Токіо-2020: перші олімпійські медалісти та 15 сотих від національного рекорду України

2326

На Олімпійських іграх легкоатлети розіграли перший комплект медалей – з бігу на 10000 метрів серед чоловіків. Українці участі в цих змаганнях не брали.

Срібний призер чемпіонату світу-2019 і чемпіонату світу-2018 у приміщенні, 21-річний ефіоп Селемон Барега виграв олімпійське золото (27:43.22 хв). Позаду лишилися світовий рекордсмен на цій дистанції і чинний чемпіон світу Джошуа Чептегей (27:43.63 хв) і чинний чемпіон світу з півмарафону Джейкоб Кіплімо (27:43.88 хв), які принесли Уганді срібло й бронзу відповідно.

***

У вечірній програмі першого дня олімпійського легкоатлетичного турніру в Токіо українці виступили в трьох дисциплінах.

Для Ольги Саладухи Олімпійські ігри стали лише третім турніром майже за два роки, що минули з чемпіонату світу-2019. У Токіо вона хотіла здійснити свою мрію. Вона стільки разів робила, здавалося б, неможливе, але цього разу застрибнути до фіналу, продовжити олімпійський шлях і виграти свою другу медаль на Іграх їй, на жаль, не вдалося.

У другій спробі Саладуха максимально наблизилася до найкращого результату нинішнього сезону з потрійного стрибка, приземлившись на позначці 13.91 м. Для подолання кваліфікації цього було замало, проте у неї ще лишалася одна спроба. Та, як би прикро не було, в ній поліпшити показник Ольга не змогла.

Поза фіналом залишилися також олімпійська чемпіонка-2012 Ольга Рипакова з Казахстану й чинна чемпіонка Європи гречанка Параскеві Папахрісту.

***

Ользі Голодній для виконання кваліфікаційного нормативу зі штовхання ядра (18.80 м) необхідно було встановлювати особистий рекорд. З огляду на суперниць, потрапити до фіналу навіть за результатом було складно. Проте Голодна приїхала в Токіо боротися. На жаль, це завдання виявилося для неї поки що нездійсненним. 12-ка фіналісток закрилася результатом 18.57 м, на один сантиметр вище від Ольгиного SB. Українка ж штовхнула на 17.15 м.

Фінал пройде не лише без нашої атлетки, але й без чемпіонки світу-2015 і бронзової медалістки чемпіонату світу-2019 німкені Крістіни Шванітц, бронзової медалістки чемпіонату Європи Емель Дерелі з Туреччини, бронзової медалістки Олімпійських ігор-2016 угорки Аніти Мартон і срібної медалістки чемпіонату світу-2019 ямайчанки Данніель Томас-Додд.

***

Змішана естафета 4х400 метрів дебютувала на Олімпійських іграх. Українська команда бігла тим же складом, що й наприкінці червня в Ерзурумі, де встановила національний рекорд. Микита Барабанов, Катерина Климюк, Аліна Логвиненко й Олексанлр Погорілко фінішували в забігу шостими. Їхній час – 3:14.21 хв – лише на 15 сотих секунди гірший від рекорду. Проте пройти далі українцям не вдалося. За підсумками першого кола вони 11-ті.

Зазначимо, що збірні США й Домініканської республіки були дискваліфіковані. При цьому в першому колі було встановлено 11 континентальних і національних рекордів. Зокрема, збірна Польщі, яка перемогла в забігу, в якому брали участь і українці, оновила рекорд Європи – 3:10.44 хв.