На Донбас повертаються національні змагання та збори збірної України

211
8-9 листопада перший віце-президент ФЛАУ Володимир Рудюк та державний тренер з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник здійснили робочу поїздку до Донеччини та Луганщини. Її метою було інспектування спортивних споруд та можливість поновлення проведення навчально-тренувальних зборів у Кремінній Луганської області та Бахмуті Донецької області.
 
Спочатку ми відвідали Кремінну, де знаходиться Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп», – розповідають В’ячеслав Григорович та Володимир Петрович. – Цій базі вже більше 30 років і вона має дуже славні традиції. Саме тут група наших атлетів готувалася до Олімпійських ігор-1988, і четверо з них тоді привезли з Сеулу п’ять золотих нагород – Сергій Бубка, Геннадій Авдєєнко, Віктор Бризгін та ще дві Ольга Бризгіна.
 
У зв’язку з військовими діями на Сході, в останні роки спортивне життя в Кремінній призупинилося. Але сьогодні, завдяки активній позиції влади Луганщини, а також ініціативі Віктора та Ольги Бризгіних, «Олімп» починає відновлюватися. Місцева влада зацікавлена в тому, щоб зробити з цієї бази сучасний центр олімпійської підготовки. У цьому напрямку вже чимало зроблено – працюють сучасний зал важкої атлетики, майданчики для ігрових видів спорту, готується до здачі в експлуатацію 25-метровий плавальний басейн. В найближчих планах – реконструкція легкоатлетичної складової: облаштування сучасних бігових доріжок, створення тренажерних залів силової підготовки саме для легкої атлетики, облаштування спеціалізованих доріжок, як тирсових, так і під нахилом.
 
 
На базі планується культивувати декілька основних видів спорту Луганщини, і легка атлетика розглядається як один з пріоритетних. Керівництво ФЛАУ розглядає Кремінну як один з центрів підготовки збірної України, і готове надавати усіляку підтримку стосовно реконструкції бази. Це ми і обговорили під час нашої зустрічі з начальником управління молоді та спорту Луганської облдержадміністрації Антоном Волоховим та директором ЛОШВСМ Олегом Клименчуковим. Пан Волохов запевнив, що вони намагатимуться в бюджет на наступний рік закласти кошти, необхідні для реконструкції легкоатлетичного ядра. Зараз готуються усі необхідні документи, щоб до кінця цього року розпочати проектування, а у 2017-му реалізувати цей проект. 
Це потрібно і спортсменам східного регіону, і збірній України, і, як соціальна складова проекту, населенню міста.
 
Наступного дня ми вирушили до Бахмуту, де зустрілися з президентом Федерації легкої атлетики Донецької області Віктором Лисом. База, яка там вже створена, є взірцем, вона одна з найкращих в Україні. Нагадаємо, саме тут зараз базується училище Сергія Бубки. В одному комплексі вмістилися і сучасна легкоатлетична арена на 8 доріжок, і сучасний легкоатлетичний манеж з повним комплектом усього необхідного обладнання як для змагань, так і для спеціальної силової підготовки. Вразив відновлювальний медичний центр, який знаходиться безпосередньо в манежі, і який оснащено обладнанням більш як на мільйон гривень. Спортсмени проходять тут обстеження відразу після тренувань – дуже професійний підхід.
 
 
Окрім цього, поруч тут завершується будівництво готелю на 150 місць, в перспективі – поява басейнів, ще одного легкоатлетичного стадіону (адже вже зараз атлетам тут «тісно»), полів для метань, залу силової підготовки. Вже є рішення виділити під цей проект кошти. Тобто, комплекс розвивається, і зараз дуже важливо надати йому друге дихання. Сьогодні саме ФЛАУ має стати локомотивом підтримки і супроводження цих проектів, тому що саме комплексний підхід – збудувати арену і наситити її повноцінним життям, тобто зборами та змаганнями – сприятиме розвитку. Це дасть приток нових молодих спортсменів, а також це іміджова, економічна та соціальна складові.
 
 
Звичайно, усіх хвилює питання безпеки, адже недалеко – зона АТО. Але з цього приводу зазначимо, що упродовж тих двох днів, що ми знаходилися у Кремінній та Бахмуті, ми не побачили жодного натяку на те, що там може бути небезпечно. Навіть військової техніки жодного разу не зустріли. Вже давно у цих містах не має ніяких ексцесів, райони спокійні, тому ми прийняли рішення, що там абсолютно без остраху можна проводити і збори, і змагання.
Попередня статтяЗі світу по нитці: керівна посада Рудіші і зіркові учасники міжнародних конференцій
Наступна статтяВ Україні стартують спортивно-розважальні змагання Kids Athletics Games