Крик душі багатоборців, або несподіваний початок проекту WA Global Conversation

1078
Фредрік Самюельссон. Фото EICH_2019

22 березня World Athletics (WA – міжнародна асоціація легкої атлетики) презентувала свій новий проект Global Conversation (Глобальна Бесіда), який є частиною впровадження Світового Плану та розробки дорожньої карти розвитку Королеви Спорту на 2022-2030 роки. Його мета – вислухати легкоатлетичне співтовариство, визначити, на якій позиції знаходиться наш спорт у кожному куточку світу, та встановити бачення та напрямки дій на найближчі 10 років.

Цього ж самого дня, 22 березня, срібний призер чемпіонату Європи серед молоді 2017 року з чоловічого десятиборства Фредрік Самюелссон, направив до Світової та Європейської Атлетики відкритий лист, під яким поставили свій підпис більше 250 багатоборців із сорока країн світу, включаючи переможців і призерів Олімпійських Ігор, світових та континентальних першостей. Серед тих, хто хоче бути почутим і вперто бореться за права своєї легкоатлетичної дисципліни і екс-чемпіонка світу з жіночого семибортва Анна Касьянова разом зі своїм чоловіком, неодноразовим призером чемпіонатів світу на стадіонах та у приміщеннях Олексієм Касьяновим, чинний чемпіон світу з десятиборства Ніклас Каул, бронзовий призер чемпіонату світу 2017 року Кай Казмірек, чемпіон Європи 2016 року Томас ван дер Платсен, бронзова призерка чемпіонату Європи 2016 року Івона Дадіч, срібний призер чемпіонату Європи 2010 року Елко Сінтніколаас, чемпіон Європи у приміщенні 2019 року Хорхе Уреня 2019, чемпіон світу серед юніорів Ніамх Емерсон та чинні чемпіони Європи серед юніорів Марія Вісенте та Саймон Ехаммер.

У відкритому листі багатоборці висловлюють своє занепокоєння щодо тенденції зменшення кількості учасників на їхніх видах на усіх без виключення головних стартах сезону включно з Олімпіадами. Відомий у минулому угорський десятиборець Атілла Жівоцки, котрий завершив свою кар’єру два роки тому у віці 42 років, зробив елементарний порівняльний аналіз кількості багатоборців, які стартували на останніх восьми Олімпіадах, і які очікуються на Іграх в Токіо. Числа, хоча і різнилися, але середній показник був на рівні 35-ти учасників. Чітко виділяється хіба що Пекін 2008, де брали участь більше 40 семиборок та десятиборців.

Семиборство (жінки)        Десятиборство (чоловіки)

1988 Сеул                            32                                           39

1992 Барселона                   33                                           36

1996 Атланта                       29                                           40

2000 Сідней                         33                                           38

2004 Афіни                          34                                           39

2008 Пекін                           43                                           40

2012 Лондон                        40                                           31

2016 Ріо де Жанейро            31                                           32

2020 Токіо                           24                                           24

Aттіла Жівоцки. Фото WA

А подальше вивчення Аттілою цифр красномовно вказує, що хоча 78-й найкращий марафонець у світі може бути олімпійцем, 25-й найкращий багатоборець уже навряд чи отримає шанс представити свою країну на Олімпіаді. Всі ці й інші факти було викладено у відкритому листі, фрагменти з якого ми пропонуємо вашій увазі.

«Передумови

За останні роки кількість багатоборців на літніх чемпіонатах скоротилася з 32 до 24, а у приміщеннях – обмежене 12 спортсменами.

На нашу думку, таке зменшення має низку негативних наслідків, які завдають шкоди як змаганням з багатоборства, так і самим атлетам та працюють проти наших спільних цілей щодо розвитку та просування нашого спорту. Зокрема, поєднання скорочення кількості учасників та нова система світового рейтингу разом створюють ситуацію, коли потрапляння багатоборця на головний старт сезону стає справжнім викликом.

Приклад: чемпіонат Європи у приміщенні в Торуні

Чемпіон Европи у приміщенні 2021 Кевін Майєр. Фото ЄА

Ми розуміємо основні принципи відбору і не виступаємо проти них. Однак у квоті 12 багатоборців для спортсменів, які змагалися протягом зимового сезону 2020-21, було доступно лише 5 місць.

