П’ятниця-медальниця!

299
Такого успішного дня українська легка атлетика не знала вже давно. 10 серпня на чемпіонаті Європи у Берліні наші спортсменки вибороли відразу три нагороди!
 
Найбільше порадували нас дівчата у бігу на 800 метрів. Дві українки пробилися тут до фіналу – чинна чемпіонка Європи Наталія Прищепа з Рівного та Ольга Ляхова з Полтавщини. Для обох забіг склався не просто. Наталію суперниці затиснули всередині групи, вибудувавши перед нею живий заслон. Ольга майже від початку дистанції опинилася серед останніх. Але і Прищепі, і Ляховій на фініші вдалися чудові ривки, і у підсумку Наталія Прищепа з часом 2.00,38 виграла чемпіонат і захистила титул найкращої на континенті, а Ольга Ляхова (2.00,79) вирвала бронзу.
 
Доповнила повний комплект нагород нашої збірної у цей день дніпрянка Анна Рижикова у бігу на 400 метрів з бар’єрами. Показавши свій найкращий час в сезоні (54,51), вона ледь не наздогнала на фініші швейцарку Лею Шпрунгер, і виборола срібну медаль. Коментарі наших медалісток дивіться за відповідними посиланнями.
 
Брала участь у фіналі бар’єрної чотирьохсотметрівки ще одна представниця України – Вікторія Ткачук. Вікторії не вдалося покращити свій півфінальний час, і у підсумку вона фінішувала сьомою (56,15):
 
– Стан був не найкращий, не змогла я пробігти швидше. На даль, це сталося саме в день фіналу, і нічого не змогла цим зробити. В чому причина – наразі сказати не можу, треба передивитися відеозапис, проаналізувати. Але те, що стан був набагато гіршим, ніж напередодні, це сто відсотків. Гарно була готова, але ноги чомусь не слухали.
 
 
Небезпідставно розраховували ми на нагороди в традиційно сильних у нас жіночих стрибках у висоту. Тут всі три українки зуміли пробитися до фіналу. Проте у вирішальних змаганнях стрибки не пішли. Першою припинила боротьбу з результатом 1.87 Оксана Окунєва (10-е місце):
 
– Судячи з усього, на даний момент просто це мій об’єктивний результат. Я сподівалася, що як у Луцьку на чемпіонаті України, з третьої спроби візьму 1.91, але дива не сталося. Як я вже казала раніш, нинішній сезон для мене проходить важко. Я зробила все, що змогла.
 
Наступною вибула зі змагань Юлія Левченко. 1.87 вона взяла з другої спроби, 1.91 – з третьої, 1.94 – не взяла. Підсумкове 9-е місце. Трошки здивувало те, що всі стрибки Левченко виконувала з короткого розбігу:
 
– Я вдалася до таких змін. На жаль, в екстренній ситуації тіло не захотілося слухатися, і поводилося по-старому. Це моя помилка. Це не якесь ушкодження чи ще щось. Я думала, що мені вистачить часу перебудувати стрибок, але помилилася. Проблема – в технічному виконанні. Я приймаю цей виступ, як належне, зроблю висновки, і наступного разу виступатиму краще і зібраніше.
 
Найближче з усіх до п’єдесталу наблизилася Катерина Табашник. Всі висоти, включаючи 1.94 вона брала з першої спроби. Але 1.96 стали для неї непідйомними – 5-е місце:
 
– Я дуже, дуже хотіла виграти медаль. Певно, занадто сильно. Тренер мені вказував на помилки, я чула його зауваження, але нічого виправити не могла. Дуже засмучена результатом.
 
У півфіналі бігу на 800 метрів у чоловіків Євген Гуцол не зміг протистояти суперникам. У своєму забігу він фінішував останнім з часом 1.47,29:
 
– В мене був шанс вибратися з останньої позиції, в групі з’явилася «щілина», в яку я прагнув просочитися. Але трошки не вистачило. Певно темп, який для моїх суперників був тактичним бігом, для мене був бігом на максимум. Тому на фініші у них з’явилося більше свіжості, швидкості. Значить наразі це мій рівень. Будемо працювати далі, перш за все над фізичною готовністю. Піднявши її рівень, можна буде вже й про тактичні хитрощі говорити. Звичайно, хотілося пробігти на головному старті сезону з особистим рекордом, вчора для цього були всі підстави, але завадили певні помилки. Проте все одно я задоволений виступом в Берліні. Відчув, що можу боротися з цими хлопцями. Я лише нещодавно почав роботу на 800-метрівці. Сподіваюся, у майбутньому буду приїжджати краще підготовлений, з вищими результатами. І це дасть змогу бути більш конкурентоспроможним в такій компанії.
 
 
Поруч одна з одною фінішували у багатоборстві три українки. Найкращою стала Дарина Слобода (5999 очок, 14-е місце). Далі – Аліна Шух (5985, 15-а) та Рімма Гордієнко (5894, 17-а).
 
– Особисто в мене на цих змаганнях нічого не вийшло, – розповідає Аліна Шух. – Провалилася від початку, і до кінця. Абсолютно поганий результат у кожному виді. Потрібно готуватися далі. Цей етап позаду, треба рухатися далі.
 
– Я своїм виступом задоволена відсотків на 70, – розповідає Дарина Слобода. – Другий день був гарним для мене. Всі результати – на рівні особистих рекордів, 800 метрів дуже добре пробігла (2.10,63 – 4-й результат з-поміж всіх учасниць). Можливо, мені ще важко конкурувати на такому високому рівні, але з кожним роком я прогресую, і з цього чемпіонату Європи обов’язково винесу уроки.
 
 
– Ці змагання – дуже гарна школа для мене, – ділиться враженнями Рімма Гордієнко. – Все було по-новому. Дуже багато глядачів, через що важко було зібратися. Коли вийшла на перший вид, взагалі не могла зрозуміти, де знаходжуся. Також я тут зрозуміла, що голова, руки і ноги не завжди між собою товаришують, і з цим треба вчитися щось робити. Тому що знаю, що треба робити, а не можу. Потрібно було збиратися на кожен вид, і максимально викладатися на ньому. Можу собі занести в актив також особистий рекорд на 800-метрівці – 2.22,23, чим дуже задоволена.
 
Отож, після п’яти днів змагань в медальному заліку чемпіонату Європи збірна України має у своєму активі 6 нагород (по 2 золоті, срібні та бронзові), і посідає шосте місце. В таблиці за місцями (з 1-го по 8-е) ми четверті серед всіх країн-учасниць. Пальму першості утримують господарі.
 
У суботу українські атлети боротимуться за нагороди у чотирьох видах програми. Зранку майстри спортивної ходьби визначатимуть найкращих на дистанції 20 км. Жінки – о 10:05 за київським часом (Інна Кашина, Надія Боровська, Марія Філюк), чоловіки – об 11:55 (Іван Лосев, Віктор Шумік, Олексій Казанін). У вечірній частині програми майже одночасно, о 21:00 Андрій Проценко і Дмитро Дем’янюк розпочнуть фінальні змагання зі стрибків у висоту, а о 21:05 Марина Бех – зі стрибків у довжину.
Попередня статтяАнна Рижикова: «Цей чемпіонат Європи – сходинка до більш серйозних успіхів»
Наступна статтяЗ особистими рекордами, але без нагород