Зі світу по нитці: Оновлення світових топ-листів, перший старт Самби за півтора роки, футболіст – стрибун у довжину, відповідь Дюплантіса Сергієві Бубці та інше

821

Не зважаючи на чисельні світові локдауни, літній легкоатлетичний сезон все ж таки по-троху починає розкручуватися, а вряди-годи з досить високими результатами і навіть з національними чи континентальними рекордами. Найцікавіші з них ми назбирали #зісвітупонитці:

***

Фото WA

На міжнародних змаганнях Box Hill Classic у Мельбурні півфіналістка Олімпійських Ігор 2016 та чемпіонату світу в Досі 2019 Лінден Холл стала першою жінкою Океанії, котра розміняла 4 хвилини на дистанції 1500 метрів. До того ж 29-річна австралійка з результатом 3:59.65 очолила світовий топ-лист 2021 року.

***

Першим в історії Аргентини чоловіком, котрий вибіг з чотирьох хвилин на 1 милі, став Федеріко Бруно. На турнірі в Конкордії 27-річний атлет подолав дистанцію за 3:59.27, що дозволило йому піднятися одразу на сьому позицію в південно-американському топ-листі за всю історію. Цікаво, що Бруно представляв Аргентину на Олімпіаді в Ріо де Жанейро на марафонській дистанції, але вважається бігоном на середні дистанції. Нинішнього року Федеріко вже встановив новий національний рекорд на «півторашці» – 3:38.23

***

Фото WA

Дворазова і чинна чемпіонка світу зі штовхання ядра Донг Льяо перемогла на спеціалізованих змаганнях з метань в китайському Ченьджу з другим показником світового сезону 19.54м. Втім найкращий результат у світі нинішнього року був показаний на цьому турнірі в секторі для метання спису серед жінок. Срібна призерка минулого чемпіонату світу Лю Шіунг виграла змагання у своєї більш досвідченої та титулованої співвітчизниці, триразової призерки світових першостей Лу Гуюй: 64.56м vs 62.90м. Дворазова чемпіонка Азійських Ігор та триразова призерка чемпіонатів світу Ванг Женг була найсильнішою з метання молота серед жінок – 71.93м.

***

Рекорсмен Азії та чинний призер чемпіонату світу з бігу на 400м з бар’єрами Абдеррахман Самба вперше вийшов на старт з часу завоювання бронзової медалі в Досі. На гладкій 400-метрівці турніру ACNW Open Track у Почефструмі 25-річний катарець став переможцем з часом 45.43сек.

Рекордсмен світу та Олімпійський чемпіон з бігу на 400м Вейд ван Нікерк після першого досить посереднього старту на 200-метрівці переміг на другому етапі Athletix Invitational Meeting вже з вагомішим результатом 20.10сек, щоправда попутний вітер перевищував норму, хоча лише на 0.1м/с. «Нарешті я задоволений своїм часом,» – прокоментував свій виступ Вейд ван Нікерк в інтерв’ю iol.co.za. – «Та величезна та важка робота, пророблена впродовж підготовчого сезону, вже на тренуваннях вказувала, що я мав би показувати швидкі секунди. Але тренування – це одне, а змагання – зовсім інша справа. То ж я радий, що мені вдалося втілити свою форму саме під час змагань.»  

Знову надзвичайні швидкості продемонструвала юна рекордсменка Намібії з бігу на 400м. На цьому ж турнірі в Преторії 17-річна спринтерка подолала 200м за 22.59сек але з вітром +3.9м/с.

***

30-річний Маркіз Ґудвін, котрий на Олімпійських Іграх у Лондоні посів 10 місце в секторі для стрибків у довжину серед чоловіків, представляючи збірну США, останні роки більшу частину свого часу проводив в НФЛ, граючи Buffalo та San Francisco. Втім, використавши привілеї вільного агента, Ґудвін  повернувся в сектор і показав, що з ним, можливо, доведеться рахуватися на американському олімпійському відборі, який заплановано на червень. На турнірі Florida Pro Addition в Мірамарі Маркіз, про всяк випадок, вже стрибнув на 8м12см.

***

Видання The Sun повідомляє, що срібний призер чемпіонату Європи з бігу на 100 метрів Ріс Прескод розійшовся зі своїм багаторічний наставником Джонасом Доду і переїжджає тренуватися до Флорії під керівництво Майка Голловея. «Мені сподобалися принципи роботи Майка, які полягають у тому, щоб зробити когось одночасно кращим спортсменом і кращою людиною. Я вже давно в Англії і знаю, чого хочу від себе. Нова тренувальна група здається справді дуже дружньою, набагато оптимістичнішою,» – пояснив своє рішення 25-річний британець.

***

Фредерік Оманьяла, котрий нинішнього тижня встановив новий національний рекорд Кенії з бігу на 100 метрів серед чоловіків та виконав олімпійський норматив 10.01сек (вітер +1.4), заявив, що сподівається потрапити до складу національної збірної, котра вирушить до Токіо, не зважаючи на те, що рішенням федерації жоден порушник анти-допінгових правил у минулому, не зможе представляти країну на чемпіонах світу чи Олімпійських Іграх. Реагуючи на слова Оманьяли, перший віце-президент легкоатлетичної федерації Кенії Пол Мутвій наголосив, що організація не збирається змінювати свою позицію щодо існуючого правила.

***

Під час інтерв’ю на Olympic Channel з легендою світових стрибків з жердиною, Олімпійським чемпіоном, 35-разовим рекордсменом світу та 9-разовим чемпіоном світу (на стадіонах та в приміщеннях) Сергієм Бубкою, чинний рекордсмен світу і чемпіон Європи Арманд Дюплантіс зауважив, що є ще чимало вершин, які б він хотів досягти протягом своєї кар’єри. «Якщо я хочу вас наздогнати, – сказав швед прославленому українцеві, – то мені потрібно зробити ще кілька речей. Втім, моя кар’єра лише розпочалася. То ж я маю всі підстави сподіватися, що досягну ще більшого.»

Попередня статтяЧемпіонат Європи U18 скасовано
Наступна статтяРозпочалося голосування за найкращих легкоатлета й легкоатлетку березня в Україні