Денис Тобіас – про командний чемпіонат Європи зі спортивної ходьби й олімпійський відбір

823

17 травня українські скороходи повернулися з командного чемпіонату Європи зі спортивної ходьби. В аеропорту «Бориспіль» з квітами й словами привітань і вдячності за виступ та боротьбу на дистанції команду зустрічав віцепрезидент ФЛАУ Віктор Грінюк.

У спортсменів попереду кілька днів відновлення, після чого вони знову з головою зануряться у період плідної підготовки… У когось до Олімпійських ігор, а в когось – до вирішального відбору на них.

«Відбір на Олімпійські ігри завершився на дистанції 50 кілометрів серед чоловіків. Натомість і на жіночій, і на чоловічій двадцятці розв’язка ще попереду», – говорить старший тренер збірної України зі спортивної ходьби Денис Тобіас.

Згідно з критеріями відбору, опублікованими на сайті ФЛАУ, вікно для виконання кваліфікаційних нормативів на Олімпійські ігри закрилося 16 травня 2021. Саме в цей день у Подєбрадах відбувався командний чемпіонат Європи зі спортивної ходьби.

«До Олімпійських ігор лишається трішки менше трьох місяців. Ми визначили таку дату для того, щоб у команди був час для планомірної підготовки до них, – продовжує Денис Тобіас. – До того ж командний чемпіонат Європи для скороходів другий за значимістю турнір цього року після Олімпіади.

Мар’ян Закальницький має норматив, до того ж він найвище з українців як у світовому рейтингу, так і в топлисті. За ним ідуть Ігор Главан та Іван Банзерук».

На командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби нормативів у команді не додалося, проте без медалей атлети не повернулися.

«Медаль така ж, як була в Алітусі два роки тому. Тільки тоді вона була золота, а зараз бронзова», – демонструє в аеропорту медаль Іван Банзерук. Саме він найшвидше з українців подолав у Чехії 50 км і фінішував 11-м. Більше того, Іван тривалий час йшов у групі переслідувачів лідера, німця Карла Юнґганнса, проте заключні десять кілометрів не дозволили фінішувати в першій трійці.

«Банзерук грамотно почав, спокійно пройшов десятку, потім почав накатувати й наздогнав групу. Проте виникли проблеми зі шлунком, і останню десятку йому було складно долати, – розповідає Денис Тобіас. – Власне, її завжди складно йти на 50-ці, але Іван і взагалі доходив на морально-вольових.

Хотів би ще звернути увагу на те, що й Іван Банзерук та Валерій Літанюк, і чоловіча й жіноча команди на 20 км на чемпіонаті Європи пройшли без жодної записки від суддів! При цьому на останніх двох чемпіонатах України Банзерука дискваліфікували, потім загнали на пітлейн. Літанюк в Івано-Франківську теж відбував 5-хвлинний штраф, і якби не це, то показав би там дуже високий результат. А так довелося шукати інші старти, він виступав у Туреччині, але там не зовсім правильно розклав сили по дистанції. Хто знає, яким би був результат, якби зараз він цілеспрямовано готувався до Подєбрад.

Таке тисне на спортсменів, не дає розслабитися психологічно. Та й насторожує атлетів з інших країн, а до нас на чемпіонат України в Суми хочуть приїхати скороходи з Білорусі, Казахстану, Румунії…

Коли два старти поспіль у твоїй країні судді тебе карають, то ти й на міжнародну арену виходиш, боячись, помилитися, адже раптом і тут повториться той же сценарій. Але Ваня довго йшов у лідируючій групі, швидкість була висока, його бачили всі судді – і жодної записки!

У збірній ми постійно працюємо над удосконаленням техніки. Так, ходьба завжди була і буде суб’єктивною, у більшій чи меншій мірі. Але старт у Чехії – це показник рівня техніки українських скороходів».

Жінки в Подєбрадах долали 35 кілометрів. Ця дистанція для командних чемпіонатів Європи нова. Раніше скороходи/-ки долали її як суміжну, але в лютому Європейська легка атлетика повідомила про те, що в Подєрадах буде саме вона. Щоправда, виступити найсильнішим складом Україні не вдалося. І якщо два роки тому наші атлетки виграли командне золото Кубка Європи на 50-ці, то зараз до фінішу 35-ки дісталася лише Христина Юдкіна.

«Олена Собчук зосередилася на дистанції 20 кілометрів, оскільки саме вона входить в олімпійську програму. Валентина Наявко (Мирончук) стала мамою і ще не повернулася до змагань. З лідерів залишалася лише Христина Юдкіна, – говорить Денис Тобіас. – Минулого року на 50-ку перейшла Тамара Гаврилюк і в березні на чемпіонаті України в Луцьку перемогла з чудовим результатом.

