Ігор Гоцул: «В Портленді ми здобули перемоги не лише у вигляді медалей»

220
Українська легка атлетика отримає сучасне обладнання, ще більше екіпіровки для збірних, зробить ще більш ефективною свою антидопінгову діяльність та продовжить боротьбу за право наступного року прийняти великі міжнародні змагання.
 
Це – результати чисельних перемовин, які керівництво Федерації легкої атлетики України провело у Портленді (США) під час чемпіонату світу у приміщенні. Про цей бік діяльності української сторони на світовій першості ми попросили розповісти президента ФЛАУ Ігоря Гоцула.
 
ПРО АНТИДОПІНГ
 
Декілька тижнів тому IAAF порекомендувала нам навести лад у своїй антидопінговій програмі. Висновок Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій базувався на рішенні WADA, яка назвала нашу країну серед тих, які не відповідають кодексу цієї організації. У Портленді ми поспілкувалися з керівництвом IAAF з цього приводу і пояснили нашу позицію. Ми повідомили, що вже зроблено з осені, коли WADA виносила це рішення, а також пояснили, що більша частина питань, які були поставлені WADA і продубльовані IAAF, знаходяться поза зоною відповідальності ФЛАУ, а є відповідальністю Мінмолодьспорту та інших органів. Водночас ФЛАУ не може бути не зацікавленою у знятті цих претензій та активно співпрацює у цьому напрямку і з Мінмолодьспорту, і НОК України, і з іншими органами. Уся ця інформація отримала схвальні відгуки від наших співрозмовників. Більш того, так співпало, що якраз тими днями ми отримали від WADA повідомлення, що Україну вже виключено зі списку країн, які не відповідають антидопінговому кодексу.
 
Також ми домовилися про більш тісну співпрацю з IAAF щодо антидопінгу. З міжнародної федерації до України невдовзі приїдуть фахівці, які нададуть нам необхідні консультації і допомогу, щоб зробити нашу антидопінгову діяльність ще більш ефективною. Я вважаю, що це, безперечно, є нашим досягненням.
 
ПРО МІЖНАРОДНІ ЗМАГАННЯ В УКРАЇНІ У 2017 РОЦІ
 
У Портленді ми продовжили нашу роботу у напрямку залучення в Україну європейських змагань. Ми зараз готуємо заявки на проведення у 2017 році у Луцьку Кубку Європи з бігу на 10000 метрів та у Києві командного чемпіонату Європи з багатоборств. Ми складаємо пакет документів, і важливою частиною мого перебування в Портленді було спілкування з керівниками ЕА, які у майбутньому прийматимуть рішення з цього приводу. Моїм завданням було навести аргументи, що ми зможемо провести ці змагання якнайкращим чином, і з боку ЕА було б правильним нам їх довірити.
 
ПРО НОВОГО ПАРТНЕРА ФЛАУ-ПОСТАЧАЛЬНИКА ЛЕГКОАТЛЕТИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ
 
Ще один приємний момент. Ми давно вели перемовини щодо співробітництва з американською компанією UCS, яка виробляє якісне спортивне обладнання та жердини. І в Портленді було остаточно поставлено крапку в наших переговорах, ми потиснули один одному руки і підтвердили заключення договору про те, що на найближчі три роки компанія UCS стає офіційним партнером ФЛАУ по спортивному обладнанню. Це значить, що ми отримаємо підтримку для розвитку легкої атлетики і завеземо в Україну якісне обладнання, яке буде використане для проведення змагань та тренувань. Це дуже важливо, оскільки зараз наша країна переживає не найкращі часи, і залучення спонсорів є безперечним успіхом.
 
ЕКІПІРОВКИ ВІД NIKE СТАНЕ БІЛЬШЕ
 
На чемпіонатах світу ми регулярно проводимо зустрічі-консультації з керівництвом нашого давнього партнера – компанії Nike. В Портленді ми також обговорили наше співробітництво. З боку Nike було висловлено велике задоволення тими результатами, які показує українська легка атлетика, а також рівнем організації екіпірування нашої збірної з боку ФЛАУ, адже це досить складний процес. І оскільки обидві сторони співробітництвом задоволені, ми домовилися про підготовку документів для підписання влітку нового контракту на наступний олімпійський цикл, тобто до 2020 року.
 
Більш того, цей контракт буде включати декілька важливих для нас пунктів. Перше – це збільшення кількості комплектів, які ми отримуємо для екіпірування збірних. Адже одна з важливих стратегічних складових нашої програми розвитку є прагнення відправляти на великі міжнародні змагання якомога більші команди. І щоб ми могли це реалізовувати, окрім іншого, нам необхідно мати більше комплектів форми, на що компанія Nike з задоволенням погодилася. Друге – ми домовилися, що ці комплекти будуть доповнені ще декількома позиціями, тобто предметів екіпіровки для спортсменів буде більше.
 
Також ми домовилися, що олімпійська екіпіровка надійде в Україну вже в липні цього року. Відбір до Ріо-2016 у нас закінчується в другій половині червня, і олімпійська команда, заздалегідь розпочавши планомірну підготовку вже безпосередньо до Ігор,  зможе без поспіху, як це раніш бувало, спокійно екіпіруватися. 
Попередня статтяАнастасія Мохнюк: «Я їхала на чемпіонат світу за медаллю, і вона – в мене!»
Наступна статтяУ Дніпропетровську в травні відбудеться півмарафон