Нові антидопінгові вимоги ІААФ і їх обговорення у ФЛАУ

230
Декілька днів тому відбулася чергова телефонна конференція між спецпідрозділом ІААФ з антидопінгу Athletics Integrity Unit та офісом ФЛАУ. З початку 2019 року Міжнародна Федерація внесла зміни до правил, які стосуються її антидопінгової діяльності. Тому її представники мали розмову з кожною національною федерацією, аби роз’яснити можливі незрозумілі моменти, а також зробити деякі акценти з огляду на специфіку ведення антидопінгової діяльності в окремо взятій країні.
 
Після цієї розмови в офісі Федерації легкої атлетики України відбулася велика спеціальна нарада, в якій взяло участь керівництво ФЛАУ на чолі з її президентом Ігорем Гоцулом, а також заступник директора Національного антидопінгового центру України Ярослав Кручек. Її метою було визначити завдання, розподілити сфери відповідальності та скоординувати зусилля подальшої роботи згідно з результатами бесіди з керівниками Athletics Integrity Unit.
 
Присутнім було повідомлено, що ІААФ дала високу оцінку результатами антидопінгової діяльності ФЛАУ в минулому році, відзначила серйозний прогрес щодо посилення боротьби з допінгом. Втім, те, що було успіхом вчора, назавтра вже таким не буде. Правила ІААФ щодо антидопінгової діяльності з 2019 року змінилися, стали ще більш жорсткими. Якщо раніш ІААФ розділяла відповідальність у цій сфері національних федерацій та інших організацій – антидопінгових центрів, уряду та парламенту країн, то відтепер для них неї національна федерація є єдиним керівним органом, який відповідає за стан легкої атлетики в державі. ІААФ більше не цікавить, хто в окремій країні за що відповідає і де закінчується межа компетенції національної федерації. Лише федерація легкої атлетики країни несе виключну відповідальність за ті процеси, які відбуваються в нашому виді спорту. Всі претензії ІААФ висуватиме виключно до федерацій.
 
– Для нас це достатньо тривожний момент, – зазначив президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Адже в ІААФ відзначають певний дисбаланс в Україні: ФЛАУ з її успіхами в антидопінговій діяльності, зусиллями, активною позицією значно випереджає у цьому напрямку інші наші організації, в тому числі Національний антидопінговий центр. Відтепер ми відповідаємо перед ІААФ за роботу і НАДЦ, і Мінмолодьспорту, і інших органів влади, які так чи інакше залучені в системі протидії допінгу. Це великий виклик для нас. І під час зібрання ми спробували визначити, як діяти ФЛАУ, аби активно стимулювати інші організації, які також мають внести свою частку в національну програму протидії допінгу.
 
Що в антидопінгових правилах ІААФ змінюється ще. Як і раніш, всі спортсмени, які претендують на участь в чемпіонаті світу, з січня по вересень мають пройти щонайменше три позазмагальних тестування. Але якщо для спринту, стрибків та метань це – тестування сечі, то для витривалості та багатоборств однією з проб буде проба крові. Графік заборів проб буде скореговано в залежності від дисципліни, яку представляє атлет, адже в різних видах цикли підготовки різні. Також кожен спортсмен має офіційно зазначити всіх людей, які з ним працюють – тренерів, тренерів-консультантів, лікарів, масажистів, менеджерів та інших осіб, які залучені до його тренувально-змагального процесу. І якщо атлета буде викрито в порушенні антидопінгових правил, відповідальність розповсюджуватиметься не лише на нього, але й на інших осіб з цього списку.
 
 
Всі претенденти на виступ на чемпіонаті світу (а цей перелік незабаром буде затверджено тренерською радою), мають регулярно надавати інформацію про своє місцеперебування задля можливості проведення позазмагальних тестувань, що, відповідно до правил ВАДА, робиться без попередження. Ненадання такої інформації або надання неправдивої інформації прирівнюється до порушення антидопінгових правил.
 
Також ФЛАУ має регулярно надавати інформацію про всі медичні препарати, які закуповуються для спортсменів, про всі процедури ти лікувальні призначення, що здійснюються для спортсменів, які входять в цей пул претендентів.
 
Ігор Гоцул підсумував, що в ФЛАУ буде створено спеціальну комісію, яка координуватиме роботу з проведення антидопінгової діяльності. Буде підготовлене звернення в Мінмолодьспорту, НАДЦ з роз’ясненням нових вимог ІААФ і шляхів їх виконання. За підсумками засідання надані конкретні доручення офісу ФЛАУ, тренерському штабу збірної України, відповідним комітетам та комісіям Федерації.
 
– Згідно з Законом України про Антидопінгову діяльність будь-яка наша заявка не може залишитися без розгляду і уваги НАДЦ, Мінмолодьспорту, інших органів, – розповів про свої враження від зустрічі віце-президент ФЛАУ Фідель Тимченко. – І дуже добре, що на нашій нараді був присутній заступник директора НАДЦ Ярослав Кручек. Він занотував всі наші побажання. Згідно з новими вимогами Міжнародної Федерації, ФЛАУ має взяти ситуацію у свої руки, самі керувати діями організацій, від яких залежить виконання нами умов ІААФ. Ми маємо розуміти: якщо якась з ланок буде погано працювати – це нам може нашкодити.
 
Зокрема, ми маємо вимагати належної кількості проб. Для нас не може бути поясненням – мало коштів. Ми щонайменше маємо заявити про необхідність. Якщо НАДЦ не виб’є фінансування – ми матимемо моральне право звертатися до Уряду, Президента. Ми будемо проводити роз’яснювальну роботу, працювати з законодавством. Територіальні ФЛА продовжуватимуть проводити антидопінгові семінари – і за нашою участю, і самостійно. Зараз все в наших руках, ФЛАУ має очолити цей процес.
Попередня статтяНаталія Добринська – про телефонну конференцію між WADA та МОК
Наступна статтяПеремога Табашник і повторення світового рекорду U20 у приміщенні від Магучіх