Наталія Добринська – про телефонну конференцію між WADA та МОК

220
23 січня відбулася телефонна конференція між WADAі МОК. Участь у ній також запросили взяти представників Комісії атлетів національних олімпійських комітетів. Від України участь взяла заступник голови Комісії атлетів НОК України Наталія Добринська.

 
Під час конференції інформацію надавали Джонатан Тейлор (голова CRC), Фредерік Донзе (операційний директор WADA) та Гюнтер Юнгер (головний слідчий WADA).
 
«Конференцію проведено з метою кращої комунікації з громадськістю і атлетами, а також для оновлення інформації щодо останніх подій. В подальшому МОК буде частіше робити подібні інформативні заходи, – розповідає Наталія Добринська. – Основна тема була довкола інформування щодо ситуації з російськими атлетами.
 
Були надані такі дані:по ситуації з російськими атлетами виникало багато критики і спірних моментів. Для вирішення конфлікту в процесі довгих переговорів WADA погодила з  Російською антидопінговою лабораторією передачу всіх матеріалів і баз даних по всім атлетам до 31 грудня 2018 року. Проте цю інформацію не надали, а вислали великий і неоднозначний документ з поясненням того, чому цього не сталося, посилаючись на різні норми закону Рос Федерації;
 
Тоді команда з 20 осіб, 15 з яких займаються дослідженнями і 5 – підтримкою, вирушили до Росії з тим, щоб узгодити процедури і знайти рішення. Після довгих переговорів матеріали, біоматеріали і бази даних були надані WADA. Це велике досягнення і надія на розслідування всієї ситуації з російськими спортсменами, яка є унікальною і потребує вивчення та глибокого аналізу. Для того, щоб захистити чистих спортсменів.
 
Чому так довго ведеться розслідування?
 
Російська лабораторія декларувала бажання допустити контролерів WADA до матеріалів, але водночас не відкривала доступ посилаючись на закон Росії про захист персональних даних. WADA не могла обходити закон і шукала інші шляхи. Коли вдалося домовитися, почали завантаження інформації на сервери, 24 терабайти інформації (на завантаження 1 терабайту потрібен 1 день). Інформація завантажена на свої сервери і копії на декілька незалежних серверів. Таким чином антидопінгова організація аналізує, збирає докази, вивчає інформацію, яка є дуже важливою у розслідуванні з російськими атлетами.
 
Орієнтовний час закінчення досліджень – червень 2019. Всі дані досліджень будуть зібрані в один звіт і передані на вивчення та оприлюднення. На основі звіту, будуть прийняті подальші рішення щодо долі російських атлетів і подальших процедур у роботі з Росією.
 
Для підготовки звіту WADA має право звертатись за будь якими зразками проб і спільно з російською агенцією здійснювати аналіз.
 
Також відбулася дискусія на предмет достовірності переданих даних. Представники WADA запевнили, що дані можуть бути спотворені, але це зробити дуже важко, оскільки залишається електронний слід змін на сервері. До того ж будуть здійснюватися дуже серйозні вивчення проб, взятих у різний час».
Попередня статтяСтипендії Кабінету Міністрів України видатним тренерам
Наступна статтяНові антидопінгові вимоги ІААФ і їх обговорення у ФЛАУ