Хмельницький-Чернівці-Тернопіль: перспективи появи нових стадіонів та тренувальних баз

241
Минулими вихідними президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул здійснив поїздку по південно-західним областям країни. Під час зустрічей у Хмельницькому, Чернівцях та Тернополі були обговорені питання будівництва легкоатлетичних об’єктів, розвитку Королеви спорту в цих регіонах та в Україні в цілому. Про подробиці візитів Ігор Гоцул розповів прес-службі ФЛАУ.
 
У Хмельницькому вже за декілька тижнів з’явиться стадіон для повноцінних тренувань
 
– Розпочалася моя, так би мовити, подорож з відвідування Хмельницького. Там я зустрівся з президентом Федерації легкої атлетики Хмельницької області Анатолієм Мельником, разом з яким ми відвідали стадіон «Поділля», де наразі триває завершальний етап реконструкції. Ми вже достатньо давно займається цим проектом, і зусиллями ФЛАУ, ФЛА Хмельниччини, а також Мінмолодьспорту нарешті вдалося досягти позитивних зрушень.
Цього року на реконструкцію стадіону «Поділля» були виділені кошти з Фонду регіонального розвитку та міського бюджету, і вже впродовж декількох тижнів вона має бути завершена. ФЛАУ неодноразово відправляла до Хмельницького своїх експертів, які надавали рекомендації щодо імплементацій правил та стандартів ІААФ на цьому стадіоні. І наразі переді мною стояли наступні завдання: ознайомитися з ходом реконструкції і оцінити якість робіт, які виконуються. Якщо хід реконструкції нас задовольняє, то з приводу якості робіт є питання, і ми будемо дуже жорстко відстежувати фінальну частину реконструкції, щоб не допустити якихось відхилень від існуючих стандартів.
 
 
– Це буде тренувальний стадіон?
 
– Так, тренувальний, з шістьома доріжками по колу. Такі стадіони також належить сертифіковувати. І ми максимально маємо відстежуватимемо усе до найдрібніших деталей, не допустимо жодних відхилень в  технології та якості робіт. У Хмельницькому у нас гарні легкоатлетичні традиції, звідти у нас були, є та будуть чудові спортсмени та олімпійці. І факт появи стадіону з синтетичним покриттям у цьому місті – дуже позитивний момент, це рух вперед.
Також з Анатолієм Мельником ми обговорили низку питань, пов’язаних з розвитком легкої атлетики як в країні, так і в області. Яким ми бачимо майбутнє, на що потрібно звернути увагу, кого б хотіли долучити до виконання тих чи інших завдань, як будуються взаємовідносини з місцевими органами влади і чим тут ФЛАУ може допомогти. Одним словом, відбувся робочий обмін думками.
 
Буковина зацікавлена у створенні в регіоні на середньогір’ї тренувальної бази
 
– Завітати до Чернівців мене запросили президент обласної ФЛА Валерій Чинуш та віце-президент ТФЛА, наш уславлений спортсмен, Голова відділення НОК в Чернівецькій області Іван Гешко. Приводом були традиційні змагання «Буковинська миля», в рамках яких також проходив чемпіонат України з бігу на 1 милю.
 
 
Як зазвичай, змагання в Чернівцях пройшли святково, яскраво, гарно організовано, з великою кількістю учасників. Я з задоволенням взяв в них участь не лише у якості почесного гостя, але й учасника забігу. Ми не лише словом маємо закликати людей до здорового способу життя, до участі в масових змаганнях, оздоровчих пробіжок, а й своїм прикладом спонукати їх до цього. Тому разом з Іваном Гешком, Іриною Ліщинською, Валерієм Чинушем, декількома спортсменами збірної України я з задоволенням взяв участь в цьому забігу.
 
Окрім цього, ми продовжили з Валерієм Чинушем та Іваном Гешком обговорення наших планів, пов’язаних з реконструкцією спортивних об’єктів Чернівецької області, додатково деталізували певні моменти. Зовсім нещодавно ми спілкувалися з цього привду в Нововолинську і у Львові. І сьогодні продовжили цю розмову вже маючи на руках нові дані. Ми давно ведемо пошук потенційних інвесторів, ведемо перемовини з різним структурами щодо створення в Україні бази підготовки в умовах середньогір’я. У мене було багато зустрічей з цього приводу. Валерій Чинуш, як бізнесмен, висловив свою готовність взяти участь в такому проекті, і ми обговорили, яким чином це може бути реалізовано. Зараз ми знаходимося на стадії узгоджень технічних завдань, параметрів такого проекту.
 
 
 
Тернопіль прагне позитивних зрушень
 
– Я декілька раз був в Тернополі, вів перемовини з владою міста і області щодо реконструкції місцевого стадіону, створення умов для розвитку легкої атлетики. І на зустрічі з президентом ФЛА Тернопільскої області Валерієм Єднаком ми підбили підсумок роботи, яка була проведена після мого останнього візиту. Мені важливо було отримати зворотній зв’язок від президента – що зроблено федерацією, владою, що не зроблено. Якщо не зроблено – чому і від кого це залежить. Які рішення приймалися, які велися переговори. Все це для того, щоб далі продовжити цілеспрямовану і методичну роботу, направлену на те, щоб і в Тернопільській області легка атлетика розвивалася на сертифікованих і сучасних спортивних об’єктах. Також ми окреслили план роботи на найближчий період, щоб кардинальним чином змінити ситуацію в регіоні.