Сергій Романчук – про чемпіонат України з бігу на 10000 метрів і команду на Кубок Європи

1062

Наприкінці минулого тижня Виконкомом ФЛАУ був затверджений склад команди, яка 5 червня, у Бірмінгемі, представить Україну на Кубку Європи з бігу на 10000 метрів.

Відбір до команди відбувався на чемпіонаті України з бігу на 10000 метрів у Черкасах. І якщо у чоловіків перша четвірка заявила про бажання бігти у Великій Британії, то з жіночою все виявилося дещо інакше.

«В останні роки жіноча українська команда досить непогано виступала на Кубках Європи, була і третьою, і четвертою, – говорить головний тренер з видів витривалості Сергій Романчук. – Завжди добре, коли команда боєздатна і бореться бодай за місце в шістці, але цього року кілька лідерок, на жаль, не поїдуть у Бірмінгем. Зокрема, змагання пропустять дві атлетки з першої четвірки.

Про рішення Євгенії Прокоф’євої пропускати Кубок Європи ми знали ще до чемпіонату України. Вона вже стовідсотково бігтиме марафон на Олімпійських іграх і цілеспрямовано до них готується. У середині травня у неї розпочнеться збір, і Бірмінгем би лише порушив план підготовки.

Наталія Легонькова, яка фінішувала четвертою, зараз не дуже добре почувається, тому вирішила теж пропустити Кубок Європи й відновити здоров’я.

Натомість у Бірмінгем поїдуть переможниця й бронзова медалістка чемпіонату України Валерія Зіненко й Ольга Скрипак.

Зіненко відмінно виступила на чемпіонаті України, і це попри дві доби, які провела в літаках і аеропортах! Сподіваюся, на Кубку Європи їй вдасться виконати олімпійський норматив. Вона дійсно добре готова, й уже в Черкасах могла показувати ще кращий час. У неї економна й ефективна техніка просування вперед. Є ті, хто біжить високо й гарно з естетичної точки зору, але енергозатратно. Валерія ж біжить вперед. І що мені ще в ній подобається, так це її налаштування. Олімпійський норматив високий, але коли ми з нею про нього говоримо, я чую: «А чому б і ні?» Важливо, коли спортсмен не бачить проблем і готовий рухатися вперед.

У Черкасах також стартувала Вікторія Калюжна, але зійшла з дистанції. Їй добре біглося, проте за тиждень до цього у неї був марафон у Дебно, й це дало про себе знати.

Тож у нас постало питання бодай третьої учасниці. Наталія Семенович, яка йшла слідом, не мала нормативу на «десятці», проте, на щастя, організатори також зараховували результати, показані на півмарафонській дистанції, і вона все ж змогла потрапити до команди.

З лідерів чемпіонат України пропускали Богдан-Іван Городиський і Дар’я Михайлова. У них є невеличкі мікротравми, а це спортсмени такого рівня, які не будуть виходити на старт, аби просто пробігти й показати посередній результат. Тому вони вирішили не виступати й готуватися до Олімпійських ігор.

У чоловіків за винятком Городиського стартували чи не всі лідери останніх років. І вся перша четвірка виступить у Бірмінгемі.

Змагання виграв Іван Стребков. Він встановив особистий рекорд і після фінішу сказав, що почувається чудово і ще не повністю себе реалізував. Роман Романенко теж досить досвідчений спортсмен, твердо приносить очки в залік команди на міжнародних змаганнях. А якщо він пробіжить на рівні своїх особистих рекордів, буде взагалі чудово.

Ігор Порозов вже десь третій рік працює з Дмитром Барановським. Мені подобається, що він відродився. Ігор очолював забіг, нагнітав темп, мав дуже хороший вигляд. Так, у нього немає сильного фінішу, тому він поступився Стребкову й Романенку, але його повернення очевидне.

Микола Нижник готується до Олімпійських ігор, проте в його план Кубок Європи входить, тож він поїде до Бірмінгема. До чемпіонату України він не підходив на піку форми, але зміг стати четвертим; а після Кубка Європи Микола поїде на заключний гірський етап підготовки до Олімпіади».

«На чемпіонаті України також був відбір на молодіжний чемпіонат Європи, – продовжує Сергій Романчук. – Володимир Ліщук, тренер Богдани Семьонової і Вадима Лонського, завірив, що вони готують пік форми саме на першість континенту, а на чемпіонаті України стартують, так би мовити, малою кров’ю. І в цьому є логіка, адже чемпіонат Європи буде аж у липні. При цьому обоє перемогли в Черкасах, а враховуючи те, що минулорічний результат Богдани входить до європейського топу, сподіваємося, їй буде під силу поборотися за медалі.

У жінок U23, до речі, склалася цікава ситуація. Дар’я Вдовиченко, яка має норматив з бігу на 800 метрів на молодіжний чемпіонат Європи, в Черкасах вийшла на старт просто заради темпового бігу, але при цьому фінішувала другою і виконала норматив на десятці. Проте вони все ж планують на чемпіонаті Європи бігти 800 метрів, а на 10000 нормативи крім Семьонової також є у Вікторії Ковби й Ірини Довгуші.

Ще хотів би відзначити юніора Андрія Атаманюка. Він також виграв крос, показав непоганий результат взимку на дистанції 3000 метрів. Не скажу, що в Черкасах у нього був надто високий результат, але у цього хлопця є якась музика в бігу. У нього хороший потенціал, він добре складений, у нього хороша техніка, при чому як природня, так і вже та, якій вчить тренер. Тому це той атлет, якого ми розглядаємо на перспективу».

Нагадаємо, що цього року на чемпіонаті України був призовий фонд, наданий легкоатлетичним клубом «Легонькових».

«Я постійно прагну, щоб у змаганнях, де представлені види витривалості, був призовий фонд. Ця праця має оплачуватися. І було надзвичайно приємно, коли зателефонували з клубу «Легонькових» і сказали, що хочуть допомогти. Щира подяка таким людям», – додав Сергій Романчук.