В’ячеслав Тиртишник – про виступ на чемпіонаті світу у приміщенні

233
«Чемпіонат світу у приміщенні пропустить багато наших лідерів, проте з Портленда ми плануємо повертатися з медалями», – говорив перед від’їздом у США в.о. державного тренера збірної України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник.
 
Сказано – зроблено. Наша команда повернулася з трьома нагородами – двома срібними й однією бронзовою. І всі три завоювали багатоборці – Олексій Касьянов, Анастасія Мохнюк й Аліна Фьодорова. Починаючи з 2004 року, українські багатоборці лише одного разу не піднімалися на п’єдестал  – у Валенсії, у 2008-му.
 
– Добре, що багатоборці завжди виступають на солідному рівні. У нас зараз сильна команда, але вже після цих спортсменів є ціла плеяда дівчат. Через 5-10 років вони займуть їхнє місце і виступатимуть не гірше, а то і краще, – каже В’ячеслав Григорович.
 
У цій плеяді: Аліна Шух… Продовжите список?
 
Аліна Шух – це та спортсменка, яку вже знають. Але є ще сильні дівчатка. Наприклад, у відомої нам Дарини Слободи є молодша сестра Марія, 2001 року народження. І, маю сказати, вона дуже і дуже хороша атлетка.
 
Дві медалі з п’ятиборства на чемпіонаті світу – відмінний результат. Але не можу не запитати: очікували, що Бріанне Тісен-Ітон зуміє відіграти 150 очок?
 
Легенький осад від того, що втратили перше місце, лишився. Знаючи бійцівський характер Насті, не думали, що у неї відіграють 150 очок. Але засуджувати її за щось язик не повернеться, адже до цього вона встановила чотири особисті рекорди! Боротьба була виснаження, у неї дійсно вже не вистачило енергетики.
 
А хто допомагав Олексію Касьянову під час стрибків з жердиною?
 
Олександр Юрков і призер Олімпійських ігор-1980 Костянтин Волков. Деякі люди не вірили у те, що Олексій знову зможе вийти високі результати. А він показав, що в обоймі, що підтягує проблемні види. Він уже стрибнув з жердиною 4,90 метрів. Сподіватимемося, що влітку буде і п’ять. Зараз він серйозно працює над метанням списа. Тому якщо вдасться покращити ці два види, можна дивитися на Олімпіаду з оптимізмом.
 
Упродовж тижня всі наші призери поїдуть на збори. Аліна Фьодорова, Олексій Касьянов з Анною вирушать у Португалію, Анастасія Мохнюк готуватиметься у Туреччині.
 
У Портленді у нас був один з найуспішніших виступів за часи незалежності.
 
Виступ дійсно успішний. Крім багатоборців на чемпіонаті світу з наших лідерів мало хто виступав. Був Андрій Проценко, і його виступ не можна назвати невдалим. Він став сьомим. Його найкращим результатом були 2,30 метрів, а у Портленді він стрибнув 2,29, був близьким до подолання висоти 2,33, яка принесла б йому медаль. Спроби були дійсно класні. Але тут варто врахувати те, що він не готувався цілеспрямовано до зимового сезону, виступав під навантаженням, адже головний старт року – Олімпійські ігри.
 
Не пригадаю, щоб у нас колись виступала настільки юна естафетна команда 4х400 метрів. Чим керувалися, приймаючи рішення щодо розстановки дівчат по етапах?
 
Я цю команду люблячи називаю дитячою. Щодо етапів, спочатку на перший планували ставити Ольгу Бібік. Там схід на доріжки, а у неї у цьому питанні досвід більший. Ольга і доросліша, і вища, що теж важливо на початку естафети. Але так сталося, що в заключні пару днів у неї почав дещо боліти сідничний нерв і було складно вибігати з колодок. Тому прийняли рішення, щоб стартувала Анастасія Лебідь. Вона все ж старша, ніж наші «дітки» Анастасія Бризгіна і Джойс Коба.
 
Дивлячись забіги на 800 метрів і 60 метрів з бар’єрами серед жінок, постійно себе запитувала: «Як же так?! Зовсім трішки…» Що робити, щоб це «зовсім трішки» грало нам на руку, а не проти нас?
 
Було дуже прикро. Настя Ткачук пробігла лиш на дві десяті гірше найкращого результату сезону. І їй зовсім трішечки, лиш одного місця не вистачило, щоб потрапити у фінал змагань. Те ж і з Анною Плотіциною. Дві тисячні! Вона стала дев’ятою за фотофінішем. А що робити? Більше тренуватися і налаштовуватися. Але що таке тисячні?.. Це мікродолі секунди, які навіть не можна помітити неозброєним оком! Це якийсь градус нахилу на фініші – і все…
 
Що скажете про нововведення на чемпіонаті світу у приміщенні, які були у Портленді?
 
Стало цікавіше, програма стала динамічнішою. Нововведення себе виправдали. Коли у технічних видах є кваліфікація й основні змагання, це затягує програму чемпіонату у приміщенні. А так вона дуже компактна. Вважаю, так цікавіше.
 
А те, що стрибки з жердиною відбувалися в окремий день? Шоу вдалося?
 
Як на мене, то так. І нагородження не в палаці спорту, а на центральній площі – теж хороша ідея. За ним могли спостерігати багато людей. Представлення атлетів додало особливого шарму змаганням. І те, що вони виходили вже без тренувальних костюмів, звужує формат і сприяє компактності.
 
Попередня статтяУ Дніпропетровську в травні відбудеться півмарафон
Наступна статтяВ’ячеслав Тиртишник – про метання, спортивну ходьбу і марафон