Конференція ЄА: про Україну, Берлін-2018 та нововведення

233
Днями у Мінську відбулася Конференція керівників Європейської легкої атлетики. Україну на цьому заході представляли президент ФЛАУ Ігор Гоцул на керівник департаменту розвитку ФЛАУ Ольга Аксьонова. Про новинки, які невдовзі очікують на європейську легку атлетику, про перемовини, які провела українська сторона зі своїми західними колегами, прес-службі ФЛАУ розповів Ігор Гоцул.
 
УКРАЇНСЬКІ ПИТАННЯ
 
– У травні в Києві відбудеться тренерський семінар ЄА. Подібні заходи раніш проводилися в нашій країні, і зараз ми до них повертаємося. У Мінську ми обговорили з керівниками Європейської атлетики наповнення семінару, перелік спортивних об’єктів, які будуть задіяні, інші деталі його проведення.
 
ФЛАУ продовжує прикладати зусилля щодо телевізійних трансляцій на територію України великих міжнародних змагань. Ми провели черговий раунд перемовин з цього приводу з керівництвом ЄА та Європейської спілки правовласників (EBU). Це дуже складне питання, наші телевізійні канали не можуть оплатити вартість цих трансляцій, і ми продовжили пошук рішення даного завдання.
 
Вже під час пленарних засідань обговорювалося питання майбутніх виборів до Комісії атлетів ЄА. Завершується термін повноважень чинної Комісії, і зараз ми будемо намагатися зробити так, щоб українські спортсмени були не лише висунуті до неї у якості кандидатів, але й врешті решт увійшли до числа членів Комісії.
 
Також ми провели низку перемовин з колегами з інших національних федерацій. З турецькою, з якою у нас в роботі багато спільних проектів. З білоруською – тут ми робимо акцент в основному на нових змаганнях, зокрема, на травень наступного року заплановано участь української збірної і міжнародній матчевій зустрічі. Є у нас низка цікавих спільних проектів з греками – це стосується і змагань, і використання їхніх тренувальних центрів, і співробітництво у сфері в масових пробігів. Ми допомагаємо декільком українських організаторам марафонів та півмарафонів у пошуку в Греції партнерів задля обміну досвідом та інформацією щодо проведення бігових заходів.
 
Приємно, що керівники ЄА відзначають ті позитивні зміни, які у нас відбуваються – як у спортивній частині, так і в організаційній. ФЛАУ є однією з найуспішніших федерацій в Європі щодо взаємодії у напрямку електронних сервісів та обміну статистичними даними. Також ми нещодавно внесли зміни до нашого Статуту, які були направлені на адаптацію найновіших ідей щодо керівництва спортом, які сьогодні розповсюджуються в Європі. Окрім цього відзначалася успішна робота секретаріату ФЛАУ, який завжди вчасно реагує на звернення, і діє професійно.
 
Окрім цього ми продовжуємо боротися за право проведення в Україні європейських заходів. Як я вже зазначав вище, нам вдалося залучити тренерський семінар ЄА. Проте є ще низка проектів з проведення в Україні європейських змагань, по реалізації яких ми продовжуємо наполегливо працювати.
 
Також наші європейські колеги відзначали успіхи України в протидії допінгу. Якщо ще декілька років тому керівництво ЄА та багато інших наших колег в Європі сприймали нас щодо питання наявності тих чи інших допінгових проблем на одному рівні з Росією, то зараз ми докорінно змінили ситуацію. Нас сприймають як федерацію, яка ще має допінгові питання, але зараз вони вже виникають в результаті того, що ми ведемо справжню війну з допінгом, а не імітуємо її.
 
ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ-2018
 
Дуже цікавою була презентація оргкомітету чемпіонату Європи-2018 у Берліні. Німці дуже інноваційні, успішні в багатьох починаннях. Вже зараз продано левову частку квитків, причому цікавляться ними не лише жителі Берліну і Німеччини, а й закордонні уболівальники. Чемпіонатом буде жити все місто. Він буде присутній не лише головній арені, але й в місцях проведення позастадіонних видів, змагань за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ». В центрі Берліну споруджується величезна фан-зона, на якій відбуватимуться церемонії нагородження, а також трансляції чемпіонату. Отож, чемпіонат Європи-2018 обіцяє стати суперуспішним.
 
 
Багато презентацій і розмов було присвячено збереженню лідируючих позицій легкої атлетики в інформаційному просторі. Для цього спеціально запрошені керівник EBU, низка всесвітньовідомих  фахівців з маркетингу, телетрансляцій, президенти федерацій ділилися досвідом у цьому напрямку.
 
Зокрема, керівник EBU багато часу присвятив найближчим змінам у телетрансляціях. Вони знайдуть своє відображення вже під час чемпіонату Європи у Берліні. Зокрема, планується використовувати панорамну картинку (з оглядом на 360 градусів), передбачається можливість змін мови субтитрів телевізійної графіки, виходячи з потреб країни, яка приймає сигнал, переключення глядачем з камери на камеру. Одним словом, збільшиться інтерактивність трансляцій. Окрім того, вводиться багато опцій для спортсменів та тренерів. Наприклад, розпізнавання спортсмена, який присутній в телетрансляції, щоб кожен атлет за допомогою спеціальної програми міг «розпізнати» себе і створити ролики з собою для використання у власних презентаціях, у соцмережах, тощо.
 
