Токіо-2020: легкоатлети стартували на Олімпійських іграх

2158

У ніч з 29 на 30 липня змагання на Олімпійських іграх-2020 почали легкоатлети. З шостої ранку в Токіо була сильна злива, й хоч до початку змагань дощ скінчився, вже перша кваліфікація за участю українця стала крижаним душем для всіх, хто дивився трансляцію чи був на стадіоні.

Дворазовий фіналіст Олімпійських ігор, один з претендентів на найвищі місця зі стрибків у висоту Андрій Проценко попри проблеми зі спиною в зимовому сезоні й з ахіллом на початку літнього, схоже, все ж підійшов до головного старту п’ятиріччя у чудовій формі. Він упевнено долав одну висоту за іншою. Непрохідним бар’єром стали 2.28 м. Після двох невдалих спроб у третій українець був надзвичайно близьким до успіху. Добре злетівши над планкою, він зачепив її гомілкостопами…

«Все складалося дуже добре, висоти долав з першої спроби й була впевненість у тому, що 2.28 не створять перешкод. Але це, можливо, й зіграло зі мною злий жарт, – коментує виступ читачам сайту ФЛАУ Андрій Проценко. – Трішки розсіялася концентрація – і повилазили всі помилки. На третю спробу зібрався, в стрибку все було добре, але «майже» не зараховується. Тому на цій Олімпіаді я поза фіналом.

Засмучений, але життя триває. Цей сезон дострибаю, трішки відпочину й почну новий цикл підготовки до Олімпійських ігор. Але цього разу він буде коротшим».

2.28 метрів стали прохідними до фіналу для тих стрибунів у висоту, які їх подолали. До цієї стадії змагань з топ-атлетів не вдалося пробитися й бронзовому призеру чемпіонату світу-2017 сирійцю Махд Еддін Газалю.

***

Не зміг подолати кваліфікацію і Микита Нестеренко. Починаючи з кінця травня, він прогресував і стабільно завершував змагання з метання диска з упевненими результатами за 60 метрів. Здавалося, саме на цих Іграх українець має усі шанси нарешті реалізувати себе, але, на жаль, не все склалося так, як того хотілося б.

60.95 м у третій спробі стали найкращим результатом для Нестеренка у кваліфікації. З ним він посів 20-те місце за результатами обох груп. Не побачимо у фіналі й срібного призера чемпіонату світу Федріка Дакреса з Ямайки. На початку сезону він був прооперований і в Токіо не зміг показати достатній для подолання кваліфікації результат – 62.91 м і 13-те місце.

***

Більшість фаворитів упоралися з подоланням кваліфікації і першого кола в ранковій програмі першого дня на Олімпійських іграх. Проте було й кілька сенсацій зі знаком мінус. Крім Проценка, Газаля й Дакреса до наступного кола не змогли вийти рекордсменка Океанії Катріона Біссет, срібна призерка чемпіонату світу-2015 Мелісса Бішоп і чемпіонка світу-2013 Юніс Сум (всі 800 метрів); фінал з бігу на 3000 метрів з перешкодами пройде без чемпіонів провідних у цій дисципліні країн кенійця Леонарда Бетта, ефіопа Бікіли Тадесе Такеле й американця Гілларі Бора.

Натомість Марі Жозе Та Лу з Кот д’Івуару в першому колі з бігу на 100 метрів повторила рекорд Африки – 10.78 с.