Найкращі у світі легкої атлетики за підсумками 2018 року

294
Еліуда Кіпчоге і Катеріне Ібаргуен названо найкращими легкоатлетами світу у 2018 році. Про це стало відомо на урочистій церемонії нагородження IAAFAthleticsAwards2018 (4 грудня, Монако).

 
Кіпчоге підтвердив свій статус одного з найсильніших бігунів на довгі дистанції у світі. У квітні він виграв Лондонський марафон (2:04.17 год). А через п’ять місяців на марафоні у Берліні на 78 секунд поліпшив світовий рекорд – 2:01.39.
 
Ібаргуен, відома всім за виступами у секторі для потрійного стрибка, цьогоріч змагалася також зі стрибків у довжину, і перемагала в обох на Іграх Центральної Америки і Карибських островів, Континентальному Кубку ІААФ та у фіналах «Діамантової ліги». Рік вона завершила з результатом 14,96 м з потрійного стрибка і 6,93 м зі стрибків у довжину.
 
Звання «Зірки, яка сходить» у 2018 році завоювали швед Арманд Дуплантіс і американка Сідні МакЛафлін.
 
Дуплантіс переміг на чемпіонаті Європи зі стрибків з жердиною з рекордом змагань і світовим рекордом U20 (6,05 м), а також став чемпіоном світу U20.
 
МакЛафлін побила свій же світовий рекорд U20 з бігу на 400 метрів з бар’єрами (52,75 с), що стало ще й найкращим результат світового сезону цього року.
 
Президентську нагороду вручили 91-річному Андреасу Бруггеру, колишньому штовхальнику ядра зі Швейцарії, відомому багатьом у якості директора змагань Zürich ionic Weltklasse. Доки він був на цій посаді, атлети 19 разів встановлювали світові рекорди на Weltklasse, а змагання стали одними з найпрестижніших у світі.
 
Тренерська відзнака року їде до США, до Джо Вайджила. За 50-річну кар’єру він працював тренером збірної на двох Олімпійських іграх, сімох чемпіонатах світу з кросу і чотирьох Панамериканських Іграх. Він займався підготовкою, зокрема, таких спортсменів, як олімпійський чемпіон з марафону Стефано Бальдіні, а також Меб Кефлецігі, Бренда Мартінес, Діна Кастор. Загалом, спортсмени, яких тренував Вайджил, виграли 20 медалей на найбільших чемпіонатах.
 
Нагороду «Жінка року ІААФ» присуджена пуерториканці Евелін Клаудіо Лопес.
 
Фотографією року названо світлину іспанця Фелікса Санчеса Апразоли, на якій зображено виснаженого Селемона Барегу після перемоги на змаганнях з кросу в Елгойбарі.