НОВОВВЕДЕННЯ-2019
 
Президент ЄА Свен-Арне Хансен повідомив, що фінансові позиції ЄА стабільно гарні, але в той же час він заявив, головний виклик для ЄА – це консерватизм і неготовність певних людей до змін в легкій атлетиці. Пан Хансен сказав, що необхідні зміни в системі змагань, способах представлення легкої атлетики глядачам, способах управління легкою атлетикою, системі взаємодії з громадськістю, підходах до тренувального процесу, використанні технологій. В той же час ці зміни не мають бути хаотичними, не мають бути підпорядковані єдиній стратегії. І одним з завдань цієї конференції було намацати контури цієї стратегії.
 
 
На Конференції багато часу приділили проекту «Динамічна нова атлетика». Він дебютує у Мінську на Європейських іграх-2019. Легка атлетика вперше увійде до програми цих змагань, і буде наповнена не дуже звичними змаганнями. Це – пошук нової форми для легкої атлетики. Змагання проходитимуть впродовж чотирьох днів у декілька раундів, кожен з яких триватиме 120 хвилин. Це будуть матчі між шістьома командами на вибування. В кожній команді буде 23 спортсмени (чоловіки та жінки), які змагатимуться у десяти дисциплінах (біг, стрибки та метання). Деякі види суттєво відрізнятимуться від відомих нам, традиційних. Наприклад, буде біг «з парашутом» – спеціальним пристроєм, який буде уповільнювати спортсмена, створювати додатковий опір. І якщо цей проект стане успішним, він і надалі впроваджуватиметься в легкій атлетиці. Якщо ні – пошуки триватимуть і надалі, оскільки легка атлетика зобов’язана змінюватися разом з часом. Адже основним посилом, який було закладено в цю конференцію, була необхідність змін. Легка атлетика продовжує бути лідером, продовжує залишатися сильною. Але щоб зберігати ці позиції, необхідно весь час працювати на випередження.
 
Генеральний секретар ІААФ розповів, які нововведення нам готує міжнародна федерація. Серед них – впровадження і активне просування світового рейтингу. Планується його використання для  допуску до змагань, у проведенні самих змагань, в комерційному промоушені легкої атлетики. В той же час ЄА, серед іншого, зараз працює над розробкою проекту, направленого на впорядкування з одного боку і на максимальну комерціалізацію з іншого боку всіх баз даних легкоатлетичні результатів і статистики загалом. Як би там не було, легка атлетики багато в чому базується на точних вимірах результатів, і цей проект має зробити роботу вболівальників з ними більш зручною: більше порівняльної інформації, більше оперативності, щоб результати спортсмена були доступні на єдиному ресурсі і в єдиному стандарті. Тобто, впорядкування статистики, оптимізація і стандартизація багатьох процесів. Ну і, звичайно, збереження тієї інформації, яка є. За період існування сучасної легкої атлетики накопичено величезний масив даних, який продовжує щоденно поповнюватися даними. Він потребує серйозного адміністрування, вдосконалення, має відповідати сучасним вимогам. На виході статистика має стати цікавою, інформативною, пізнавальною.
 
Традиційно дуже важливою складовою усіх заходів останніх років є протидія допінгу. Ми вже декілька разів повідомляли про програму ЄА «I Run Clean». Вона цікава, пізнавальна, надає можливість спортсменам, тренерам та любителям легкої атлетики в невимушеній ігровій формі ознайомитися з серйозними нормами та вимогами антидопінгового законодавства, перевірити свої знання та отримати нові. Ця програма розвиватиметься. Ми вже також повідомляли, що починаючи з цього року допуск на європейські легкоатлетичні юнацькі змагання буде здійснюватися в тому числі з обов’язковою наявністю сертифікату про успішне проходження відповідних рівнів цієї програми.
 
 
Ще одним цікавим проектом, який буде реалізовано ЄА, стане легкоатлетичний матч Європа – США. Зараз обговорюється його конфігурація, але вже відомо, що він відбудеться у 2019 році в Мінську. Зацікавленість в його транслювання вже виказали дуже багато телекомпаній.
 
Зараз ЄА веде перемовини з ІААФ про зміни правил реклами, щоб на всіх змаганнях під егідою ІААФ, включаючи чемпіонати світу, як вже це є на змаганнях ЄА, на формі спортсменів можна було розміщувати логотип спонсору команди. Також зараз розглядається питання про проведення європейського естафетного фестивалю, щоб максимально використати маркетингові можливості цієї захоплюючої дисципліни.
Попередня статтяКвітневі напрацювання Комісії змагань ФЛАУ
Наступна статтяНа Донеччині розпочався літній змагальний сезон