База в Буковелі, сектор для Гаврилюка та зустріч з ASICS

210
Федерація легкої атлетики України продовжує роботу щодо створення бази підготовки легкоатлетів в умовах середньогір’я. Впродовж декількох останніх років постійно велися перемовини, розглядалися різні варіанти реалізації цього проекту. Деякі з них зірвалися, деякі з різних причин відтерміновано. І ось зараз нарешті з’явився шанс позитивного вирішення цих задумів.
 
– Цього тижня я здійснив робочу поїздку до Івано-Франківської області, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Там в мене відбулися перемовини з керівництвом та власниками гірськолижного курорту в Буковелі. Попередньо ми домовилися про спільний пошук шляхів облаштування там легкоатлетичних стадіону та манежу. Найближчим часом експерти ФЛАУ підготують пропозицію, після чого ми обговоримо конкретне місцерозташування, параметри об’єктів, тощо. Це цікаво нам, і це цікаво Буковелі. Наші партнери – серйозні, відповідальні люди, і спроможні вирішити це питання. Ми сподіваємося, що врешті-решт нам вдасться це довести до логічного завершення.
 
Також я зустрівся з керівництвом Івано-Франківської області та начальником спортуправління. Зокрема обговорив з ними питання створення належних умов для підготовки бронзового призера юніорського чемпіонату світу з метання молота Михайла Гаврилюка. Він, разом зі ще достатньо великою кількістю дітей, тренується в селищі Делятин, і там метальний сектор не має огородження. Це питання і безпеки, і професійних навиків. Адже якщо спортсмен тренується без огородження, на змаганнях він стикатиметься з додатковим фактором психологічного тиску – він не звик запускати снаряд в умовах, коли зона вильоту обмежена створом. Мене завірили, що найближчим часом це питання вирішиться, і найближчим часом буде придбано і встановлено в Делятині пристойний сектор.
 
На цю проблему мені вказали декількома днями раніш, коли я перебував в Тампере на юніорському чемпіонаті світу, і велику кількість часу присвятив спілкуванню з нашими спортсменами та тренерами. На прикладі з Гаврилюком я ще раз переконався, як важливі такі зустрічі, і яку вони можуть приносити користь. Окрім розмов про проблеми, які існують у атлетів та тренерів, ми говорили про формування майбутньої кар’єри юних атлетів. Вони – нове покоління збірної. Разом з цими спортсменами приходять до команди також нові тренери. А ще – нове покоління керівників. Українську делегацію в Тампере очолював молодий та успішний юрист, член Ради ФЛАУ Євген Пронін, Хрестина Ромащук виконувала функції «team leader». І їм чудово вдалося організувати команду, зробити з неї цілісний колектив. Мені дуже сподобалася ця команда. Атлети разом приходили на трибуни, підтримували один одного, вболівали. Ну і зазначу, дуже гарно виглядали в яскравій формі ASICS.
 
До речі, про ASICS ми з атлетами та тренерами говорили окремо. Зібрали усю інформацію, кому що подобається в новій формі, які є нюанси щодо, наприклад, її зручності. Спортсмени говорили, що вона їм дуже подобається і за якістю, і за дизайном, і просили передати слова подяки компанії ASICS.
 
Ці слова, разом з усією зібраною під час обговорення інформацією ми передали топ-менеджерам ASICS Жаку Валентіну та Шінобу Ойя, які також знаходилися на чемпіонаті світу. Окрім цього ми з ними обсудили низку питань нашого поточного співробітництва: як і коли відбудеться поставка наступної партії екіпіровки (адже поки що ми отримали лише першу частину), якою буде форма у наступному сезоні (на чемпіонат світу в Досі буде оновлений дизайн), участь ASICS в проведенні НТЗ нашої збірної в Японії напередодні Олімпійських ігор.
 
Також в Тампере в мене відбулася ще низка зустрічей – з колегами з дружніх національних федерацій (турецькою, білоруською, низкою інших ми говорили про наші наступні спільні змагання, збори, тощо. А з керівництвом Європейської Атлетики розмовляли про вимоги та побажання до нас, пов’язані з проведенням наступного року в Луцьку командного чемпіонату Європи з багатоборств.