Видатний тренер Юрій Огородник провів в Сумах майстер-клас

332
1 лютого у Сумах, де наразі триває навчально-тренувальний збір національної збірної команди України з легкої атлетики (стрибки, спринт, багатоборство), у легкоатлетичному манежі СумДУ відбувся майстер-клас для тренерів за участю Заслуженого тренера СРСР та України Юрія Огородника.
 
У заході взяли участь близько 40 наставників, які перебувають у даний час на НТЗ збірної команди, тренерів центрів олімпійської підготовки, фахівців, які приїздили до Сум для участі у чемпіонаті України серед юнаків, а також спортсмени національної збірної команди.
 
Юрій Огородник – один з найдосвідченіших та найтитулованіших тренерів з бар’єрного бігу у світовій легкій атлетиці. Працював зі спортсменами збірних команд різних країн. Підготував переможців та призерів багатьох офіційних міжнародних змагань, рекордсменів своїх країн, зокрема рекордсменку України з бігу на 100 м з бар’єрами серед жінок Наталію Григор’єву (12,39). Юрій Олександрович, або Санич, як його лагідно називають близькі, колеги та вихованці, впродовж майже двох годин ділився власним досвідом та баченням підготовки бар’єристів, використанням вправ із бар’єрами у підготовці легкоатлетів, методичними тонкощами виконання вправ із бар’єрами для розвитку спеціальних та загальних фізичних якостей спортсменів, запропонував комплекс підготовчих та відновлювальних вправ, вправ для профілактики травматизму та прискорення реабілітації після травм м’язів та суглобів, а ще багато суміжних тем, які цікавили присутніх.
 
 
У заході для демонстрації вправ взяла участь одна з провідних вітчизняних багатоборок молодіжного складу харків’янка Ірина Рофе-Бекетова, до підготовки якої останні два роки долучається сьогоднішній лектор у допомогу її особистому тренеру Ісправніковій В.М. Випробувати на собі вправи Юрія Олександровича під час майстер-класу зголосились і провідні бар’єристки збірної команди – Олена Колесніченко, Вікторія Ткачук та Оксана Шкурат. Останні двоє дівчат виконували лише деякі елементи, а Олена разом з Іриною зробили майже повноцінне тренування – розминку, підготовчі вправи з бар’єрами, основну роботу з бар’єрами та комплекс вправ на розслаблення. Не менш цікавими були і спогади Санича про його роботу із зірковими вихованцями минулих років, особливості їх підготовки до результатів світового рівня, особисті показники у спеціальних вправах і т.д.
 
По завершенні заходу учасники отримали роздруківки з методичними матеріалами та порадами для побудови правильного власного ставлення до тренувального процесу і досягнення високих результатів.
 
Ці ж матеріали пропонуємо і вашій увазі для ознайомлення та використання у власній роботі.
 
 
 
Даний захід, організатором якого виступив керівний тренерський склад групи стрибків, слугує лише відправною точкою для реалізації масштабного плану заходів із підвищення кваліфікації тренерів ФЛАУ, але можна із впевненістю сказати, що перший млинець не став глевким. Ще біль приємніше від того, що вже перший лектор-фахівець виявився найвищого професійного рівня та привернув до себе неабияку увагу та інтерес слухачів.