Зі світу по нитці: Перенесення зимового Кубку Європи з метань, Берквіст пророкує Магучіх рекорд світу та інші цікавинки сезону

616

Зимовий Кубок Європи з метань, який було заплановано провести в Лейрії 13-14 березня, буде перенесено через пандемічну ситуацію в Португалії. Європейська Атлетика продовжуватиме безперервно моніторувати сучасну санітарну ситуацію в країні, аби визначитися з потенційними новими датами для проведення цього старту.

***

Чинна рекордсменка світу зі стрибків у висоту серед жінок в приміщенні Кайса Беквіст після перегляду стрибка Ярослави Магучіх на 2.06 підкреслила, що для неї такий результат 19-річної українки не став сюрпризом. «Думаю, мені недовго залишилося ходити в рекордсменках світу, – сказала шведка в телефонному інтерв’ю SVT.se. – Ярослава постійно піднімає планку власних досягнень і, як на мене, є найбільшим талантом стрибків у висоту за всю історію. Якщо хтось і може побити моє досягнення просто зараз, то це саме вона. Думаю, українка може стрибати навіть вище за 2.10м».  

***

Цікавий і досить сильний склад чоловічого забігу на 1500м анонсували організатори турніру Meeting de Lievin, який відбудеться 9 лютого. Стартовий лист очолить чемпіон світу в приміщеннях Самуель Тефера з Ефіопії, котрому протистоятимуть чемпіони Європи Якоб та Філіп Інгебрігтцени, срібний призер чемпіонату світу в приміщенні поляк Марцін Лєвандовски та кенієць Бетвелл Бірген. Не можна скидати з рахунків і неодноразового чемпіона Європи серед молоді, господаря  змагань Джиммі Грессьє.

***

Чоловічий біг на 1500м також стане однією з головних подій старту Meeting Metz Moselle Athlelor 6 лютого за участю і Тефери, і Марціна Левандовськи,  разом з екс-чемпіоном світу в приміщенні джибутійцем Аянлехом Сулейманом. Кенійці Майкл Саруні та Коллінз Кіпруто змагатимуться з британцем Гаєм Лірмонтом на чоловічій 800-метрівці, тоді як у жіночому забігові колишня дворазова чемпіонка Європи в приміщенні Селіна Бухель стартуватиме в компанії Ноель Яріго з Беніну та чемпіонки світу серед юніорів ефіопки Дірібе Велтеджі. На жіночій дистанції 400 метрів знову побачимо в дії головних суперниць Анни Рижикової у бар’єрній дисципліні: чинну лідерку світового сезону Фемке Бол з Нідерландів та Леу Шпрунгер.  Чемпіон Європи з Греції Мілтіадіс Тентоглу підтвердив свою участь в чоловічих стрибках у довжину.

***

Чинна чемпіонка Європи в приміщенні на дистанціях 1500м і 3000м серед жінок Лаура Мюїр прийняла рішення не захищати свої титули в Торуні. «В олімпійський рік ми, як правило, зосереджуємося на літньому змагальному сезоні, – сказала британка BBC Sport.  – Нікому не хочеться приїхати туди і виявитися не готовим до боротьби найвищого рівня. То ж ми намагаємося підготуватися якомога краще, враховуючи терміни, які у нас є на даний момент».

***

Чемпіон Європи з бігу на 110 метрів з бар’єрами Паскаль Мартіно-Лагард знявся з усіх лютневих змагань, включаючи чемпіонат Франції в приміщенні через травму підколінного сухожилля, здобуту під час забігу в Карлсруе. Втім, за інформацією L’Equipe, французький бар’єрист все ще сподівається відновитися і виступити на березневому чемпіонаті Європи в приміщенні.

***

Чемпіонка світу з семиборства Катаріна Джонсон-Томпсон продовжує успішне відновлення після травми ахілла, отриманої наприкінці 2020 року. «Слушний момент, аби поділитися з вами результатами прогресу мого відновлення. Після травми ахілла я кілька останніх тижнів була у «чобітку», який завтра зніметься. Зараз я перебуваю вдома в Ліверпулі на реабілітації, але вже планую повернуся до Монпельє в березні, щоб розпочати тренування», написала британка на своїй сторінці в Instagram.

***

Після операції на коліно чинний чемпіон світу з метання списа Андерсон Петерс з Гренади заявив, що його поточна підготовка до літнього сезону відбувається краще, ніж будь-коли. «Я ще ніколи не мав таких показників тренувального процесу», – наголосив атлет.

За матеріалами EME News та світових видань