В’ячеслав Тиртишник – про повернення атлетів з Португалії і Киргизстану

441
Лічені дні відділяють українських легкоатлетів, які перебувають на зборах у Португалії і Киргизстані, від повернення в Україну. 2 травня додому прилетить група з Португалії, а 4 травня – з Киргизстану.

 
«Ми наполегливо працювали над питанням повернення наших спортсменів, регулярно були на зв’язку з посольствами і Міністерством закордонних справ України. Кілька разів було так, що рейси призначали на якусь дату, але потім переносили. Цього тижня стало відомо, що вони будуть 2 і 4 травня, і ми відразу придбали квитки, – розповідає головний тренер збірної України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник. – Ці рейси будуть не лише для наших груп, а для всіх громадян України з Португалії і середньоазійського регіону, які бажають повернутися додому».
 
При цьому тренер зазначає, що атлети, які зараз у Киргизстані, летітимуть не звідти, а з казахстанського міста Тараз.
 
«Планується, що разом повертатимуться українці, які зараз у Киргизстані, Казахстані, Узбекистані і Туркменістані, а ця точка найближча до всіх чотирьох країн», – пояснює він.
 
«Легкій атлетиці зрізали близько 70 відсотків фінансування, але збір, який відбувається зараз, був розрахований до 31 травня. Тому попри складні часи, якби не було цих спецрейсів, наші атлети, тренери і медичний персонал залишалися б до кінця терміну перебування на державному забезпеченні, – продовжує В’ячеслав Григорович. – Та оскільки до кінця не було відомо, чи закінчиться карантин 11 травня, чи буде продовжений, ми разом з МЗС і посольствами докладали якомога більше зусиль для повернення команди додому.
 
Ще є спортсмени у Кенії. У цій країні не так багато українців, тому спецрейсу не буде. Але і ми, і Ольга Ляхова постійно відслідковуємо рейси і залишаємося на зв’язку. Ніби-то вони є на 20-25 травня, тому якщо буде відкрите сполучення, вона теж повернеться якнайшвидше.
 
Якщо говорити про потенційні змагання цього року, то в умовах карантину головна тренерська рада підготувала щонайменше три шляхи. Один з них відпав, коли стало відомо про те, що чемпіонату Європи у серпні не буде. Зараз намагаємося реалізувати план Б. Ми, зокрема, прагнемо провести чемпіонати України у всіх вікових категоріях. І хоч сезон уже буде не таким, як мав би, але це потрібно для того щоб перевірити стан і готовність спортсменів. Беручи за основу результати цих змагань, на наступний рік буде сформовано і склад штатної збірної команди України, групи ШВСМ, ДЮСШ і таке інше.
 
Поки що у календарі залишається чемпіонат Європи з кросу у грудні, тому ми сподіваємося і на чемпіонат України з кросу. Є надія і ще хоча б на один міжнародний старт – це можуть бути чемпіонати Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, адже її президент Добромір Карамарінов має дуже велике бажання провести якомога більше чемпіонатів. Тож якщо ми матимемо можливість, братимемо у них участь».
 
В’ячеслав Тиртишник висловив особливу подяку послам і співробітникам посольств України у Португалії і Киргизькій Республіці та Міністерства закордонних справ України. А особливо надзвичайному і повноважному послу України у Киргизькій Республіці Валерію Жовтенку Валерію та другому секретарю з консульських питань Ганні Горбуновій, яка безпосередньо займалася нашим питанням. Надзвичайному і повноважному послу України у Португалії Інні Огнівець, першому секретарю з консульських питань Володимиру Комарчуку та третьому секретарю з консульських питань Ганні Романчук.