офіційній міжнародній статистиці без контролю ФЛАУ не може з’явитися жоден результат, показаний в Криму, Донецькій чи Луганській областях. Також на цих територіях не можуть проводитися всеросійські змагання, та й місцеві, оскільки вони не контролюються нашою федерацією.
– Є спеціальне правило – на спортсменів, які беруть участь в несанкціонованих змаганнях, можуть бути накладені санкції. Ми будемо це відстежувати, та попереджати атлетів про подібну небезпеку. Але тут хочу наголосити – наші вимоги щодо санкцій будуть направлені не стільки на спортсменів, оскільки ми розуміємо, що вони можуть бути заручниками ситуації, скільки на конкретних офіційних осіб, федерації, результати змагань, – зауважив Ігор Гоцул.
 
На останньому засіданні Ради ФЛАУ Комісія отримала нового керівника. Замість Андрія Комарова, який був змушений відмовитися від головування в ній через велику завантаженість на інших посадах, керманичем Комісії став Андрій Ревуцький. Наразі оновлюється її склад, до роботи в ній долучилася юридична компанія “Грищенко, Пронін та партнери”.
 
– Федерація легкої атлетики України – одна з перших спортивних федерацій, яка гостро відреагувала на несанкціоновані виступи українських атлетів у змаганнях, що проводяться на території Російської Федерації, – розповідає директор та управляючий партнер компанії Євген Пронін. – Ми з Ігорем Грищенком з радістю відгукнулись на запрошення першого заступника Міністра молоді та спорту України, президента ФЛАУ Ігоря Гоцула взяти участь у роботі тимчасової Комісії з питань протидії організації неправомірних легкоатлетичних заходів та участі в них членів ФЛАУ, котра займатиметься питаннями виступів українських атлетів під прапорами інших держав, в тому числі невизнаних Кримського федерального округу, ЛНР та ДНР. ЮК “Грищенко, Пронін та партнери” бере на себе розробку юридичного алгоритму дій щодо забезпечення дотримання законності проведення легкоатлетичних змагань. Ми будемо відслідковувати усі факти порушень існуючих регламентів і правил та звертатися до відповідних органів щодо законності визнання результатів змагань, окремих спортсменів чи цілих команд. ФЛАУ буде жорстко реагувати усіма законним способам та засобам на найменші порушення міжнародних та національних правил проведення легкоатлетичних змагань!
 
Напередодні відбулася робоча нарада Комісії з питань протидії організації неправомірних легкоатлетичних заходів і змагань та участі в них членів ФЛАУ. Під час неї було обговорено, який механізм і яким чином має працювати, щоб уникати і запобігати розповсюдженню практики участі професійних спортсменів в несанкціонованих змаганнях, неправомірному представленню ними інших держав чи державних утворень, та й взагалі виключити у майбутньому бажання і можливість такої участі.
 
– Були визначені складові цього процесу, – розповідає керівник Комісії Андрій Ревуцький. – Перша складова – моніторинг, статистика та інформування про виявлені факти. Друга частина – це безпосередньо юридична складова. Тобто за результатами виявлених фактів порушень повинен вступати в дію механізм притягнення порушників до відповідальності. Ми визначили, що наші претензії у таких випадках ми адресуємо: федераціям, які на своїх територіях приймають та організовують змагання спортсменів, які не мають права виступати; спортсменам; безпосередньо організаторам змагань. Обговорили механізм взаємодії щодо виявлення і подальших юридичних дій. До роботи з нами долучилася юридична компанія “Грищенко, Пронін та партнери”, яка на громадських засадах, безкоштовно, на патріотичній ініціативі взялася допомагати ФЛАУ і відпрацьовувати цей блок питань. Хочу особливо акцентувати: ми не ставимо за мету карати спортсменів, які порушують наші правила. Ми ставимо за мету застерегти їх від необдуманих дій, які у підсумку можуть негативно відобразитися на їхній кар’єрі.
– Президент ФЛАУ Ігор Гоцул розповів своє бачення щодо роботи нашої тимчасової Комісії, визначив терміни, в які ми маємо запрацювати на повну, і подальше обговорення привело до створення дорожньої карти, згідно якої ми маємо рухатися, – підсумував Андрій Ревуцький.
Попередня статтяНаталія Погребняк та Віталій Бутрим – найкращі легкоатлети липня в Україні!
Наступна статтяСвято для «артеківців» від Сергія Бубки й олімпійців