Аліна Шух: «Чемпіонат Європи для мене – щось нове та грандіозне!»

266
Для 18-річної багатоборки Аліни Шух чемпіонат Європи у приміщенні буде першим дорослим стартом в кар’єрі такого високого рівня. 
 
Вирушила вона до Белграду у статусі лідера світового сезону та новоспеченої володарки юніорського світового рекорду. Проте, сама Аліна ставиться до цих досягнень досить стримано:
 
– Юніорський світовий рекорд – він все-таки лише юніорський. Це ще не результат світового рівня. Дівчата, які вигравали Олімпіаду і які зараз пропускають зимовий сезон, набирають набагато більше очок. Для мене вже сам факт, що я лечу в Белград, велике досягнення. Чемпіонат Європи для мене – це щось нове та грандіозне. І те, що навколо мого прізвища зараз багато розмов в легкоатлетичному світі, на мене аж ніяк не тисне.
 
– Державний тренер В’ячеслав Тиртишник сказав, що для вас в Сербії головне – набратися досвіду. А медаль – буде вона чи ні – то не важливо.
 
– Саме так, тим більше, це мій перший старт на дорослому чемпіонаті Європи. Пам’ятаю свій перший старт на великих юнацьких змаганнях, було дуже важко психологічно. Тепер ось, можна казати, перейшла вже й до дорослого спорту. Все-таки, для мене головний старт цього року – це юніорська континентальна першість влітку. А в Белграді просто намагатимуся виступити в свою силу.
 
– Взагалі очікували, що відберетеся на чемпіонат Європи у приміщенні?
 
– Це було одне з завдань, яке ми перед собою ставили. Я або б завершувала зимовий сезон міжнародною матчевою зустріччю юніорів в Мінську, яка відбулася декілька днів тому, або, якщо пощастить, Белградом. Пощастило, лечу до Сербії.
 
– Хвилюєтеся?
 
– Звичайно, всі спортсмени хвилюються. Не важливо, юний ти чи досвідчений, всоте виступаєш чи вперше – хвилювання є завжди.
 
Фото Олесі Ковальчук