Більш того, з 12 семиборців у Торуні, лише 8 закінчили змагання. А насправді, лише перша вісімка і могла отримати додаткові очки у залік світового рейтингу. Подібна ситуація склалася і в жіночому п’ятиборстві. Виходить, для отримання рейтингових балів варто було просто закінчити змагання бодай з якимось результатом.

А тим часом напередодні старту в Торуні 14 семиборців мали у своєму активі результати від 5900 до 6100, показані протягом 2021 року, і вочевидь, що такі найкращі результати сезону дозволили б їм боротися за медалі. У Торуні 4 атлети вибули проятгом турніру (і це характерно для багатоборств), але принаймні ще четверо залишились вдома, позбавленими можливості навіть змагатися за рейтингові очки. Адже із восьми доступних доріжок у спринті, в кожному із двох забігів дві були порожніми.

Вплив скорочення кількісті учасників

Командний чемпіонат Європи з багатоборств у Луцьку

Багатобортва – дисципліни досить складні. То ж цілком природньо, коли учасників не можуть закінчити змагання через травми чи «баранки», отримані на одному із видів. А через обмеження кількості учасників набирати очки до світового рейтингу стає надзвичайно складно. Адже нова система побудована так, що на рівні з самим результатом, не менш важливим залишається й те, на яких змаганнях він був показаний.

Але ми, наприклад, більше не маємо Кубку Європи з багатоборств, який був цінним джерелом рейтингових балів для європейських спортсменів та можливістю здобуття міжнародного досвіду для майбутніх зірок. Зараз багатоборці, котрі лише починають свій шлях, не мають ані континентальний кубок як найближчу мету для втілення амбіцій, ані реальних перспектив кваліфікуватися на головні старти літніх сезонів завдяки скороченню кількості учасників на 25%.

 

Наступні кроки

Ми розуміємо, що є багато факторів, які слід збалансувати при організації чемпіонатів. Ми розуміємо і те, що кількість учасників на видах мала б бути визначена заздалегідь. Але чинне обмеження у багатоборствах не є доречним. Більш того, воно є несправедливим у порівнянні з іншими дисциплінами.

Ми просимо вас переглянути обмеження кількості багатоборців, які можуть брати участь у чемпіонатах Європи та світу. Ми б хотіли збільшення числа учасників принаймні до 16 на чемпіонатах у приміщеннях, та повернути бодай 32 позиції на відкритому повітрі.

©Getty Images for IAAF
©Getty Images for IAAF

Серед тих, хто підписав цей лист є й ті, хто вже успішно пройшов кваліфікаційне сито, але й ті, кому це зробити не вдавалося ще ніколи. Багато з нас досвідчені спортсмени, інші – на початку своєї кар’єри. Але сьогодні ми говоримо в один голос і від імені всіх спортсменів, які прагнуть змагатися на найвищому рівні в легкоатлетичних багатоборствах.»  

Світова Атлетика відреагувала на лист миттєво:

«Формуючи майбутній напрямок розвитку нашого спорту, ми б хотіли взаємодіяти з усіма причетними до справи. Ми завжди готові вислухати наших спортсменів. WA доклала величезних зусиль для проведення міжнародних змагань протягом останнього року, незважаючи на виклики пандемії. Ми шукатимемо і подальші можливості для змагань усіх легкоатлетів, а для багатоборців особливо».

Що ж, діалог розпочато, а ФЛАУ слідкуватиме за розвитком подій з вирішення цього питання.

І наостанок, – можливість для кожного, хто може і хоче бути почутим. Пройти реєстрацію у проекті Global Conversation ви можете за цим посиланням, обравши для себе одну із 12 доступних мов.

Бути почутим, принести свої ідеї та бачення щодо розвитку легкої атлетики, поділитися власними проблемами і попросити допомогу щодо їх вирішення, можна вступивши і до новоствореної  Асоціації Легкоатлетів (стосується лише атлетів з результатами міжнародного рівня), яка до речі, цілковито підтримала відкритий лист легкоатлетичної багатоборної спільноти.

Про Асоціацію Легкоатлетів, створену чотириразовим чемпіоном світу з потрібного стрибка Крістіаном Тейлором, як до неї потрапити, які нагайні питання через неї вирішувати, тощо, – читайте на сайті ФЛАУ вже найближчими днями в ексклюзивному інтерв’ю із засновником організації. (Частина перша)

Попередня статтяРекорди, норматив і непередбачувані розв’язки зимового чемпіонату України зі спортивної ходьби
Наступна статтяКрістіан Тейлор: “Ми – це спорт” (частина перша)