Інновації ФЛАУ

172
Днями у приміщенні офісу Федерації легкої атлетики України за участю керівництва ФЛАУ та тренерського штабу національної збірної відбулася велика нарада. Головними темами для обговорення були два важливих питання: робота, пов’язана з підвищенням кваліфікації вітчизняних тренерів, та персоналізація розподілу коштів для підготовки спортсменів.
 
Підвищення кваліфікації тренерів
 
– Щодо підвищення кваліфікації тренерів, то наразі є два процеси, які доповнюють один одного, але відрізняються швидкістю реалізації, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Перший – масштабна робота ФЛАУ у напрямку, щоб повністю перебрати на себе процес, який сьогодні контролює виключно Міністерство молоді та спорту. Зараз тренери раз на п’ять років повинні обов’язково проходити курси з підвищення кваліфікації: приїхати на семінар, за його підсумками отримати сертифікат, і лише тоді тренер може претендувати на категорію, що, відповідно, впливає на зарплату. Ця система нас не задовольняє. Вона достатньо формальна, у більшості випадків не дає результатів, тобто вагомого приросту знань. Також вона достатньо коштовна для самих тренерів, адже вони змушені витрачати чималі кошти на проживання впродовж двох тижнів у Києві під час прослуховування курсів. Та й врешті решт вона не відповідає сучасним тенденціям. Їздити на семінари до Києва, коли люди слухають лекції Гарварду за допомогою вебінарів та інших комп’ютерних технологій, це – архаїзм.
 
Тому оновлені тренерський штаб та комплексна наукова група зараз активно працюють над розробленням сучасної системи підвищення кваліфікації – з чого вона має складатися, які методи використовувати щоб була сучасною, відповідала сьогоднішнім вимогам, була мобільною, ефективною і  не обтяжливою. У найближчі декілька місяців у нас має з’явитися концепт, з яким ми виходитимемо на Міністерство і відстоювати свою позицію. Сподіваюся її невдовзі запустити.
 
Однак, це довгострокова програма, швидко вона не запрацює. А чекати ми її довго не можемо, оскільки в сьогоднішніх реаліях інформація отримує особливу цінність. І якщо ми хочемо бути успішним видом спорту, ми маємо активно працювати над тим, щоб тренери володіли сучасними знаннями, досвідом, були в курсі останніх новацій. Причому, не лише тренери, які працюють зі збірною, а в першу чергу тренери на місцях, через яких проходять тисячі дітей. І наше завдання цих наставників озброїти знаннями, щоб всі таланти, з якими вони працюють, були збережені, примножені, і успішно дійшли до збірної України.
 
Тому, не очікуючи довгострокової програми, ми домовилися буквально в найближчим часом розпочати другий напрямок нашої роботи, пов’язаної з підвищенням кваліфікації тренерів на місцях. Зараз ми визначаємо групу лекторів – в першу чергу це будуть тренери високої кваліфікації, які мають значний досвід і готові ним поділитися. Вони підготують свої презентації і потім будуть їздити з ними по всім областям.
 
Паралельно з цим кожні два тижні на сайті ФЛАУ з’являтимуться методичні матеріали для тренерів. Ми вважаємо, що така системна робота принаймні впродовж 2-3 років може вивести легку атлетику України на якісно інший рівень.
 
Розподіл коштів
 
Також під час зустрічі ми велику увагу приділили обговоренню питання персоналізації розподілу коштів. Відтепер у наших атлетів є вибір – поїхати на централізовані збори, або використовувати самостійно кошти, які виділені на його підготовку. Атлети мають розуміння щодо точної суми, і можуть нею самостійно розпоряджатися.
 
Минулого року ми експериментували з підходами, пробували різні системи роботи, і остаточно прийняли рішення, яке найближчим часом має бути реалізоване. Виконкомом затверджена оновлена формула розподілу коштів. Відповідно з нею тренерський штаб найближчими днями проведе розподіл коштів. Також зазначу, що в нормативні базі є пункт – 25 відсотків від усієї суми розподіляється тренерською радою на свій розсуд, тобто між спортсменами, які не були успішними в попередньому році, але в яких ми віримо. Наприклад, тут ми можемо говорити про Богдана Бондаренка, Андрія Проценка – спортсменів, які не набрали достатньо очок в цій системі, але яким ми довіряємо і впевнені, що вони цього сезону скажуть своє вагоме слово. Також ця частка буде спрямована на підтримку спортсменів, які повертаються в спорт після перерв, пов’язаних з травмами чи народженням дитини. Наприклад, зараз повертаються Наталія Пигида і Ганна Рижикова. Спортсменів такого рівня ми також маємо підтримати.
 
Всі суми – і розподілені за формулою, і які будуть додатково розподілені тренерським штабом, – будуть оприлюднені і доведені до спортсменів та тренерів. Це буде абсолютно прозорий, відкритий процес. І у всіх без винятку атлетів, починаючи з цього року, буде можливість чи поїхати на централізовані збори, які будуть запропоновані головними тренерами, або самостійно скористатися цими коштами і побудувати свою програму підготовки окремо від основної збірної. Зараз допрацьовується механізм реалізації цього варіанту, і він також буде доведений до спортсменів. Зрозуміло, що будуть встановлені певні обмеження, адже це – бюджетні кошти, і вони повинні контролюватися. Спортсмен в певні строки має повідомити про своє бажання готуватися самостійно, оскільки підготовка зборів завжди вимагає часу. Також до спортсменів будуть доведені нормативні документи, пов’язані з існуючими обмеженнями по використанню коштів – наприклад, ліміти на проживання, харчування, фармакологічне забезпечення тощо.
 
У кожної свободи є зворотній бік – відповідальність. Спортсмен бере на себе відповідальність разом з тренером та менеджером не лише щодо своєї підготовки, але й щодо ефективного та правильного використання коштів. Але в будь якому випадку у спортсмена такий вибір буде. Ми таким чином відходимо від, як я для себе це називаю, «кріпосного права у спорті», коли ми зобов’язуємо спортсменів та тренерів, якщо вони хочуть отримати державну підтримку, готуватися лише в умовах централізованих зборів. Це дуже серйозний крок стосовно лібералізації наших стосунків, надання більших самостійності, відповідальності, прав спортсменам та їхнім тренерам. Окрім цього, таке рішення буде усіляко запобігати корупційним проявам.
Попередня статтяДовибори до Ради ФЛАУ
Наступна статтяАнна Плотіцина: «Час вже «ламати» бар’єри»