Три амстердамських нормативи для початку

238
У Луцьку стартував чемпіонат України з легкої атлетики – головний національний легкоатлетичний старт сезону, який є основним етапом відбору на чемпіонат Європи (6-10 липня, Амстердам) та  Олімпійські ігри (5-21 серпня, Ріо-де-Жанейро).
 
Хоча у перший день змагань було розіграно нагороди лише у п’яти видах програми – в основному у четвер проходили кваліфікаційні старти – трьом атлетам (Сергію Копанайку, Олені Яновській та Анастасії Рабченюк) вдалося вперше виконати нормативи ЄА на чемпіонат Європи, а цілій низці підтвердити раніш виконані нормативи на Амстердам та Ріо.
 
Вже у попередньому забігу на 110 метрів з бар’єрами здобув право вирушити на континентальну першість Сергій Копанайко з Києва. Він на дві соті секунди був швидший за пропускні на Амстердам 13,90. А у фіналі Сергій «зняв» зі свого результату ще одну соту – 13,87. Цікаво, що другим тут фінішував срібний призер чемпіонату світу-2016 у приміщенні, багатоборець Олексій Касьянов (13,99). Запорізький атлет разом з дружиною, чемпіонкою світу Анною Касьяновою, змагаються у Луцьку в окремих видах. Зокрема, Олексій планує ще виступити у стрибках у довжину, бігу на 200 метрів та метанні диску.
 
В бар’єрному спринті було здобуто і ще одну амстердамську ліцензію. Вінничанка Олена Яновська і у забігу, і у фіналі поступилася лише Анні Плотіциній (Київська/Вінницька обл.). Але час, показаний Оленою у попередньому забігу – 13,20 – відразу на одну десяту був кращим за норматив ЄА. Плотіцина, яка приїхала до Луцьку вже маючи в кишені путівку до Ріо, продемонструвала стабільність – 13,06 в обох стартах.
 
Дуже напруженою обіцяє бути боротьба у фіналі у бігу серед жінок на 400 метрів. Перед Луцьком-2016 відразу десятеро (!) українок на цій дистанції мали нормативи на чемпіонат Європи. І на чемпіонаті України вже у попередніх забігах цей список збільшився ще на одне прізвище. Киянка Анастасія Рабченюк показала час 52,90, який дозволив їй включитися в боротьбу за путівку на Європу. Але конкуренція у Анастасії буде дуже серйозна, адже 52,90 у четвер – це був лише четвертий загальний результат після Юлії Олішевської (52,31), Ольги Бібік (52,59) та Тетяни Мельник (52,59). Також зазначимо, що у жодної з цих чотирьох перерахованих дівчат ще не має олімпійського нормативу, який складає 52,20. Отож стимулів для боротьби у фіналі тут вистачає.
 
З інших дисциплін відзначимо харків’янку Наталю Погребняк та Ірину Новожилову з Херсонщини, які підтвердили свої олімпійські нормативи – відповідно, у забігу на стометрівці (11,29) та у метанні молоту (71.00); також перемогу у метанні молоту серед чоловіків Андрія Мартинюка з Черкаської області, який майже на пів метра випередив більш досвідченого Євгена Виноградова (74,90 проти 74,43).
Попередня статтяФЛАУ і МАУ підписали Меморандум про взаємодію та співпрацю
Наступна статтяМаксат Кандимов: «Завдання у Луцьку виконали»