Ми сподівалися, що Юдкіна, Гаврилюк і Яна Фарина зможуть поліпшити результати й ми будемо на п’єдесталі. Але в нас розвалилася команда. Коли стало відомо про позитивний тест Тамари Гаврилюк, об’єктивно було зрозуміло, що шансів на медаль у нас дуже мало. А потім ще й дискваліфікували Людмилу Шелест, Яна Фарина через спазм не змогла фінішувати. Та й Христину Юдкіну турбувала стара травма. Якби не це, вона могла б показати набагато кращий час.

Тома дуже засмутилася, коли дізналася про результати тесту. Плакала, просила вибачення у тих, кого не допустили до змагань через контакт з нею. Але ж вона не винна, і добре, що спортсмени це розуміють.

Ми здавали тести перед вильотом, і вони були негативні. Контролювали загальний стан кожного нашого спортсмена, щодня подавали інформацію організаторам, заповнюючи COVID-форму… Така ситуація трапилася, і зараз з неї потрібно зробити висновки, щоб спробувати не допустити її у майбутньому, адже попереду Олімпійські ігри. Це проблема цього періоду, не лише ми страждаємо, але потрібно шукати способи, як звести ризики до мінімуму».

Через недопуск до змагань Надії Боровської і Назара Коваленка на дистанції 20 кілометрів і жіноча, й чоловіча команда виступали без запасних.

«Коли ми отримали рішення організаторів про карантин для Наді й Назара, у нас дві двадцятки залишилися без запасних, – продовжує Денис Тобіас. – Атлетам потрібно було показати найкращі якості. Й обидві команди з цим завданням упоралися.

Дівчата старалися, вони дійсно боролися, навіть фінішували всі троє в двох секундах одна від одної. Було видно, що вони налаштовані. За останні десять років у жінок це перша командна медаль на двадцятці. Це показник того, що ті результати, які вони демонструють, є закономірними. Іспанки трішки сильніші, ніж наша команда. У них і результати вищі, й титулів більше. Щоб боротися з ними, потрібно додавати й ще рік-два попрацювати.

За останні роки дівчата додали, Марія Сахарук і Ганна Шевчук зараз лідерки топлиста. Олена Собчук і Людмила Оляновська показують дуже високі й стабільні результати. В олімпійському відборі в них все закручено так, що ми до останнього не знаємо, чим усе закінчиться. Інтрига зберігатиметься аж до фінішу чемпіонату України в Сумах, 6 червня.

Не забуваймо також, що нормативи є у Інни Лосєвої (Кашиної), яка відновлюється після пологів і в Сумах теж планує вийти на старт, і в Надії Боровської. Сподіваємося, що у Наді буде все добре зі здоров’ям і її ми також побачимо на чемпіонаті України.

У чоловіків на 20-ці теж ще нічого не вирішено. Нормативи виконали Едуард Забуженко й Іван Лосєв, але боротьбу за місце в олімпійській збірній продовжують також Віктор Шумік, Назар Коваленко й Сергій Світличний. І хто поїде в Японію, дізнаємося вже після чемпіонату Україну.

В Подєбрадах спортсмени почали швидко, й Забуженко дуже грамотно зробив, що не понісся з перших кілометрів вперед. Він пройшов першу десятку за 40.40, а потім почав накатувати. Трішки не вистачило, щоб втримати темп. Може, по місцю він би не сильно піднявся, але результат секунд на 20-30 міг бути вищим. Хоча 1:20 – це топрезультат.

Забуженко з кожним роком додає. В Анталії у березні все склалося: і погода, й траса, й самопочуття. Він пройшов тактично грамотно. Його тренер – гуру української спортивної ходьби, в них з Анатолієм Соломіним хороший тандем. У Едіка зараз сплеск, він показав блискучий час, але щоб зараз знову пройти в районі 1:19 і швидше, потрібно більше заглибитися в підготовку. Наше ж завдання, щоб Едік показав свій результат на Олімпійських іграх і при тій розкладці, яка була в Анталії, і при тому рівні готовності, який був на початку березня, він зможе претендувати на високі місця.

Іван Лосєв досвідчений спортсмен, показує стабільні результати, він командний гравець і змагався в Подєбрадах до останнього. Коли по ходу дистанції розуміли, що боремося з німцями, я підказував хлопцям і вони дійсно були командою. Вони відігравали, боролися, Іван піднявся на кілька місць, Віктор Шумік теж, Забуженко фінішував у десятці, але нам не вистачило одного очка…

Чого не вистачає Шуміку, щоб нарешті виконати олімпійський норматив? Десь потрібно більше напору, необхідно продавити цей рубіж. На 1:20 він, можливо, й не готовий, але свої 1:21:30-1:22 він повинен йти. У Подєбрадах  вони почали разом з Забуженком, але Віті, думаю, потрібно було стартувати повільніше й спробувати розкотити другу половину».

Нагадаємо, що у юніорів через вікові обмеження не зміг виступити один з лідерів команди Микола Рущак, проте в команді всі показали особисті рекорди, а Тарас Корецький увійшов до десятки найсильніших.