Українці виграли першу медаль командного чемпіонату Європи-2021 зі спортивної ходьби

999

Першу медаль командного чемпіонату Європи-2021 зі спортивної ходьби, який триває у Подєбрадах, виграли чоловіки на дистанції 50 км. Бронзу Україні принесли Іван Банзерук, Валерій Літанюк, Ігор Главан і Антон Радько.

З перших кілометрів дистанції лідерство захопив німець Карл Юнґганнс. Свої перші 50 км на міжнародному рівні Юнґганнс пройшов якраз на Кубку Європи у Подєбрадах у 2017 році. Тоді з часом 4:07:23 год він фінішував 18-м, а вже за кілька місяців замкнув 12-ку найсильніших на чемпіонаті світу в Лондоні, поліпшивши чеський результат відразу на 20 секунд.

Цікаво, що Юнґганнс не лише швидко ходить, а й має досить високі результати з бігу. Зокрема, у 2020 році в Дрездені він пробіг півмарафон за 1:03:53 год, а роком раніше у Франкфурті подолав марафон за 2:17:54 год.

Тривалий час серед найближчих переслідувачів Юнґганнса були українець Ігор Главан, італієць Марко де Лука й німець Натаніель Зайлер. Проте склад цієї групи вже на 30-му кілометрі змінився, у той час як лідер збільшив свою перевагу. Зокрема в неї ввійшов Іван Банзерук і зрештою саме він фінішував найкраще серед українців.

Нагадаємо, що саме Банзерук виграв Кубок Європи в Подєбрадах у 2017 році. А от останні два чемпіонати України завершилися для нього невдало: в жовтні в Івано-Франківську судді після чотирьох червоних карток дискваліфікували його, а в березні, отримавши три картки і зайшовши на пітлейн, Іван вирішив навіть не продовжувати дистанцію. У Чехії учень Володимира Яловика таки довів усім, що вміє ходити за правилами. Він 11-й (3:53:51 год).

Валерій Літанюк, для якого 50-ка у Подєбрадах стала вже другою цього року, фінішував 13-м (3:55:45 год). Ігор Главан, який чотири роки тому був другим на цій трасі і якому належить рекорд України, цього разу фінішував 17-м (3:58:12 год). Саме ці три результати пішли в залік нашої команди. Антон Радько, який у березні виграв 35 км на зимовому чемпіонаті України, фінішував 23-м (4:06:41 год).

А що з Юнґганнсом? Німець лідирував до 44 км, проте за шість кілометрів до фінішу почав втрачати лідерство і зрештою посів восьме місце (3:52:07 год). Переможцем командного чемпіонату Європи зі спортивної ходьби  став іспанець Марк Тур (3:47:40 год). Фін Алексі Ойяла (3:48:25 год) та італієць Андреа Агрусті (3:49:52 год) фінішували другим і третім відповідно.

У командному заліку українці на два пункти випередили іспанців і стали третіми (41 очко). Попереду лише італійці (23) й німці (24).

***

У ранковій частині програми також виступили юніори. Нагадаємо, що через вікові обмеження у Подєбради поїхала лише чоловіча команда U20. Її лідер, Тарас Корецький, фінішував десятим на дистанції 10 км. Учень Олени Борисюк в Чехії встановив особистий рекорд – 42:52 хв.

З особистими рекордами змагання завершили також Олександр Мицик (44:58 хв, 14-те місце) і Єгор Шелест (46:17 хв, 16-те місце). А у командному заліку українці стали п’ятими.

Першим фінішну лінію перетнув француз Дімітрі Дюран, проте святкувати перемогу довелося недовго. Вже за кілька хвилин стало відомо, що через порушення правил на заключному колі Дюран отримав хвилину штрафу й з результатом 42:26 хв перемістився на четверту позицію. Золотий дубль в іспанців Хосе Луїса Ідальго (41:35 хв) і Поля МакГрата (41:51 хв). Серхат Гюнгьор з Туреччини третій (42:20 хв).

***

Вперше в програмі командного чемпіонату Європи жінки долали 35 км. Збірна України мала втрати на цій дистанції ще до старту – тест Тамари Гаврилюк на COVID 19 у Подєбрадах дав позитивний результат. Таким чином, на старт вийшли лише три українки. Прогнозовано, найкращою серед них стала Христина Юдкіна, яка до того ж є тренеркою Валерія Літанюка. Юдкіна з особистим рекордом 3:14:46 год фінішувала 17-ю.

Новоспечена рекордсменка України серед молоді Яна Фарина не змогла фінішувати, завершивши дистанцію за вісім кілометрів до фінішу. Людмила Шелест після трьох червоних карток зайшла на 5-хвилинний пітлейн, проте згодом отримала четверту червону картку й була дискваліфікована. Нагадаємо, що паралельно з нею, але в змаганнях юніорів, виступав її син Єгор Шелест.

Перемогу серед жінок на дистанції 35 км здобула гречанка Антігоні Дрісбіоті (2:49:55 хв). Італійки Елеонора Джорджі (2:51:05 год) і Лідія Барчелла (2:51:50 год) – друга і третя відповідно. У командному заліку перемогли італійки. Греція виграла срібло, а Білорусь – бронзу.

Трансляція 20 км серед жінок і чоловіків на командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби