У WADA та Раді Європи високо оцінили антидопінгову діяльність України

183
У Лозанні (Швейцарія) на 14-му щорічному симпозіумі Всесвітньої антидопінгової агенції зібралися близько 1000 представників міжнародної спортивної спільноти аби оговорити формування майбутнього чистого спорту. Україну на форумі представляла делегація на чолі з першим заступником Міністра молоді та спорту, президентом Федерації легкої атлетики України  Ігорем Гоцулом, за участі директора Національного Антидопінгового центру Івана Курліщука та начальника відділу зовнішніх зв’язків та інформації НАДЦУ Олени Вихватенко.
 
На початку заходу президент ВАДА, сер Крейг Ріді, акцентував увагу на виконання Всесвітнього антидопінгового кодексу та Міжнародного стандарту ВАДА щодо дотримання кодексу підписантів (ISCCS), який набирає чинності з 1 квітня, посилення інформаційної та розслідувальної діяльності. Огляду міжнародних стандартів, збільшенню наукових досліджень та створенню потенціалу антидопінгових організацій присвятив свій виступ гендиректор ВАДА Олів’є Нігглі.
 
Протягом трьох днів представники урядів, міжнародних федерацій, національних антидопінгових агентств та акредитованих лабораторій, а також організатори великих спортивних заходів працювали над актуальною тематикою, дискутували над системою боротьби з допінгом через досвід, отриманий за попередні роки. Окрім того, учасники мали можливість обговорити сучасні тенденції протидії допінгу та поділитися власною практикою.
 
Активно працювала й українська делегація. Слід відзначити, що останні кілька років Україна є постійним учасником подібних зібрань, що дало змогу нашій країні зробити значний прогрес в антидопінговій діяльності. Під час двосторонніх зустрічей Ігор Гоцул поінформував про систематичну діяльність по вдосконаленню антидопінгового законодавства України. У свою чергу, керівництво ВАДА позитивно оцінило роботу, що здійснює наша держава щодо виконання положень Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті та світового антидопінгового кодексу. Відзначили суттєвий прогрес боротьби України з допінгом і профільні представники Ради Європи. Наразі експерти очікують збільшення щорічної кількості взятих проб у спортсменів, приведення до міжнародних вимог структури НАДЦУ та якнайшвидшого ухвалення нової редакції закону про запобігання допінгу в спорті.
 
 
За словами Ігоря Гоцула, було досягнуто ряд домовленостей. Так, на початку травня 2018 року запланований візит в Україну делегатів ВАДА на чолі із заступником гендиректора ВАДА Робом Кьолером, а також фахівців Ради Європи.
 
Було узгоджено зміну супервайзера. Планується, що радником в питаннях налагодження роботи вітчизняного антидопінгового центру виступатиме антидопінгова агенція Польщі. Таке рішення було прийнято, спираючись на зручність логістики, подібність трансформаційних державотворчих процесів, які відбулись в країні.
 
Спортивні заходи завжди були майданчиком відстоювання й національних інтересів. То ж, ж не менш важливим пунктом в перемовинах для представника Мінмолодьспорту стало питання захисту територіальної цілісності нашої держави. Користуючись нагодою, перший заступник Міністра закликав міжнародну спортивну спільноту не допустити легалізації окупації частини українських територій через інструменти спорту.
 
Йшлося, зокрема, про включення до вимог щодо відновлення повноважень Росії пункту про визнання виключного права проведення тестування та забору проб у спортсменів на території окупованого Криму та частини Донецької та Луганської областей за Національним Антидопінговим центром України. Оскільки, у відповідності до Кодексу ВАДА, єдина організація, що має право на проведення роботи на території країни, є Національний антидопінговий центр.