Ірина Новожилова: «Чемпіонат Європи – це самодостатній і важливий старт»

247
Свій «золотий» результат чемпіонату України з метання молота Ірина Новожилова продемонструвала уже у другій спробі. Закинувши молот акурат на 71 м, вона підтвердила право змагатися на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро (кваліфікаційний олімпійський норматив у метанні молота для жінок становить 71,00 м).

 
«Олімпійський норматив виконала ще у травні минулого року на комерційному турнірі у Чехії, – розповіла Ірина Новожилова. – Зазвичай мені байдуже, у якому секторі виступати: якщо я добре готова, то особливості арени не мають жодного значення. Та от один сектор все-таки хотілося би відзначити. Луцький стадіон «Авангард» заслуговує на всі компліменти. Хоча б тому, що тепер це єдиний в Україні сектор на центральному стадіоні, де метальники можуть змагатися поряд з представниками інших легкоатлетичних видів, на очах уболівальників. Востаннє за таких умов ми розігрували медалі національного чемпіонату років п’ять тому на стадіоні у Донецьку. Метальники, як ніхто інший, можуть оцінити таку атмосферу, яка стимулює до високих результатів. Зацікавлені глядачі і друзі на трибунах, багато суддів довкола, вулична їжа і хороший настрій, що від душі хочеться метати, – так само проходять змагання на невеличких європейських турнірах. А зазвичай ми розігруємо нагороди на запасному полі, де за нашими спробами спостерігають лишень «свої».
 
Чемпіонат Європи в Амстердамі я не розцінюю як підготовку до Олімпіади у змагальному режимі. Це самодостатній і важливий старт, до якого і готуюся відповідно. До головного старту, Олімпійських ігор, підготовка проходить за звичним і перевіреним планом: нічого принципово нового у підготовчий процес ми з тренером не вносили – не бачили у цьому необхідності. Гадаю, усі ми, суперниці, приблизно однаково готуємося. У кожної з нас є молоти, які протягом тренування ми багато разів метаємо, намагаючись закинути якомога далі.
 
Чи є у мене улюблений молот? Так. Той самий, який був заявлений у фіналі цьогорічного чемпіонату України (посміхається). Якщо твій снаряд відповідає міжнародним стандартам, його можна заявити навіть на міжнародні змагання. У мене непоганий вибір власних молотів: за багато років у спорті мій тренер «назбирав» їх чимало».
Олена САДОВНИК, «Високий замок»
Попередня статтяМаксат Кандимов: «Завдання у Луцьку виконали»
Наступна статтяНаталія Золотухіна: «Що ж це за змагання були би без адреналіну?»